Yolunuz Trabzon sınırında yer alan 1800 rakımlı Kadırga Yaylası'na düşerse, hiç şüphesiz buraya uğramadan geçerseniz büyük bir pişmanlık yaşayabilirsiniz. Çünkü bugüne denk görmediğiniz hatta ve hatta bir başkasından dahi duymadığınız sıra dışı bir camii sizleri karşılıyor. Kadırga Açık Camisi'nde, yüzyıllardır binlerce insan açık havada, çimenler üzerinde ibadet ediyor.
FATİH SULTAN MEHMET BU CAMİDE NAMAZ KILDI
Üstü Açık Cami’yi ilk kez görenler şaşkınlıklarını gizleyemezken burada vatandaşlar anılara da yolculuk etme fırsatını yakalıyor. Bu camii ile ilgili olarak anlatılan hikâye ise haberi hazırlayan bendeniz Sedat Karakaya kadar, beni takip eden fotoğrafımızı çeken Hikmet Ercelep beyefendiyi de etkiledi. Anlatılan hikâye ise şu yönde: “Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de Trabzon'u fethi sırasında arkadaşı Oymak Beyi Kadir Ağa'yı sorduğunu, arkadaşının savaş sırasında şehit düştüğünü öğrenince askerleri ile Kadir Ağa'nın mezarını ziyaret etmek için yola çıkarlar.
Temmuz ayının 3. cuma gününe tesadüf eden günde Fatih Sultan Mehmet, Kadir Ağa'nın mezarını ziyaret ederek dua okur. Cuma namazını burada kılmak isteyen Fatih Sultan Mehmet, bugün açık cami olarak kullanılan alanı erkanı tarafından taşla çevirterek cuma namazı kıldırır. 552 yıldır aynı alanda kış ayları hariç çevre obalardan gelen yaylacılar, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelenler tarafından vakit namazlarının yanı sıra Cuma namazı kılınır. Cuma namazında binlerce cemaat birlikte namaz kılar. 5 bin kişilik açık caminin yeterli gelmediği zamanlar olur, bu nedenle çok sayıda kişi namazını cami dışında kılar.
Haberde beni takip eden fotoğrafçı arkadaşım Hikmet Ercelep, Trabzonlu olmakla beraber, mazisi yüzyıllara dayanan camiye vatandaşların talepleri ve yardımlarıyla 14 yıl önce 2 minare yaparak daha güzel bir görünüm kazandırdıklarını kaydetti.
“ÜSTÜ AÇIK CAMİ’NİN CEMAATİNİ GÖRENLER BÜYÜK ŞAŞKINLIK YAŞIYOR”
Ercelep; “Hep anlatırlardı, yaklaşık 3-5 bin kişilik cemaatin açık camide namaz kıldığını söylerlerdi. Bu bana biraz mübalağalı ifade gibi geldi ama görünce doğrusunu söylemek gerekirse gözlerime inanamadım. Çok da sevindim, çok mutlu oldum. Orada vaaz dinledik, Cuma namazımızı kıldık. Osmanlı'nın en önemli hizmet unsurlarından birinin de namazgâhlardır. Ecdadımız, sefer anında veya bir yaylada, mezrada yolcuların ibadeti için namazgâhlar yapmıştır. Buralarda aynen camiler gibi namaz kılınır. Kadırga Açık Camisi de bunun en güzel örneklerindendir. Kadırga Yaylası, yaylaların anasıdır. Kadırga Yaylası'na devletimiz, yöneticilerimiz, müftülerimiz, din adamlarımız, herkes elinden gelen hizmeti sunmak zorundadır.
Özellikle Cuma namazı için çevremizdeki Şahmelik, Çatma, Minarlı, Oğuz, Ören ve çok sayıda obadan insan buraya akın eder. Türkiye'nin her yerinden, yurt dışından 10 binlerce insan gelir. 5 bin kişilik olan camimiz yeterli olmayınca cami dışında namaz kılınır. Camimizde halı ve namazgâh yoktur. Camiye gelenler ayakkabılarını dışarıda çıkarır ve çimenler üzerinde namaz kılar" diye konuştu.
Kadırga Açık Camisi'nde Cuma namazı kılan yaşlı bir vatandaş ise askeri sefer sırasında Fatih Sultan Mehmet'in Cuma namazı kıldırdığının rivayet edildiğini söyledi.