Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7786 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   23 Mart 2012 - 18:49

Tirebolu Nüfus Defteri Yayımlanacak mı?

Büyüt
Küçült
Tirebolu Nüfus Defteri Yayımlanacak
Tarihçi Yazar Ayhan Yüksel, uzun uğraşlar sonucunda Giresun'un Tirebolu, Espiye, Güce ve Yağlıdere ilçelerinin nüfus kayıtlarından oluşan ''Tirebolu Nüfus Defteri''ni yayıma hazırladı. Yüksel, şimdilerde eseri basabilmek için destek arayışlarını sürdürüyor.

Tirebolu Nüfus Defteri Yayımlanacak mı?

 


Tarihçi Yazar Ayhan Yüksel, uzun uğraşlar sonucunda Giresun'un Tirebolu, Espiye, Güce ve Yağlıdere ilçelerinin nüfus kayıtlarından oluşan ''Tirebolu Nüfus Defteri''ni yayıma hazırladı. Yüksel, şimdilerde eseri basabilmek için destek arayışlarını sürdürüyor.


Tarihçi Erhan Afyoncu, Bugün gazetesinde “Karadeniz’de Temel, Dursun değil Mehmet ve Mustafa isimlerinin daha çok kullanıldığına” dair köşe yazısında nüfus defterlerinin önemine değinerek “Tirebolu Nüfus Defteri”nin Ayhan Yüksel tarafından yayımlanacağını duyurdu.

 

Tirebolu’da daha çok Mehmet (2264), Ali (1948), Hasan (1739), Hüseyin (1696), Mustafa (1247) ve Halil (1146) isimlerinin kullanıldığını, Dursun isminin (72), Temel isminin ise (55) defa kullanıldığını aktaran Erhan Afyoncu, “nüfus defterlerinin soy araştırmalarında ve şahıs isimlerinin tespitinde kullanılacak en önemli tarihi kaynaklar olduğunu belirttikten sonra bunların mahalli idarelerin desteğiyle tamamının yayımlanması gerektiğine işaret ediyor”.

 

Tirebolu nüfus defterlerinin yayımlanacağı haberi üzerine kendisiyle görüştüğümüz Ayhan Yüksel,  “Arkadaşım ve dostum Erhan Afyoncu’nun yazdığı doğrudur. Tirebolu nüfus defterini yayıma hazırladım. Basılmak üzere bekliyor. Burada sadece Tirebolu’nun değil, bugün birer ilçe statüsünde olan Espiye’nin, Yağlıdere’nin ve Güce’nin nüfus kayıtları da yer alıyor. Çevri yazısı 700 sayfayı aşkın. Burada hane reisleri, çocukları, askerlik durumu, nereden geldikleri-nereye gittikleri, akrabaları, yaşları, ailenin sosyal statüsü, eşkâli vs gibi bilgiler yer alıyor. Bu defter, Giresunluluk duygusunun gelişimine ve zihinlerdeki ‘biz kimiz’ sorusunu ortadan kaldıracaktır. Bugüne kadar Trabzon, Of, Akçaabat, Pazar, Ardeşen nüfus defterleri mahalli idarelerin desteğiyle yayımlanmıştır. Böyle bir çalışma öncelikle yöreyi ilgilendirdiği için mahalli idarelerin destek vermesi gerekiyor. Bu tür yayımlar yayınevleri için cazip olmuyor. Bu konuda Giresun Ticaret Odası’na ve Giresun Valiliğine müracaatım olmuştur. Henüz bir cevap alamadım. Çalışmamdan ayrıca Tirebolu ve Espiye mahalli idarecilerin bilgisi var. Eğer destek görürsek dört ilçemizin nüfus bilgilerini yayımlamış olacağım. Bekleyeceğiz ve göreceğiz” diye konuştu.

 

Haber: Hasan Kübüç

 Fotoğraf: Yeni Tirebolu




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir