Gelevara, Karovacık ve Karadoğa Vadisi doğal güzelliği ile cezb ediyor
Türkiye’de en uzun ömürlü insanların yaşadığı şehir olan Giresun’un en büyük ilçesi Espiye Vadilerinin gizli kalmış ve büyüleyen doğal güzelliği yerli ve yabancı turistleri bekliyor.
Giresun’un ikinci büyük ilçesi Espiye’nin saklı kalmış turizm potansiyeli gün geçtikçe gün gün yüzüne çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda hizmete giden Ordu-Giresun Hava Limanı ile Dünya’ya açılan Giresun doğa turizmi ile ön plana çıkmaya başladı. Türkiye’nin en uzun ömürlü insanların yaşadığı şehir olarak bilinen Giresun’un en büyük ilçesi Espiye’den denize dökülen dereler boyunca kurulan Gelevara , Koradoğa ve Karaovacık Vadisi’nin doğal güzelliği mest ediyor. Espiye’nin kalkınması ve gelişmesi için büyük bir potansiyel olan doğa harikaları aynı zamanda birer oksijen deposu. Asırlardır doğal güzelliğini koruyan, dağlar, yaylalar, ırmaklar ve göller bölge için büyük bir kazanım olarak görülüyor. Her mevsimi ayrı güzellik ve özellikte olan dağlar, yaylalar, dereleri zinde hayat için tüm imkanları sunuyor. Yüzlerce endemik bitki çeşidi ve onlarca yaban hayvanı ile de tabiatın tüm güzellikleri bünyesinde barından Espiye’yi köylere bağlayan grup yolu boyunca tarihi Karaovacık yaylasına kadar olan güzergahtaki doğal hayat uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olarakta görülüyor.
Espiye’nin en büyük turizm potansiyeli olan doğal güzellikler yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başladı. İlkbahar ile başlayan ve yılsonuna kadar devam eden yerli turizm hareketinin lokomotifi olan gurbetçiler memleketine olan özlemini bu vadilerde gideriyor.
YEDİDEĞİRMENLER CAZİBE MERKEZİ
Turizmde Giresun’un yeni yüzü olan Akkaya Yeni Köy Yedideğirmenler Tabiat Parkı, doğal güzelliği ile görenlerin hayran kaldığı muhteşem bir yer. Üç yıl önce çalışmaların başladığı ve yatırımların tüm hızıyla sürdüğü Yedideğirmenler Parkı’na 3 yılda yapılan yatırım miktarı 5.5 milyon TL.6 milyon TL daha yatırımın planlandığı Yedideğirmen’in ünü kısa sürede Türkiye geneline yayıldı. Şuana kadar 5-6 bin kişinin ziyaret ettiği tabiat parkını bu yıl 7-8 bin kişinin daha gelmesi bekleniyor . Dağın eteğinden akan su boyunca yapılmış 7 değirmenden adını alan parkı Karadeniz ağırlıklı olmak üzere yurdun her yöresinden görmeye gelenler var. Turizmde Giresun’un yeni cazibe merkezi olmaya aday Yedideğirmenler Tabiat Parkı’ndaki 240 metre uzunluğundaki ve içinde sarkıklar bulunan tarihi mağara bambaşka bir turizm potansiyeli. Tabiat Parkı’nda çay ocağı işleten Yeniköy sakinlerinden Zühtü Yıldırım, Yediğermenler Tabiat Parkı’nın muhteşem bir yer olduğunu, anı defterine gelenlerin duygu ve düşüncelerini yazdırdığını belirterek, böyle bir yerde yaşamaktan son derece memnun olduğunu söyledi. Burada film de çekildiği söyleyen Yıldırım, Yedideğirmenler Tabiat Parkı’nı herkesi görmeye davet etti.
YAŞ YETMİŞ AMA İŞ BİTMEMİŞ
Doğa ile baş başa yaşayan Espiye’nin Seydiköyü’nden Adep Topal’dan (70) Espiye Vadisinde uzun yaşamın sırlarını dinledik. Yayla yolundaki Düdül mevkiinde doğa ile içe hayat süren Adem Topal, oksijen deposunun içinde.
Kendisine ait ahşap barakada kalan Adem Topal, yılın 6 ayını 50 yıldır burada geçiriyor. Espiye yöresinde kahve olarak bilinen kendi yerinde yaylaya gidenlerin ilk uğrak yeri olan Adem Topal’ı nerede ise tanımayan yok. Doğal ortamda doğal beslenen Adem Topal’ın nüfus yaşı 70 olsa da yaşından çok daha genç gösteriyor. Güleryüz’ü ve tatlı dili ile herkesin sevgi ve sempatisini kazanan yaya yolunda asırlardır devam eden ancak bir elin beş parmağı kadar kalan kahvehane geleneğini sürdüren ender isimlerden biri olan Adem amca, bölge halkına uzun süredir yaptığı hancılık görevini ömrünün sonuna kadar sürdürmek istiyor.