AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Doğankent'te referandum çalışmalarını yürüttü. Öztürk, Doğankent'te mahalle ve köy muhtarlarıyla, ilçe merkezinde ve Çatak Köyünde vatandaşlarla bir araya gelerek ‘Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni anlattı.
‘Uzlaşma ve Uyum Geliyor’
Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte uzlaşma ve uyumun ön plana çıktığını ifade eden AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk;’’Hükümeti Cumhurbaşkanı kuruyor. Cumhurbaşkanı veya Meclis seçimi yenileme kararı verirse, iki seçim aynı anda gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı’na ve Meclise, seçimleri yenileme yetkisi tanınıyor. Cumhurbaşkanlığı makamı boşalırsa, 45 gün içinde seçim yapılıyor. Yeni seçime kadar Cumhurbaşkanı yardımcısı Cumhurbaşkanlığına vekâlet ediyor. Aynı şekilde Meclis de beşte üç çoğunlukla seçim kararı alabiliyor. İki seçim birlikte yapılıyor. Bu düzenleme esasen uzlaşma ve uyum getiriyor. Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alırsa kendi süresini de kısaltmış oluyor. Birlikte erken seçim, sistem krizini önlüyor ve uzlaşma arayışının güvencesi oluyor. Yasama ile yürütme arasında keskin bir kuvvetler ayrılığı getirildiği için, Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atanan milletvekillerinin Meclisteki üyelikleri sona eriyor. Bu uygulama çok nadiren olabileceği için, milletvekilleri asli görevleri olan yasamaya ve kendi illerinin icraat, proje ve sorunlarına odaklanıyor. Yasa teklifleri milletvekilleri tarafından verilecek, Meclis aynı zamanda seçilmiş Cumhurbaşkanı’nı ve kabinesini denetleyecek. Milletvekili, kendi seçmeniyle sürekli temas halinde olduğu için, halkın beklentileri kanunlara daha fazla yansıyacak. Kanun yapımında Meclis iradesi hâkim olacak.’’diye konuştu.
‘Cumhurbaşkanları, Yardımcıları ve Bakanlar Cezai Sorumluluk Taşıyacak’
Yeni sistemde Cumhurbaşkanları ve hükümet üyelerinin işledikleri her suçtan dolayı soruşturulabileceği ve yargılanabileceğine dikkat çeken Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü;’’Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara denetim ve cezai sorumluluk getiriliyor. Tıpkı Cumhurbaşkanı gibi, soruşturulabiliyor ve gerek görülürse yargılanabiliyorlar. Yasamayla yürütme ayrıldığı için, bakan olarak atanan milletvekilinin TBMM’deki vekilliği düşüyor. Cumhuriyet kurulduğundan bu yana Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve Bakanlar Meclis tarafından soruşturulur ve gerek görülürse yargılanmaya yollanırlar. Hukuk devletlerinin kuralları vardır. Siyasetçiler de bu kurallara tabi olurlar. Asıl mevcut sistemde Cumhurbaşkanları mutlak koruma altında ve yargılanamaz. Suçlanabileceği tek konu vatana ihanettir. Onun için de 450 milletvekilinin oyu gerekir. Oysa yeni sistemde Cumhurbaşkanları, yardımcıları ve bakanlar cezai sorumluluk taşıyacak. Cumhurbaşkanları ve hükümet üyeleri işledikleri her suçtan dolayı soruşturulabilecek, yargılanabilecek.’’