Türkçe olimpiyatları artık Türkiye’nin dünyadaki en önemli markası haline geldi.2003 yılında mütevazi bir adımla başlayan Türkçe Olimpiyatları kısa sürede görkemli bir şölene dönüştü. 17 ülkeyle başlayan olimpiyatlar, bu yıl 120 ülkeye ulaştı. Türk okullarının gelecekte dünya barışının sigortası olacağını söylemek mümkün.
Türk okulları 21.Yüzyılda ülkemizin dünyadaki en büyük değeri. Türkçe barış ve sevgi dili olarak her yıl çerçevesini biraz daha genişleten Türkçe olimpiyatları Türkiye’nin dünya ölçeğinde tanınırlığını artırırken Türk milletinin, imajını da olumlu yönde etkilemektedir.
Bu Yıl Türkçe Olimpiyatları daha farklı bir anlam kazanmış oldu. Giresun Keşap’tan fedakâr bir öğretmen arkadaşımızın Moldova da görev yapmasıyla, Giresun u oralara taşıması gibi bir durumu söz konusu oldu. Giresunlu öğretmen Erkan YILMAZ arkadaşımızı bu anlamda kutluyoruz.Giresun Karşılama oyununun ödüllendirilmesi bütün Dünyaya tanıtılmasına vesile olması bütün Giresunluları çok sevindirmiştir.Bu birinciliğin yanında şarkı dalında Bangladeş’e de 3. Lük ödülü kazandıran Giresun Tepeköy’den Rukiye TURGUT öğretmenimizi canı gönülden kutluyor başarılarının devamını diliyorum. Bu sonuçlarla insana olan yatırımların hiçbir zaman boşa gitmediğini gösteren bu arkadaşlar a teşekkür ediyorum.
Türkçe olimpiyatlarının gönülleri fetheden yarışmacıları Türkiye’nin dünyadaki imajına da olumlu bir şekilde değiştirmeye başladı. Türkiye uzun yıllar yabancı haber ajanslarında, görsel ve yazılı medyada işkence, terör, Kıbrıs sorunu, ermeni iddiaları ile ilgili haber konusu oldu.2002 yılından itibaren hız kazanan AB süreci ve dış politikada başlayan barış açılımı Türkiye’nin itibarını arttıran faktörlerin başında geliyor. Türkçe Olimpiyatları da bu süreçte her geçen yıl büyüyen organizasyon yapısı ile tanıtım adına paha biçilmez bir hamleye dönüştü. Barış mesajları ile dolu olan yarışma Türkiye’nin gönüllü marka elçiliğini yapıyor.Bu Türkiye için hiçbir reklam filmiyle yada lobi faaliyetiyle elde edilemeyecek bir başarıdır.
Yabancı yetkililer, bu okulların kendi ülkeleriyle sadece bir gönül değil , Ticaret köprüsü kurduğunun da farkında.TUSKON’ un bu ülkelerle kurduğu "Ticaret Köprüsü“bunun en somut örneğidir.Türk müteşebbislerinin dünyanın bir çok ülkesinde ticaret ve yatırım yapması noktalarında Türk okullarının önemli bir katkı sağladığının altını çizen kitapçı,asıl meyvelerin 5-10 yıl sonra alınacağını hatırlatıyor,Bu okullarda yetişen öğrencilerin bulundukları ülkenin önemli konumlarına geleceklerinin inkar edilemez olduğunu belirtti.Türk girişimcilerimiz,Türkçe konuşan insanlarla daha kolay iletişim sağlayacak daha kolay ticaret yapabilecek.Bu girişimin ekonomiye etkisi azımsanamaz.Bu sayede bu ülkelerle olan ticari girişimlerimiz de hız kazanacak,ayrıca ülkeler arasında kültürel ve sosyal yönden de önemli katkı sağlayacaktır…
MEHMET SELİM KİTAPÇIGİŞHAD
YÖNETİM KURULU BAŞKANI