Mv. Karaahmetoğlu' nun Soru Önergesine Bakandan Cevap
TESPİT EDİLMİŞ 1.583.218 ENGELLİ YURTTAŞIMIZ VAR
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu’nun soru önergesine verdiği yanıtta Engellilere İlişkin Ulusal Veritabanına ait bilgileri açıkladı.
Bakan Şahin, Engelli sağlık kurulu raporu almış, veri tabanına bilgi akışı sağlayan kamu kuruluşlarına herhangi bir sebepten başvuru yapmış bireylerin verilerin derlenmesi sonucu halen yaşayan 1.583.218 engelli yurttaşımızın bulunduğunu ifade etti. 1.232.972 vatandaşın 2022 Sayılı Kanun kapsamında aylıktan ve 400.347 vatandaşın da evde bakım hizmetinden yararlandığını belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin engelli bireylerin eğitim durumlarına ilişkin sorulara da yanıt verdi. 2011-2012 eğitim öğretim döneminde ilköğretimde 137.893, ortaöğretimde ise 10.860 özel eğitime ihtiyaç duyan bireyin kaynaştırma eğitimi aldığını, özel eğitim sınıfları ve özel eğitim okullarındaki öğrencilerle birlikte örgün eğitimde özel eğitim alan engelli bireyin 199.513 olduğunu belirtti. Bunun yanında Otistik Çocuklar, Orta ve Ağır Düzeyde Zihinsel Engellilerin eğitim gördüğü kurumlardaki öğrencilerle birlikte sayının 238.917 olarak belirlendiğini söyledi. Özel eğitimde 2006 yılında 39.50 olan öğrenci sayısının 238.917’ye çıktığını ifade eden Bakan Şahin Belediyeler, İl Özel İdareleri, Bakanlıklar, Üniversiteler, Üst Kurullar Kuvvet Komutanlıkları dahil 105 kamu kurum ve kuruluşuna engelli memur yerleştirildiğini ve kamuda 7.746 kadronun 5.254’üne yerleştirme yapıldığını kendi Bakanlıklarına da 41 engelli memurun bu kapsamda göreve başlatıldığını söyledi. Şahin 14 Mart 2013’de ÖMSS Kurası ile 6121 kişinin işe yerleştirildiğini ifade etti. ÖMSS puanı ile 5335 engellinin açılan kadrolara yerleştirildiğini 2013’de açılan 6.121 kadronun % 96,8’inin yani 5.926’sının yerleştirmesinin gerçekleştiğini açıkladı. CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu’nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e yönelttiği sorular ve cevapları şu şekildedir:
SORU 1: Ülkemiz genelinde engelli yurttaşlarımızın sayısına ve engel durumlarına göre bir tespit ve değerlendirme yapılmış mıdır? Bu yurttaşlarımızın ekonomik ve sosyal koşullarına ilişkin Bakanlığınızın tespitleri nelerdir?
CEVAP 1: Bakanlığımız bünyesindeki Engellilere İlişkin Ulusal Veritabanı (ÖZVERİ), yetkili sağlık kuruluşlarından Engelliler için sağlık kurulu raporu almış ve veri tabanına bilgi akışı sağlayan kamu kurum ve kuruluşlarına herhangi bir sebepten dolayı başvurmuş engelli bireylere ait verilerin derlenmesi ile oluşturulmuş olup, söz konusu veritabanı Türkiye'de yaşayan tüm engelli bireyleri kapsamamaktadır.
(ÖZVERİ)'de, adres ve Engelliler İçin Sağlık Kurulu Raporu bilgisi kayıtlı ve halen yaşayan toplam 1.583.218 engelli birey bulunmaktadır.
Engelli vatandaşlarımızın ekonomik ve sosyal koşullarını, yaşadıkları sorunları tespit etmek ve bu konularda uygulamaların geliştirilmesine yönelik öneri ve programlar hazırlamak ve uygulamak Bakanlığımızın görevleri arasında yer almakta olup, Bakanlık faaliyetlerimiz bu görevler doğrultusunda yerine getirilmektedir. Bu kapsamda 2012 yılı içerisinde, 400.347 vatandaşımız evde bakım hizmetinden, 1.232.972 vatandaşımız 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıktan faydalanmıştır.
SORU 2: Ülkemizdeki engelli yurttaşlarımızın eğitim öğretim olanaklarından yararlanabilen sayısnı biliyor musunuz?
CEVAP 2: 2011-2012 eğitim öğretim yılı resmi istatistik verilerine göre, ilköğretimde 137.893, ortaöğretimde ise 10.860 özel eğitim ihtiyacı olan birey tam zamanlı kaynaştırma eğitimi almaktadır. Özel eğitim sınıfları ve özel eğitim okullarındaki öğrencilerle birlikte, örgün eğitimdeki toplam özel eğitim alan birey sayısı 199.513'tür. Otistik Çocuklar İş Eğitim Merkezleri, Orta ve Ağır Düzeyde Zihinsel Engelliler İş Eğitim Merkezleri gibi yaygın eğitim kurumlarımızdaki öğrenci sayıları ile birlikte ülkemizde özel eğitim alan birey sayısı 2011-2012 eğitim öğretim yılı resmi istatistiklerine göre 238.917 olarak belirlenmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı 2006 yılı resmi istatistiklerine göre ülkemizdeki 39.520 özel eğitim öğrenci sayısı 6 yıl içerisinde 238.917'ye çıkarılmıştır.
SORU 3: Özürlü Memur Seçme Sınavına katılan ve bu sınav sonucunda kamuda istihdamı sağlanan kaç engelli yurttaşımız vardır? Bu yurttaşlarımızın hangi kurumlara atamaları yapılmıştır?
CEVAP 3: 2012 yılı içerisinde ÖSYM tarafından 7.746 kadro ilan edilmiş, ilan edilen kadronun 5.254'üne yerleştirme yapılmıştır. 2012 yılı içerisinde belediyeler, il özel idareleri, bakanlıklar, üniversiteler, üst kurullar, kuvvet komutanlıkları gibi farklı statüdeki 105 kamu kurum ve kuruluşuna engelli memur yerleştirmesi gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımızda ise 41 engelli personel göreve başlamıştır.
SORU 4: Ek yerleştirme ile atamalarının yapılmasını bekleyen engelli yurttaşlarımızın 2013 yılı başında atamaları yapılacak mıdır? Bu hususta kesinleşmiş bir tarih söz konusu mudur, atanacak kişi sayısı belirlermiş midir?
CEVAP 4: 2013 yılı içerisinde gerçekleştirilecek engelli memur alımlarına ilişkin kadrolar ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca Devlet Personel Başkanlığına bildirilmiş olup, bu kadrolar, nitelik kod kılavuzuna uygunluk açısından incelendikten sonra tercih kılavuzunun yayımlanarak yerleştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla ÖSYM Başkanlığına gönderilmiştir.
Boş kadrolara yerleştirmelerin yapılması amacıyla 28 Şubat-11 Mart 2013 tarihleri arasında 6121 kadro için tercihler alınmış olup, 14 Mart 2013 tarihinde ÖMSS/Kura yerleştirmeleri gerçekleştirilmiştir.
ÖMSS puanı ile başvuran 5335 engelli aday açılan kadrolara yerleştirilmiştir. 2013 ÖMSS/Kura yerleştirmeleri ile açılan 6.121 kadronun %96,8'inin (5.926 adet) yerleştirilmesi gerçekleştirilmiştir.
SORU 5: Ağır engeli nedeniyle başka illere yerleşme, barınma, çalışma olanağı sınırlı olan yurttaşlarımızın öncelikli olarak ikamet ettikleri il dahilinde kamu kurumlarında istihdamının sağlanması söz konusu mudur?
CEVAP 5: Engellilerin devlet memurluğuna alınma şartlarım düzenleyen ilgili yönetmeliğin 12 nci maddesinde; engelli alımı yapılabilecek memur kadrolarına ilişkin Nitelik-Kod Kılavuzunun Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacağı, Nitelik-Kod Kılavuzunda, engelli alımı yapılacak kadrolara ilişkin olarak eğitim durumuna göre program adları, cinsiyet ile bonservis, sertifika ve benzeri belge ve özel şartların yer alacağı, 13'üncü maddesinde; kamu kurum ve kuruluşlarının bir somaki yıl için engelli memur alımı yapacakları münhal kadrolarım ilgili yılın ekim ayı sonuna kadar on-line olarak Devlet Personel Başkanlığına gönderecekleri, bildirimi yapılan kadroların yerleştirme işlemine alınabilmesi için bu kadrolara ilişkin bilgi ve aranan koşulların Devlet Personel Başkanlığına süresi içerisinde doğru ve eksiksiz olarak bildirileceği, 15'inci maddesinde ise Engelli Memur Seçme Sınavı veya kura usulü sonuçlarına ve adayların tercihlerine göre Devlet memuru kadrolarına yerleştirilecekleri hususları düzenlenmiştir.
Bu itibarla, kamu kurum ve kuruluşları hizmet gerekleri çerçevesinde engelli alımı yapacakları kadrolarını ve bu kadroların sınıfını, derecesini, unvanını, adedini, eğitim şartlarım, eğitim durumuna ilişkin alan/program kodu ve özel koşullarını ve istihdam edileceği il/ilçeleri belirlemekte, adaylar ise ÖMS S/kura sonuçları ve tercihleri çerçevesinde bu kadrolara yerleştirilmektedir. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarınca, engelli vatandaşlarımızın çalışma koşullarıma iyileştirilmesi yönünde azami gayret sarf edilmektedir.
Bununla birlikte 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 72 nci maddesine dayanılarak çıkarılan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik'in Sağlık Durumunun Belgelendirilmesi Başlıklı 13 üncü maddesinde memurun kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin engel grubuna dayanarak memurun isteği üzerine yer değiştirme suretiyle atamalarına ilişkin hüküm düzenlenmektedir.