Bir Kültür Hizmetimiz Daha Yayınlandı
Görele Belediyesi tarafından kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında basımı tamamlanarak, yayına sunulan ‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ kitabımız okuyucularıyla buluştu.
Görele Belediyesi olarak ilçemizi en iyi şekilde okuyucularına aktaran kültür yayınlarını desteklemeye devam ediyoruz. Görele Kazası Nüfus Defteri (Feridun Emecan, Ayhan Yüksel), Görele Mahkeme Sicili (Ayfer Albayrak), Görele ve yöresi Ağızları kitabı (Sinan Koca)’nın ardından Mevlüt Kaya’nın kaleme aldığı ‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ adlı kitabımızda kültür yayınlarımız arasında yerini aldı. Kültürümüzü en iyi şekilde yansıtacak olan ‘Görele Tarihi’ kitabımızda en yakın zamanda arşivimizde yer bulacak.
Görele Belediye Başkanımız Tolga Erener,‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ kitabımızın yazarı Eynesil Kamil Nalbant Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Mevlüt Kaya, dedesi, babası ve kendisinin kitapla ölümsüzleştirilen 85 yaşındaki Şekip Yazgan, Eynesil Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Şükrü Salim Kemal ve yazar ile kitapta konu alan Şekip Yazgan’ı tanıştıran Ahmet Ceylan’ı makamında ağırladı.
‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ kitabımız, askerliğinin son yıllarında 1918'de Bağdat'ta İngilizlere esir düşen Göreleli Kâtip Rüstemzâde Abdülhamid Efendi'nin ailesine gönderdiği ve memleketten kendisine yazılan 1918 ve sonraki yıllara ait mektupları ele almaktadır. Abdülhamid Efendi'nin Bağdat'tan ve Basra'daki esir kampından o yıllarda aktardığı bilgiler, son dönem Osmanlı'sına dair önemli ayrıntılar içermekte ve mektuplar bazı tarihsel bilinmeyenleri açığa çıkarmaktadır. Görele'de Rus İşgalinin son zamanları da ailesinden Abdülhamid Efendi'ye yazılan mektuplara yansımıştır. Bu yönüyle de kitapta pek çok değerli veriler mevcuttur. İşgal, esaret, açlık, katliam, işkence, ölüm, yoksulluk, iletişimsizlik, vefa, memleket özlemi, askerliğe bakış, eski türküler, fındık, harmanlar, tütün, eşkıyalık, Rus, İngiliz ve Hint askerleri ve daha pek çok konuya yer veren kitapta, Giresun-Trabzon-Bağdat hattında gelişen olaylar, ilk tanıklarından ve en önemlisi milletin gözünden ortaya konulmaktadır.
Belediye Başkanımız Tolga Erener, böylesine etkili bir kitaba öncülük etmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, yazar Mevlüt Kaya başta olmak üzere kitapta emeği bulunan herkese teşekkür etti.
Yazar Kaya’ya plaket takdim eden Belediye Başkanımız Tolga Erener, “Kültür arşivimize Görele için önemli bir kitabı daha kattık. Göreleli bir askerin (Abdülhamid Yazgan) Birinci Dünya Savaşında Bağdat’ta askerlik yaptığı sıralarda Görele’deki ailesine yazdığı mektuplardan yola çıkılarak yazılan kitap, Görele ve ülkenin o günlerdeki durumuna ışık tutmaktadır. Etkili ve önemli bir kitaptır. Vatandaşlarımıza okumalarını tavsiye ediyorum. Belediye olarak ilçemiz Görele ile alakalı kültür yayınlarını desteklemeye devam edeceğiz. Belediyemizce desteklediğimiz ‘Görele Tarihi’ kitabımızda en yakın zamanda arşivlerimizde yerini alacaktır” dedi.
Kitabın yazarı Mevlüt Kaya ise, büyük bir duyarlılık örneği sergileyerek kitabın basım ve yayımına önemli katkılar sağlayan Belediye Başkanımız Tolga Erener’e teşekkür etti.