TBMM İdare Amiri ve İstanbul Milletvekili HASAN TURAN KARAHİSARDAKİ “GİRESUNLULAR ŞEHİTLİĞİ” İÇİN YENİ MÜJDELER VERDİ
ŞEHİTLERİMİZ, BOYNUMUZA ASTIĞIMIZ ŞEREF MADALYALARIMIZDIR…
TBMM İdare Amiri ve İstanbul Milletvekili Hasan Turan Giresunlular Şehitliğinde düzenlenen anma törenlerinin ardından bir değerlendirme yaparak; “Şehitlerimiz boynumuza astığımız ŞEREF MADALYALARIMIZDIR. Al bayrağımızdaki yıldızlar, peygamberlerden sonra en yüksek makama erişenlerdir. Onlar bu vatanı, milleti ve dini için canlarını feda ederek üzerine düşeni fazlasıyla yaptılar. Biz ne yaparsak yapalım onların hakkını ödeyemeyiz. Ancak onların aziz hatıralarını yaşatmak, onları anmak ve en önemlisi onları doğru anlamak durumundayız” dedi.
--AFYONKARAHİSAR-- 97 yıl önce Afyon sırtlarına Giresun’dan gelerek düşmana burayı dar eden ve canlarını vatan için, dini mübin için feda eden kahraman şehitlerimiz bu yılda görkemli bir anma töreniyle anıldı.
Bu yılki törenlere; şehitliğin bugünkü haline gelmesinde büyük emeği olan TBMM İdare Amiri Hasan Turan, Orman ve Çevre eski Bakanı Veysel EROĞLU, milletvekilleri, mülki idare amirleri, burada medfun bulunan şehitlerimizin yakınları ile binlerce hemşehrimiz katıldı. Tekbir ve dualar eşliğinde, Kur’an tilaveti ve gece yapılan meşaleli yürüyüş güzel görüntülere sahne oldu.
Afyonkarahisar Giresunlular Şehitliğinin bugünkü görüntüye kavuşmasında büyük emeği ve yoğun gayretleri olan Hasan TURAN yaptığı açıklamada şehitlik için yeni müjdeler verdi.
Türkiye’de bir ilin sınırları içerisinde başka bir ilin adını taşıyan tek şehitlik olması açısından farklı bir yere sahip olan Giresunlular Şehitliği, Büyük Taarruz sırasında Giresunluların mecburi vatan hizmeti dışında gönüllülük esasıyla kurulan 42. ve 47. Alay’ın kahramanlarının ebedi istirahatgahı olması açısından da ayrı bir anlam ifade ediyor.
Giresun şehitliği uzun yıllar sadece aziz şehitlerimizin naaşlarının ve bakımsız bir binanın olduğu alanken, Hasan Turan’ın Giresun Federasyonu Başkanlığı döneminde başlattığı ve milletvekili olmasından sonrada yakından takip ettiği projeyle bugünkü görünümüne kavuştu.
Proje ile şehitliğe çıkan yollar ıslah edildi, Giresun mimarisine uygun bir Kültürevi, mescit, şadırvan, otopark ve diğer sosyal imkanlarla alt ve üst yapı çalışmaları tamamlandı.
Bu projeye 6 yıl öncülük eden TBMM İdare Amiri ve İstanbul Milletvekili Hasan TURAN Giresunlular Şehitliğinde düzenlenen anma törenleri sonrasında değerlendirmelerini aldık. Turan;
“Tarih boyunca asla boyunduruk altına girmemiş bir milletin evlatları olarak vatanı, namusu ve dini Mübin için canlarını feda ederek toprağın altında kefensiz giren ecdadımıza ne yapsak azdır.
Yurdumuzun her karışı adeta şehitlerimizin kanlarıyla sulanmıştır. Burası da İstiklal Savaşında gönüllülerden oluşan Giresunlu yiğitlerin, 42. Ve 47. Alayın arslanlarının bizim için önemi ve değeri çok büyüktür.
Ancak ne yaparsak yapalım Akif’in dediği gibi;
Tüllenen mağribi, akşamları sarsam yarana…
Yine bir şey yapabildim diyemem hatırana.
Buranın düzenlenmesinde emeği geçen belediye başkanlarımıza, bakanlıklarımıza ve sivil toplum örgütlerimize destekleri için ayrıca teşekkür ediyorum.
Amacımız, şehitlerimizi onlara yaraşır bir şekilde anmak, unutturmamak, gelecek kuşaklara onların taşıdığı şehadet ruhunu ve bilincini aktarmaktır.
Çünkü onlar canlarından, cananlarından vazgeçerek aziz vatan için gönüllü olarak toprağa düştüler. Onlar bu milletin boynuna asılmış şeref madalyalarıdır. Bayrağımızdaki yıldızlarımız, yolumuzu aydınlatan kılavuzlarımızdır. Vatanı, bayrağı, mukaddesatı için her şeyinden vazgeçen eşsiz kahramanlardır.
Aziz şehitlerimizin yakınlarının, onların devamı nesli olan gençlerimizin burada birlik ve beraberlik içerisinde, tekbirlerle, salavatlarla onları yâd etmesi uğraş ve emeklerimizin boşa gitmediğini göstermektedir.
Federasyon başkanıyken başlattığımız bu güzel ve anlamlı projeyi milletvekili olduktan sonrada devam ettirdik ve büyük ölçüde de bitirdik. Elbette daha yapacaklarımız da var.
ŞEHİTLİĞİMİZİ AÇIK BİR GİRESUNLULAR İSTİKLAL SAVAŞI MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ…
Hedefimiz burayı açık “Giresunlular İstiklal Savaşı Müzesi ”ne dönüştürmektir. Tıpkı Çanakkale’de olduğu gibi burada da şehitliğimizi şanına yakışır hale dönüştürmektir.
Şehitliğin ışıklandırması dışında, ziyaretçi sayısını artırmak, ziyaretçilerimize ecdadının hangi şartlarda ve hangi ruhla düşmanla mücadele ettiğini göstermek için yeni projelerimiz var.
Savaş alanlarının canlandırılması, siperlerin kazılması, siperlerdeki askerlerimizin, şehitlerimizin figürlerle canlandırılması, o dönemde kullanılan teçhizatın cepheye ve mevzilere yerleştirilmesi, ses efektlerinin konulması gibi projelerimiz var. İnşallah onları da bitirdiğimizde buradaki şehitlik daha başka bir görünüme kavuşacak, (şehit yakınlarımız ve hemşehrilerimiz dışında gezmeye) gelenler burada savaşı tekrar yaşayacaklar, o ruhu gözlerinde canlandıracaklar ve bir daha gelmek isteyeceklerdir.
Aldığımız karar gereğince 30 Ağustos Zafer Haftası içerisindeki cumartesi günü yapılan anma törenlerimizin her yıl daha kapsamlı ve geniş katılımlı olması, neslimizin şehitlerine sahip çıkması, onları anması, onları anlaması emeklerimizi taçlandırmaktadır.
Bu vesile ile törenlerimize katılan bütün devlet erkânına, mülki idare amirlerimize, desteklerini esirgemeyen belediye başkanlarımıza, federasyonumuza, diğer STK’lara ve çoluk çocuk yaz sıcağı demeden mahsul döneminde buraya koşan binlerce vatandaşımıza şükranlarımızı sunuyorum.
İnşallah çocuklarımız kitaplarda, gazete ve dergilerde okudukları ama nasıl olduğunu idrak edemedikleri o ruhu, kendi mekânında görüp öğrenecek ve memleketimizi hedef alan bütün mihraklara karşı dedelerinin verdiği mücadeleyi burada kuşanacaklardır.
İnternetin yaygınlaşmasıyla adeta küresel bir köye dönüşen dünyada çocuklarımız yabancı kültürlerin saldırısı altında, kültürel emperyalizmin hedefindedir. Onlara tarihimizi, değerlerimizi, köklerimiz anlatmanın en iyi yolu ecdadımızın şehit düştüğü mekânları karış karış anlatmak ve göstermekten geçmektedir.
Bizim ecdadımız her türlü işgal girişimine karşı sinmeden, imkânsızlıklara, yokluklara bakmadan yeise düşmeden karşı koymuştur.
Ecdadımız, dün emperyalist ve işgalci düşmana karşı nasıl mücadele verileceğini, batılın nasıl alaşağı edileceğini bize gösterdiler. Bugün bizde onlardan aldığımız güç ve cesaretle ülkemizi ve milletimizi hedef alan o küresel emperyalist, sömürgeci ve işgalci güçlere karşı dün Afyon’da olduğu gibi nerede olursa olsun hak ettikleri dersi verecek kararlılıktayız. Bizim en büyük gücümüz şüphesiz, birliğimiz, beraberliğimiz ve MİLLET OLMA BİLİNCİMİZDİR.
Şehadeti saadet bilen, ölüme koşarak giden, değil düşmanı ölümü bile korkutan bir milletin önünde kimse duramaz. Haksızlığa, adaletsizliğe, sömürüye ve emperyalistlere karşı mücadelemiz kesintisiz devam edecektir.
97 yıl önce kanlarıyla, canlarıyla bize miras ettikleri bu aziz vatan toprağıyla birlikte bize bıraktıkları en önemli düstur, “şehadet bilinci” ve “iman varsa imkân da vardır” şiarıdır.
Kahraman şehitlerimizi sadece anmakla yetinmeyeceğiz, onları aynı zamanda anlayacağız.
Bir kez daha bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun” dedi.