Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5796 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   20 Şubat 2013 - 18:45

TEGDER'den Katı Atık Tesisi İle İlgili Açıklama

Büyüt
Küçült
TEGDERden Katı Atık Tesisi İle İlgili
Giresun Teknik Eğitim Araştırma ve Geliştirme Derneği (TEGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal KILIÇ İlimizin kangren haline gelen katı atık(çöp)sorunuyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Giresun Teknik Eğitim Araştırma ve Geliştirme Derneği (TEGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal KILIÇ İlimizin kangren haline gelen katı atık (çöp) sorunuyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Kemal KILIÇ çöp sorunuyla ile ilgili hemen her kesimin görüş belirttiğini, bunun demokrasi adına önemli olduğunu ancak çöp sorunun her şeyden önce teknik bir konu olduğu söyledi. TEGDER’in teknik elemanlardan (mimar, mühendis, tekniker vb) müteşekkil bir sivil toplum örgütü olduğunu belirten Kemal KILIÇ “dolayısıyla konu hakkındaki görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmak ihtiyacını hissettik” dedi.

BASIN AÇIKLAMASI

Bilindiği gibi İl merkezimizin katı atıkları, Aksu Mevkii’nde denize dökülmektedir. İlçelerimizde ise  yine Karadeniz’e ve iç bölgelerde ise akarsu yataklarına dökülmektedir. Mevcut durumdan hareketle TEGDER’in katı atık(çöp) konusundaki görüşleri 10 maddede özetlenmiştir.

Mevcut durum kabul edilebilir ve sürdürülebilir değildir. Çünkü Karadeniz’deki pek çok canlı türü çevre kirliliğinin etkisiyle yok olmuştur. Ayrıca insan sağlığı için çok ciddi bir tehdit olan ağır metaller deniz ürünleri ile soframıza taşınmaktadır.Çöplerin dere ve deniz kenarlarına dökülmesi ile doğada çözünemeyen plastik şişe, cam şişe ve poşetler dere kenarlarında ve deniz kıyısındaki kumsallarımızda çevre kirliliği oluşturmaktadır. Bu da İlimizin turizm potansiyeline ciddi darbe vurmaktadır.İlimizde oluşan katı atık miktarı ve kompozisyonu(içeriği) dikkate alındığında en uygun bertaraf yönteminin düzenli depolama olduğu anlaşılmaktadır. Yakma tesisleri ilk yatırım ve işletme maliyetleri çok yüksek olduğundan tercih edilmemektedir.İlimizin engebeli ve dik olan coğrafi yapısı ve dağınık yerleşimden dolayı uygun katı atık depolama alanı bulunmasında zorluklar yaşandığı dolayısıyla elimizde çok sayıda uygun alternatif alanlar bulunmadığı kabul edilmelidir. Katı atık bertaraf tesisi yer seçimi teknik bir konu olup pek çok faktör incelenmekte ilgili mühendislik hesapları yapıldıktan sonra karar verilmektedir. Düzenli depolama tesisi için seçilen Çavuşlu Taş Ocağı Mevkii alternatif alanlar içinde teknik olarak en uygun olanıdır. Çavuşlu Taş Ocağı alanına karşı çıkılması durumunda teknik olarak uygun alternatif alan(lar) sunulması gerekmektedir. Bununla birlikte, vatandaşlarımızın dile getirdikleri kaygıların süratle giderilmesi, tesis için en yeni teknoloji ve yöntemlerin kullanılması gerekmektedir.“Hiç kimsenin arka bahçesinde katı atık depolama tesisi istemeyeceği” gerçeğinden hareketle yöre halkının gösteri ve yürüyüş gibi hakları anlayışla karşılanmalı, devletimiz vatandaşımızla karşı karşıya gelmemelidir. Devletimiz vatandaşına şefkatle davranmalıdır.Tesis bölgesinde yaşayan vatandaşlarımıza devletimizin tüm imkânları zorlanarak pozitif ayrımcılık yapılmalı, yöre halkına sosyo-ekonomik yönden destek sunulmalıdır. Bu konuda somut, uygulanabilir bir çalışma yapılmalı ve gerekirse kamuoyuyla paylaşılmalıdır.İlimizin en önemli sorunu politik kaygılara ve çekişmelere kurban edilmemelidir.  Siyasetçiler mevcut durumun vahametini iyi kavramalı, tüm vatandaşlarımız için ortak sorun olan katı atık konusunda çözüm odaklı hareket etmelidirÇavuşlu Taş Ocağı Mevkiinde yapımı devam eden tesisin inşaatı süratle tamamlanmalıdır.Tesis yapımına paralel olarak mevcut vahşi depolama sahalarına rehabilitasyon projeleri hazırlanmalıdır. Trabzon örneğinden hareketle gerekirse AB hibe fonlarından yararlanılmalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TEGDER Adına
   Kemal KILIÇ


 DERNEĞİMİZİ TANITICI KISA BİLGİ

        Derneğimizin adı Giresun Teknik Eğitim Araştırma ve Geliştirme Derneği’dir. Kısa  adı “TEGDER”dir. Derneğimiz 13/06/2012 tarihinde kuruluş evraklarını Mülki Amirliğe vermiş ve İl Dernekler Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonucunda Derneğimizin 5352 ve 4721 sayılı yasalara uygun olduğu bildirilmiştir.

        Derneğimiz 28/01/2013 günü olağan genel kurul toplantısı yapmış ve yedi kişiden oluşan yeni yönetim görevine başlamıştır. Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Kemal KILIÇ (Harita Mühendisi) seçilmiştir.

        Derneğimiz kamu ve özel sektördeki mühendis, mimar, şehir plancısı, biyolog, kimyager, yönetici, teknik eleman (teknisyen, tekniker) ve benzeri mesleklerde çalışanları tek çatı altında toplamayı amaçlamaktadır.

        Derneğimizin başlıca faaliyetleri; 1)Sosyal-Ekonomik Yardımlaşma ve Dayanışma,2) Eğitim ve Mesleki Çalışmalar, 3)Kültür-Sanat, 4)Aile- Çocuk, 5)Spor-Sağlık, 6)Çevre-Enerji, 7)Basın-Yayın, 8)Çalışma Hayatıyla İlgili Uluslararası Kuruluşlarla İlişkiler ve Diyalog, 9)Tarım-Turizm 10) Teknik Hizmetlerdir.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir