Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5268 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   07 Ocak 2013 - 18:33

Yeni KDV oranları 29 İli kapsıyor

Büyüt
Küçült
Yeni KDV oranları 29 İli
Son günlerde konutların KDV oranlarıyla ilgili çeşitli yorumlar vatandaşların kafasını iyice karıştırdı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı hemşehrimiz Doç.Dr.Selçuk İpek konuya açıklık getirdi.

KONUTTA YENİ KDV ORANLARI GİRESUN İÇİN GEÇERLİ DEĞİL.

Yeni KDV oranları 29 İli kapsıyor

Son günlerde konutların KDV oranlarıyla ilgili çeşitli yorumlar vatandaşların kafasını iyice karıştırdı.  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı hemşehrimiz Doç.Dr.Selçuk İpek konuya açıklık getirdi.

İşte Doç.Dr. Selçuk İpek’in konu ile ilgili açıklamaları:

Yeni yıla konutların KDV’sinde yapılan artış sürpriziyle girdik. Gerek yazılı  basın gerekse görsel basında yaratılan hava kamuoyunda bundan sonra tüm konutların KDV’sinin %18 olacağı izlenimini yarattı. Ancak gerçek durum bu değil.

Kısaca açıklamak gerekirse: 2013 öncesinde konutların KDV oranı 150 m2’yi aşmayanlar için %1, 150 m2’yi aşanlar içinse %18 olarak uygulanıyordu. Yeni yapılan düzenleme ise inşaat ruhsatı 1.1.2013’ten sonra alınan konutlar için oran uygulamasında m2 hesabı yerine arsa metrekare değerinin dikkate alınmasını gerektiriyor.  Ancak m2 hesabına geçmeden bazı şartların gerçekleşmiş olması gerekiyor.

Herşeyden önce %18 KDV uygulanabilmesi için konutun büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunması gerekiyor. Büyükşehir sınırları içinde değilse %18’lik oran uygulaması mümkün değil. Büyükşehir sınırları içinde olması da tek başına yeterli değil. Çünkü aynı zamanda konutun lüks veya birinci sınıf konut olması gerekiyor. İşte bunlar gerçekleştikten sonra m2 hesabına bakılacak. Arsa m2 değeri 500 TL’nin altında olanlar yine %1, 500-1000 TL arasında olanlar %8, 1000 TL’den fazla olanlar ise %18 oranına tabi olacak.

Bu durumda esas olarak etkilenecek illerin İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Gaziantep olduğunu söylemek mümkün. Büyükşehir olmasına rağmen Diyarbakır gibi illerin bile bu düzenlemeden fazla etkilenmeyeceğini söyleyebiliriz. Kaldı ki konunun uzmanları da Türkiye’de lüks ve birinci sınıf konut oranının düşük (%6-8) olduğunu belirtmektedirler.

Bundan sonra en büyük değişim, inşaat firmalarının ve inşaat sahiplerinin inşaatlarının reklamını yaparken kullandıkları “lüks daire”  ibaresine rahatlıkla yer veremeyecek olmaları.

Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Giresun gibi büyükşehir belediyesi olamayan iller bu düzenlemeden etkilenmeyecekler ve eski  uygulamaya tabi olacaklardır.

Not: Bu arada lüks ve birinci sınıf konutların  özelliklerini merak edenler aşağıdaki linkten inceleyebilirler.

http://www.gib.gov.tr/fileadmin/user_upload/ArsaArazi2010/2010arsaaraziaciklama.pdf

Doç.Dr. Selçuk İpek 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir