BORSA
BIST 100 14.200,20 %3,62
Altın 6.628,67 ₺/gr %0,04
Bitcoin $66.505 %6,79
Dolar 45,96 ₺ %0,01
Euro 53,50 ₺ %0,03
Sterlin 61,95 ₺ %0,03
Gümüş 110,85 ₺/gr %0,14
Ethereum $1.871,09 %6,57
İsviçre Frangı 58,38 ₺ %0,01
Kanada Doları 33,21 ₺ %0,00
Avustralya Doları 33,00 ₺ %0,01
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,25 ₺ %0,01
BAE Dirhemi 12,52 ₺ %0,02
Rus Rublesi 0,63 ₺ %0,01
Çin Yuanı 6,80 ₺ %0,01
GİRESUN 14°C 6.628,67 ₺/gr 45,96 ₺ 53,50 ₺
Anasayfa Gundem 13 Eylül Sakarya Meydan Muharebesi

13 Eylül Sakarya Meydan Muharebesi

Giresun Milletvekili Selahattin KARAAHMETOĞLU'nun 13 Eylül Sakarya Meydan Muharebesi yıldönümü Mesajı

· 3 dk okuma · 1 okunma
13 Eylül Sakarya Meydan Muharebesi
    13 EYLÜL SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ

        Büyük Taarruz  öncesi bugünkü Ankara ile Eskişehir arasındaki il sınırını çizen Sakarya Nehri civarında gerçekleşen ve  23 Ağustos’tan 13 Eylül 1921’e kadar geceli gündüzlü 22 gün  22 gece süren dünya askerlik tarihine en uzun meydan muharebesi olarak yazılan Sakarya Meydan Savaşı, Türk Milleti’nin  ölüm kalım savaşlarından biridir. 23 Ağustos 1921 günü başlayan savaş ağustos ayına sığmamış, 13 Eylül günü Türk ordusunun kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. Ankara Polatlıya kadar sokulan Yunan Ordusu, 180 kilometre uzunluğundaki cephede durup dinlenmeden savaşan ve “bire karşı üç” zayıf durumda olan Türk Ordusunun karşı taarruzu sonucu Afyon’a kadar geri çekilmek zorunda kalmıştır. Sakarya Savaşı bir “savunma – taarruz” savaşıdır. Dünya askerlik tarihinde ilk kez bir savunma savaşında “hat savunması değil, alan savunması” uygulayan Türk ordusu, düşmanı her alanda baskı altında tutarak yıpratmış, düşmanın soluğunu kesmiş ve sonunda onu savaşı terk etmeye mecbur bırakmıştır. İngiliz tarihçi Arnold Toynbee’ye göre Sakarya Savaşı 20 Yüzyıl’ın en kritik savaşıdır. Halbu ki Sakarya muharebesini kaybetmiş olsa idik Batılı devletler için “Doğu Sorunu” tamamen çözülmüş olacaktı. Türk ordusu bu zaferiyle Batılıları çok üzmüş, emperyalist ve sömürgeci batıya unutulmaz bir ders vermiştir.

        Bu zafer, Türklerin, Türk Ordusunun 1683 İkinci Viyana Bozgunu’ndan bu yana süregelen geri çekilmesini Sakarya Nehri kıyılarında bitirmiş ve o noktadan sonra “geri dönülmez bir şekilde” taarruza, ilerlemeye geçmiştir. Sakarya Zaferi, bütün yurdu sevince boğarak Türk Milleti’nin bağımsızlık azmini güçlendirmiştir. Mustafa Kemal Paşa,  5 Ağustos 1921 günü, Başkomutan atandığı gün, düşmanı yeneceğine tam bir inancı olduğunu Türk ordusuna ve dünyaya ilân etmiştir. Sakarya Zaferi onun geleceği ne kadar açık gördüğünün de ispatıdır. Türk Ulusu, bütün vasıflarını kişiliğinde toplayan bu büyük evlâdına lâyık bulunduğu armağanı vermekte gecikmemiş TBMM, 19 Eylül 1921 günü, Sakarya Meydan Muharebesi’ni kazanan  Başkomutanına “Gazi” unvanı ile Mareşal rütbesini vermiştir. Sakarya Zaferi’nden sonra siyasal alanda da büyük gelişmeler ardı ardına gelmiştir. Bu topraklarda bağımsızlık mücadelesinin ne büyük acılar yaşanarak kazanıldığını hatırlatan büyük zaferi, Sakarya Meydan Muharebesinin 92. Yılını kutluyorum.

        Bu vesile ile Büyük Önder Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına, Topal Osman Ağa’ya, Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan’a,  42. ve 47. gönüllü alayları ile bağımsızlık mücadelemizin şanlı tarihine canlarını veren Giresun Uşaklarına ve bu büyük zaferi yaşatan tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum.

Selahattin KARAAHMETOĞLU

Giresun Milletvekili




Gundem Haberleri

Tümü

TİRDEF' den Basın Açıklaması

Tirebolu Dernekler federasyonundan son günlerdeki Maden hakkında açıklama geldi. Tirdef Genel...

1 ay önce

Bedriye ve Ziya Sevim’in Mutlu Günü

Ekonomi yazarı Ziya Sevim ile Öğretim Görevlisi Bedriye Güneş, Merinos Nikah Dairesi’nde...

10 ay önce

Anıtkabir’de PKU ve Yenidoğan Tarama Programına Dikkat...

PKU Aile Derneği’nden 20. Yılında Anlamlı Ziyaret: Anıtkabir’de PKU ve Yenidoğan Tarama...

11 ay önce

TÜGVA Bulancak'tan Kızılay’a Destek

TÜGVA Bulancak İlçe Temsilcisi Ubeydullah Göktekin ve ekibi, Ramazan ayı dolayısıyla Kızılay’ın...

1 yıl önce

BAŞKAN KÖSE’DEN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü...

1 yıl önce

12. Tirebolu Kültür ve Sanat Festivali

TİRDEF - Tirebolu Dernekler Federasyonu tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Tirebolu...

1 yıl önce

Duygusal zekâ iletişimde başarıyı artırıyor

Kişilerin duygusal zekâlarını etkin olarak kullanabilmeleri için, duygularını beden dili ve ses...

1 yıl önce

54 Şehirden Biri de Giresun

Türkiye’de son yıllarda havalimanı sayısı oldukça arttı. 2000’li yılların başına kadar sadece...

1 yıl önce

Küçük yaşta büyük farkındalık İklim değişikliği

İklim değişikliği, bütün dünyayı benzeri görülmemiş bir hızla olumsuz etkilemektedir.

1 yıl önce

FERRERO, YENİ DÖNEM HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

FERRERO, SÜRDÜRÜLEBİLİR FINDIK İÇİN KAYDETTİĞİ GÜÇLÜ İLERLEMEYİ VE YENİ DÖNEM HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

1 yıl önce

Muhtar Maaşları Ne İşe Yarıyor?

Giresun’un köy ve yayla yollarının durumu içler acısı olarak ortada dururken,...

1 yıl önce

Milli Mücadele Kahramanı Kurdoğlu Hacı Hafız Anılacak

Milli Mücadele Kahramanı Kurdoğlu Hacı Hafız Mustafa Zeki Efendi, 24 Mayıs Cuma günü, saat...

2 yıl önce