Bulancak Belediyesi BULASKİ Müdürlüğü suyun bulanık akmasıyla ilgili eleştirilere Belediye Başkanı Recep Yakar’ın talimatı ile el attı. Medya kuruluşlarına brifing veren ve depoları gezdirerek yerinde inceleme yaptıran BULASKİ Müdürü İdris Çiçek, sorunun eski kuyulardan çekilen suda var olan demir madeninden kaynaklandığını belirtti. Bulancak Belediyesi ve AB ortak su projesinin tamamlandığını, modern bir içme suyu şebekesinin oluşturulduğunu belirten Çiçek, “Suyumuz yer altından gayet temiz ve berrak bir şekilde kuyulara çekiliyor. En ufak bir renk değişikliği, bulanıklık, çamur veya karışım yok. Bütün analizleri yapılarak hemen hemen her hafta temizlenen ana depoya alınıyor. Orada klorlanarak yüksekte ki depolarımıza pompalar vasıtasıyla basılıyor. O depolardan da şebekeler aracılığıyla evlerimize veriliyor.
Demir madeni klorla ve havayla buluşunca su renk değiştiriyor
Depoları gazetecilere gezdiren Çiçek, burada yer altında çıkan suyu göstererek suyun berrak olduğunu, temiz ve saf çıktığını belirtti. Bazı eski kuyulardan çıkan suyun Demir madeni açısından yüksek değerlerde olduğunu belirten Çiçek, “Analizler konusunda yetkili kurum olan Samsun’da bulunan laboratuara analizler defalarca gönderildi. Suyun değerlerinin normal olduğu ve kalitesinin yüksek olduğu sonuçları geldi. Biz yine özel kurumlar ve bu sorunu yaşayan belediyelerle görüştük. Sonuçta yaptığımız araştırmalarda eski birkaç kuyulardan çıkan suyun demir oranın çok yüksek olduğunu, suda ki demirin klorla ve havayla buluştuğunda renk değiştirdiğini gördük. Su kuyudan çıkarken temiz ve berrak fakat klorla buluşunca zerrecikler meydana gelerek renk değiştiriyor.
Vatandaşımız merak etmesin en kısa sürede yeni depolar açarak sorunu çözeceğiz
Açtığımız kuyulardan bazılarında demir maddesi çok yüksek çıkarken, bazılarında bu maddesi yok denecek kadar az çıkıyor. Sorunu bulduktan ve kaynağına ulaştıktan sonra yeni kuyular açma çalışmalarına başladık. Demir maddesi olmayan güçlü su kuyuları açmaya başladık. Vatandaşlarımız eleştirilerine sonuna kadar haklılar. Ama takdir edersiniz ki 50 bin nüfuslu bir ilçenin 40 yıllık bitmiş, çürümüş şebekesi tamamen değiştirildi, depoları ve tüm hatları yenilendi. En son sistem modern bir teknoloji ile donatıldı. Bu sistem yer altında el değmeden, görmeden onlarca metre yer altından açılan kuyularla işleyen bir sistemdir. Bu nedenle bazı aksaklıklar yaşanması kaçınılmaz olabilir. Biz sorunu tespit ettik ve en kısa sürede sorunun çözümünü sağlayacağız.
Kuyulara dışarıdan müdahale asla söz konusu değildir
Kuyular sondaj makineleri ile yerin en az 30 metre altına inilerek yer altı su kaynaklarının bulunması ile açılmaktadır. Açılan kuyulara derhal bağlantı yapılmakta, el değmeden pompalarla ana kuyuya iletilmektedir. Yasal prosedürlerle kanunlara uygun bir şekilde ve ölçüde klorlanarak dağıtım depolarına ulaşmakta, oradan da halkımızın kullanımına sunulmaktadır. Bu işlemlerin hepsi kapalı ortamlarda, modern teknoloji ile yapılmaktadır. Dışarıdan bir müdahale veya karışım söz konusu değildir. Depolar zamanından çok çok önce titizlikle temizlenmekte dezenfekte edilmektedir. Karadeniz sahilinin en modern ve en son teknolojiye sahip şebeke ve sistemlerinden biri de Bulancak Belediyesine aittir.
En kısa sürede sorunlar sona erecek
Açacağımız yeni kuyularla birlikte bu sorunlar ortadan kalkacak ve halkımız hak ettiği en iyi hizmeti alacaktır. Titizlikle gece gündüz demeden 24 saat görevdeyiz. Sürekli depolarımızı kontrol ediyoruz. Yaşanan aksaklıklardan dolayı ve vatandaşımızın mağduriyetinden dolayı belediyemiz adına tüm halkımızdan özür diliyoruz” dedi.
Suda işleyiş nasıl oluyor
Gazete olarak yaptığımız incelemelerde suyun işleyişini yerinde inceledik. Belediye ve AB ortak projesiyle tamamen yenilenen su kuyuları, şebekeler ve hatlar en son sistemle donatılmış. Su yer altına sondajla inilmiş yerin en az 30-40 metre altından alınarak kapalı sistem borularla ana depoya aktarılıyor. Kuyulardan çıkan su temiz ve berrak olarak çıkıyor. Ana depoda kapalı alanda su birikiyor. Burada modern sistemlerle suya yasal ölçülerde klor veriliyor. Dev pompalarla yükseklerde buluna ve yeni depolara pompalanarak oradan şebekeler aracılığı ile evlere veriliyor. Tüm sistem bilgisayarlarla takip ediliyor. Tüm ölçüler bilgisayar sayesinde ayarlanıyor.