Konut kredilerinin 2017 de büyük artış göstermesinden dolayı inşaat firmaları azalan müşteriyi kapma yarışı içine girdi.
Emlakçılar, Giresun'da inşaat sektörünün krize girmemek için konut kredilerinin artmasından dolayı azalan müşteriyi kapma yarışı içinde olduğunu söyledi.
Giresun da 2017'de inşaat sektörünün kıyasıya bir rekabetin içine girdiğini söyleyen Gayrımenkul Danışmanı Turhan Sinirlioğlu, konut kredilerinin büyük artış göstermesinden dolayı inşaat firmalarının krize girmemek ve ellerindeki daireleri satabilmek için azalan müşteriyi kapma yarışında içinde olduğunu belirtti.
2017 yılının ilk çeyreğinden itibaren yükselen konut kredisi faizleri nedeniyle tüketicinin daha temkinli olduğunu söyleyen Sinirlioğlu, Giresun merkez ve ilçelerinde tüketicinin frene basmasıyla sektörde işlerin düştüğünü kaydetti.
Görhele Emlak Danışmanı Turhan Sinirlioğlu yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: "2010 - 2016 yılları arasında ülkemizde konut sektöründe çok güzel satışlar yapıldı. Ancak 2016 yılı son çeyrekte gözle görülür bir duraksama yaşandı. 2017 yılına girildiğinde ise faizlerdeki artış ve dünyadaki krizin etkisiyle bu rakam çok aşağılara düştü. Ülkemizde inşaat müteahhitleri planlamalarını refize etti. Şimdi daha kontrollü şekilde plan yapıyor. Yapım firmaları riske girmeyip ayağını yorganına göre uzatıyor. Ülkemizdeki ekonomik gidişatın iyi olduğunun hükümet tarafından dile getirlmiş olması bir anlam taşımıyor, Avrupa ve Amerika ile aramızda yaşanan olaylardan , özellikle komşularımızdaki krizden herkes etkileniyor. Vatandaş çok fazla temkinli davranıyor ülke olarak biz de etkileneceğiz diye korkuyor. Ülkemiz de bu sektördeki herkes bu yıl az sayıdaki müşteriyi kapmak için ciddi bir rekabet içine girdi. Doğru finansal koşulları sunan güçlü yapım firmaları burada kazançlı çıkıyor. Müşterilerine bankasız alternatif ödeme seçenekleri sunabiliyor. 60 ay 120 ay vade yapan büyük firmalar var. Nakit akışını ayarlayamayan inşaat firmaları binalarını bitirmekte sıkıntıya giriyor. Yıl sonunda görünen oki bu sektörde batan çok olacak. Bu gidişattan etkilenen ürkek durumda olan tüketici haliyle projeden ya da inşaat halindeki daireyi almak yerine bitmiş daireyi almaya tercih ediyor."
Türkiye de alt gelir gruplarında yaşayanların artık daire alamadığına da değinen Görhele Emlak Danışmanı Turhan Sinirlioğlu, satın almaların üst gelir gruplarında yaşayanlar tarafından yapıldığını belirtti. Sinrlioğlu, "En düşük daire fiyatının 150 bin liradan başladığı günümüzde aylık geliri asgari ücretin 1400 lira olduğu ülkemizde vatandaşın ev sahibi olma hayali bitti. TOKİ den ev almak bile artık hayal den öte oldu. Şu an daire satışları en az iki maaşlı insanlara yapılıyor. Çift maaşlı aileler kredi kullanarak daire alıp, bir maaşı krediye bağlıyorlar. 2017 de Kredi faizlerindeki artış ve gelecekteki tedirginlik böyle düşünenleri de engelledi. Sanıyorum Türkiye'de inşaat sektöründe istenen hız ülkemizdeki krizler tamamen bitmeden yakalanamaz. İnşaatın ülkemizde lokomotif güç olabilmesi için mutlaka kredi faizlerinin makul seviyede olması ve üretici firmalarında az kara kanaat etmesi gerekir. Son zamanlarda Gayrımenkul satışlarının düşmesi bankaları da etkiledi. Topladıkları mevduatları satamayan bankalar son günlerde birer ikişer müdür seviyesinde emlakçıları ve inşaat firmalarını gezmeye başladı. Bankalar karından biraz fedakarlık yapmalı.İnşaat firmaları karındanfedakarlık yapmalı. Çok büyük karlar yerine aza kanaat edilmeli. Daire fiyatları makul olmalı, faiz oranları makul olmalı ki insanlar kredi kullansın. O zaman işler normale döner.Yoksa 2018 yılı tam bir felaket olur batan çok müteahhit ve banka olur" dedi.