Tabelanın Dili Olsa Da Söylese…!!
Giresun Yüz Yirmi Sekiz Tabelası
Giresun kamuoyu son günlerde Giresun Federasyonu teşkilatından sorumlu Başkan yardımcısı Abdullah Akgün’ün kişisel olarak başlattığı simge ve sevimli bir tabela eylemini konuşuyor. Gayet olgun ve demokratik bir tepki anlayışı ile yapılan kişisel bir eylem tarzı sosyal medya üzerinden, haber siteleri, gazeteler ve televizyonlardan büyük destek aldı. Karadeniz otoyolu veya karayolu kenarında olması gerektiği konusunda demokratik bir eylem başlatılan Giresun tabelasının 30 yıl evvel yine gazetelerde ve sonraki yıllarda da haber olmuş ve bu kadar destek almamıştı. Olmayan Giresun tabelasının dili olsa kim bilir neler söyleyecek, faydalımı yoksa boş işler ile mi uğraşıyorsunuz diyecek.
Mesele tabelaya, Giresun adına sahip çıkıp çıkmamak değil. Mesele olacak ve olmayacak projeler üzerinden Giresun için bir şeyler kazanmak. Tabiî ki tabela bir araç, bu olayın arkasında temel ve yerel sorunları olan Giresun adına bir şeyler kazanmak ve toplumu harekete geçirmek ve hakkını aramak diye amaçtır diye düşünüyorum.
Tabela oraya konulsa ne olur, konulmasa ne olur, önemli olan 30 yıldır dile getirilen bir toplumsal olayın ve haklı talebin yerine getirilmemesi tepki görmektedir.
Karayolları Yönetmeliğine göre uygun olmayabilir, peki 30 yıldır Giresun toplumunun nokta kadar bir talebi yerine getirilmiyorsa Giresun camiasına büyük haksızlık yapılıyor demektir.
Abdullah Akgün ile Kanal 28 televizyonunda yaptığımız programda tabela olayına inanılmaz bir destek geldi ve bunun devamında sökülen tabelanın tekrar Giresun 128 km. olarak dikilmesidir.
İŞTE 30 YIL ÖNCEKİ GİRESUN TABELASI HABERİ
1986 Yılında yayınlanan gazetede Tabela konusu gündeme gelmiş, tarih 2017 yılı değişen bir şey yok.
“Biz Türkiye’yi 67 vilayet biliyorduk; meğer yanlış biliyormuşuz… Doğu Karadeniz’de dünyanın en kaliteli fındığını üreten, İstiklal Savaşı’nda teşekkül ettirdiği gönüllü alaylarıyla Karadeniz’i Pontus belasından kurtaran, Koçgiri isyanını bastıran, Büyük Taarruz’da düşman siperlerine ilk hücum eden gönüllü alayı çıkardığı halde mütevazılığından isminin başına hiçbir şey (…) istemeyen “GİRESUN” diye bir il yokmuş.
Coğrafya haritasına bakıldığı zaman Karadeniz sahilinde, denize en yakın il olarak görünün Giresun’un trafik levhalarında ismi niçin yazmıyor?
Diğer iller ve hatta ilçeler tek tek yazılıyor ama gel gör ki fotoğraflarda görüldüğü gibi Giresun’un ismi yok ne hikmetse.
Giresun’a gideceklere rehberlik yapabilecek bir Giresun levhasının olmaması şaşılacak doğrusu.
Samsun’dan çıkıyorsunuz. Giresun’a gelene kadar Terme-Ünye-Ordu yazıyor. Ama ne yazık ki Giresun yazmıyor.
Trafik levhalarına Giresun’un isminin yazılması ve bu haksızlığın giderilmesi için yetkilileri uyarıyoruz.
Ve diyoruz ki.
Giresun halkının analarının aksütü gibi verdiği helal oylarlarıyla meclise giren parlamenterlerimiz, parlamentoya girdiğiniz ili karayolu levhalarından çıkaran ellere GİRESUN ilini tekrar yazdırınız.
Karayolları levhalarına GİRESUN ili yazılana kadar dergimiz bu resmi her ay yayınlamaya devam edecektir.”
SADİ TOYGAR