Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 11642 kez okundu. | Kategori : K.SANAT
Haberin Tarihi :   19 Mayıs 2021 - 21:39

Binbaşı Hüseyin Avni’ye vefa borcu

Büyüt
Küçült
Binbaşı Hüseyin Avni’ye vefa

 

 

42. Giresun Gönüllü Alayının kurucusu ve komutanı olan Tirebolulu Binbaşı Hüseyin Avni’nin hayatını anlatan belgeselin çekimleri tamamlandı.

Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Öğretim Görevlisi olan Ahmet Gürsoy, son çalışması olan Binbaşı Hüseyin Avni (Giresun 42. Gönüllü Alay Kumandanı) adlı belgeselini tamamlayarak emekli oldu.

Daha öncede benzeri türde tarihi belgeselleri ve kısa film çalışmakları olan Ahmet Gürsoy’un son belgeselinde Binbaşı Hüseyin Avni’nin biyografisinin yanı sıra,  Kurtuluş Savaşı sırasında Ülkemizin ve Karadeniz Bölgesinin de içinde bulunduğu durum özet olarak verilmiş.

Belgesel çalışmaları ve Şehit Binbaşı Hüseyin Avni ile ilgili olarak görüşlerini açıklayan Ahmet Gürsoy ,”Kurtuluş Savaşına iki gönüllü alayla katılan Giresunlular, vatan mücadelesinde çok şehit verdi. Onlardan biri de 42. Giresun Gönüllü Alayının kurucusu ve komutanı Binbaşı Hüseyin Avni’dir.  1912’de Balkan Savaşlarında genç bir teğmen olarak başladığı çarpışmaları, Kafkas harekâtında Ruslara karşı sürdürdü. Harşıt savunmasında 110 ve 123. Alay kumandanı olarak vatan müdafaasında bulundu. 1921 Ağustos ayının 30’unda Mangal Dağı çarpışmalarında kendisine bir şarapnel parçasının isabet etmesiyle şehit oldu. Bu sebepledir ki kendisine, maneviyatına millet olarak borcumuz çoktur.

Şehit Binbaşı Hüseyin Avni, hem iyi bir asker, iyi bir kalem erbabıydı. Yunanistan’ın ‘Karadeniz’de Türk yoktur, Müslüman ahali vardır’ tezine karşı, ‘Trabzon Laz mı Türk mü’ adlı cep kitabı yazdı ve 10 bin adet bastırarak dağıttı. Aynı şekilde ‘Otçu Göçü’ kitapçığı ile Karadeniz’in göçer kültürünü ortaya koyarak, psikolojik harekâta karşı koydu.

Bugüne kadar, 47. Giresun Alay kumandanı milis Binbaşı Osman Ağa’nın, ardından gönüllü Alayların müftüsü-imamı Kurdoğlu Mustafa Zeki Hoca’nın ve son olarak da 42. Gönüllü Alay kumandanı ve kurucusu Tirebolulu Binbaşı Hüseyin Avni’nin hayatını belgesel olarak çektim. Bu konuda kendimi görevli saymıştım. Görevimi tamamladım.

Projelerime yeterli maddi destek bulamadım. Ancak, canlandırma çekimlerine her zaman ilgi büyüktü. Her bir filmin projesinde onlarca kişi gönüllü olarak görev aldı. Bu çok sevindirici bir durum. Görev alan bütün oyunculara büyük teşekkür borcumuz var” dedi.  

Ahmet CEYLAN



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir