Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 6809 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   27 Ocak 2012 - 18:54

Sonay Kaya' nın Yaptığı Konuşma

Büyüt
Küçült
Sonay Kaya nın Yaptığı
TFF' nin olağanüstü genel kurulunda Giresunspor Asbaşkanı Sonay Kaya' nın yaptığı açıklama metni.

GİRESUNSPOR ASBAŞKANI SONAY KALE’NİN

GENEL KURUL’DA YAPTIĞI KONUŞMANIN TAM METNİ

Sayın Divan Kurulu Başkanı ve heyeti; kıymetli TFF Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri; saygıdeğer Genel Kurul üyeleri hanımefendiler, beyefendiler; 

Sporun toplum üzerindeki etkisi ve bu etkinin şekillendirilmesinde biz futbol aktörlerinin rolü tartışmasız son derece önem taşımaktadır.

Bu kanımca basit bir Genel Kurul'un ötesinde topluma örnek olması gereken bir ahlak dersidir. Bu Genel Kurul, Türk futbolunun temiz eller operasyonu şansıdır.

Üzüntü ile belirtmek isterim ki, TFF Yönetim Kurulu bu güne kadar bu şansı kullanamamış, kullanmak istememiştir.

03 Temmuz 2011 sonrasındaki gelişmeler ve ortaya atılan iddiaların ilişkin olduğu kulüplerden birisinin temsil ettiğim kulüp olmasına, bir ceza tehdidi altında olmamıza rağmen bu Genel Kurul çağrısını ve hukukun gereklerinin uygulanmasından kaçınılması yönündeki TFF Yönetim Kurulu çabalarını  ahlaki bulmadığımı ve kınadığımı belirtmekte yarar görmekteyim. 

Hukuksal açıdan bakıldığında durum son derece açıktır.

1 ) Talimatın 58. maddesi hükmünün farklı ağırlıktaki eylemlere aynı cezayı veriyor olması eleştirilebilir bir husustur. Bu mutlak bir doğrudur. Ama bu talimat hükmünün bu aşamada değiştirilemeyeceği de ayrı bir gerçektir.

Değiştirilemez, çünkü hukuk kuralları soyut ve geneldirler. Genellik kişiye özgü kural konulamamasını,  soyutluk gerçekleşmiş somut olaylar sonrasında, o olaylara özgü kural konulamamasını belirler.

Burada yapılmak istenen; gerçekleşmiş  eylemler ve onlara ilişkin iddialar sonrasında,  belirli kulüplerin karşı karşıya kalacağı olası cezaları hafifletmek uğruna, hukuk ve kural koyma etiğinin hiçe sayılmasıdır.

Sürekli dürüst oyun ve sportmenlikten söz edilen bir ortamda, bizler, dürüst olmayan bir oyun ve sportmenlik dışı bir davranış içinde bulunamayız.

2) Olağanüstü Genel Kurul çağrısında sadece değişiklik konusunun tartışılmasından değil, bizzat değişikliğin karara bağlanmasından söz edilmiştir.

Futbol Disiplin Talimatı’nın  şike ve teşvik primine ilişkin 58. maddesinin değiştirilemeyeceği yolundaki hukuksal gerçek bir yana, TFF Yönetim Kurulu’nun çağrısının içeriği dikkate alındığında bu tür bir Olağanüstü Genel Kurul'un toplanmasının hukuksal açıdan mümkün olmadığı  da tartışmasızdır.

Tartışmasızdır çünkü  talimat yapmak, değiştirmek ya da kaldırmak konusundaki yetki TFF Genel Kurulu’na değil, 5894 Sayılı “Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun”un 2. Maddesinin (j) bendine göre açık olarak ve sadece TFF Yönetim Kurulu’na aittir.

Ayrıca ne anılan yasada, ne de TFF Ana Statüsü’nde Genel Kurul’a bu tür bir yetki verilmiş  de değildir.

Böylesi bir Genel Kurul’un toplanmış olması öncelikle hukuka aykırı davranışların sorumluluğunun futbolun aktörleri olan biz genel kurul delegeleri ile paylaşılması  anlamlıdır.

Bir an için “biz yetkimizi kullanmaktan kaçınmıyoruz, sadece aktörlerin fikrini almak istiyoruz”  şeklindeki bir beyanla bu Olağanüstü Genel Kurul'un haklı  gösterilmesi düşünülebilecek olsa bile, genel kurul’un bir danışma organı olmadığı da açıktır. Kaldı ki bu tür bir mantık dahi TFF Yönetim Kurulu’nun görevinin gereklerini yerine getirmekten kaçınmasından öte bir davranış değildir.

Bu güne kadar neden diğer önemli konular Genel Kurul önünde tartışılmamıştır?

Genel Kurul delegelerinin görüşlerine bu derece önem veriliyor ve demokratik davranılmak isteniyor ise, futbolun aktörlerini doğrudan etkileyen ve kendilerine sorulması  gereken Play- Off kararı neden Genel Kurul önüne getirilmemiştir? Orada bir yetki kullanılmış ise burada neden kullanılmaktan kaçınılmaktadır?

Salt bu soruların yanıtı dahi bu olağanüstü genel kurul gündeminin hukuka aykırılığını  ortaya koymaktadır.

Dolayısı ile danışma amaçlı  dahi olsa bu tür bir Olağanüstü Genel Kurul çağrısı  yapılması ve toplanılması açık olarak hukuka ve spor etiğine aykırıdır. Sorumluluktan kaçma anlamlıdır.

3) Ayrıca, lehte bir talimat değişikliğinin, bizzat iddiaların odağında olan ve konunun objesi durumunda olan kişilere ve kulüplerin temsilcilerine soruluyor olması da ayrı  bir etiksel zaaftır. 

Böylesi bir Olağanüstü Genel Kurul, bu nedenlerle hukuka ve spor ahlakına aykırıdır. Burada TFF'nin bu yönetim anlayışına ve bu davranış biçimine tepki göstermeyen her birey gelecekte bu ahlaki davranış zaafının ağırlığı altında kalacak ve suçlu durumuna düşecektir.

Konu, TFF'nin bağımsızlığı tartışılabilir yargı organlarına(PFDK) intikal etmiştir.

Tapelere dahi yansıyan bu kurulun oluşumu ile ilgili şayialar bir yana, konunun böylesi bir kurul önünde görülmeye başlanıyor olması dahi başta bir yönetsel organ olan TFF Yönetim Kurulunun mensuplarının ve bizlerin yargıya saygı duymasını gerektirir. 

Talimatın değiştirilmesi tartışmaları  ve yargı organları yerine geçilerek varolan kuralın değil, daha hafif bir cezanın uygulanacağı şeklindeki bu tür girişimler ve beyanlar, disiplin yargısına açık bir müdahale ve suç oluşturur

Kaldı ki, bu tür değişiklik, tartışmaları ve girişimleri iddialarla karşı karşıya olan kulüplerin açık olarak ve peşinen suçlu kabul edilmesi anlamlı  olup, ihsası rey niteliğindedir. Bunun da ötesinde adil yarılanma ilkelerinin, suçsuzluk karinesinin ve aklanma hakkının ihlali anlamlıdır.

Açıklanan nedenlerle ve doğacak hukuksal sorumlulukları dikkate alarak, öncelikle bu olağanüstü  Genel Kurul gündeminin hiç tartışılmaksızın reddedilmesini ve gelecekte kamuoyu ve hukuk nezdinde suçlu durumuna düşmemek için, bizlerin, TFF Yönetim Kurulu'nun bu oyununa alet olmamamızı  öneriyor ve talep ediyorum. Biz GİRESUN SPOR olarak, 58. maddenin değiştirilmesine ''HAYIR'' diyoruz. 

Sevgi ve saygılarımla, 
 


 

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir