Giresun’da Bir İlk: Topraksız Tarım Yöntemiyle Serada Marul Üretiliyor
Tarımın her alanında olduğu gibi bitkisel üretim alanında da modern teknoloji ve bilimin kullanımı zaman içerisinde artmaktadır. Tarım yapılan arazilerin giderek verimsizleşmesine karşı alternatif bir üretim modeli olarak karşımıza çıkan ‘topraksız tarım modelinde üretim toprak yerine su içerisinde’ gerçekleştirilmektedir. Yetiştirilecek ürün için gerekli olan besin ögeleri su ile eriyik halinde verilmektedir. Kısaca topraksız tarım; yetiştirme periyodu boyunca yalnızca besin eriyikleri ile beslenen tutunma ortamı olarak su ve çeşitli katı ortamların kullanıldığı yetiştirme yöntemi olarak tanımlanabilir.
Giresun’da İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün teknik desteği altında Keşap ilçesi Güneyköy’de Mustafa Karavelioğlu isimli çiftçimiz tarafından ilk defa topraksız tarım amacıyla bir dekarlık alanda örtü altı sera tesis edilmiştir. Tesis 10 bin adet marul üretimi ve 3 bin 200 adet fide üretim kapasitesine sahip olup, üretim aşamasının hiçbir kademesinde toprakla temas bulunmamaktadır.
Üretim aşamalarının tamamının bilimsel ve teknolojik verilere dayalı olarak kontrolünün sağlandığı tesiste deneme üretimleri başlamış olup, arazi ve mevsim koşullarının elverişsiz olması nedeniyle yeterli bitkisel üretim yapılamayan bölgemizde alternatif bir üretim modeli olacaktır.