60 yaşındaki Giresunlu Naim Kadir Tozlu, 1 yıldan fazla üzerinde çalıştı ve %80 enerji tasarruflu 'Fındık Kırma Değirmeni'ni icat etti.
Giresun Merkez Küçük Sanayinde bir atölyede yıllardır çiftçilerin işlerini kolaylaştıracak makineler üzerinde çalışan Naim Kadir Tozlu, fındık mamülü ürünleri işleyen fabrikalar için, fındığın kabuğundan ayrıştırılmasında çok önemli kolaylık sağlayacak olan ‘Fındık Kırma Değirmeni’’ni icad etti.
Fındığı kabuğundan arızasız bir şekilde tek parça halinde çıkaran icadı için 1 yıldan fazladır çalışan 60 yaşındaki Naim Kadir Tozlu, icadı olan makinesiyle, fabrikaların fındık ayıklama işlemlerinde %80 enerji tasarrufu edeceğini iddia ediyor.
Fabrikalarda fındık kırma işlemi için genellikle taşlı öğütme sistemi kullanıldığını ve bu sistemin fındık içinin sağlamlığı konusunda yeteri kadar güvenilir olmadığını söyleyen Tozlu “Bu makine sadece fındık değil, bilumum kabuklu ürünleri kalibre ayarı yaparak işleyebiliyor ve en önemlisi de sıfır zayiat ile bu işlemi yapıyor. Tamamen komplike olan bu makine metalden ve değirmen mantığıyla çalışıyor. Parçaları basit ve kolaylıkla yenilenebiliyor. Fındığın kabuğunu kırarken, içini kırmıyor. Ufak ve taşınabilir. Bu makineyle sadece tek bir kabuklu ürün değil, hemen hemen bütün kabuklu gıdalar işlenebiliyor. Ekonomik ömrü, fabrikalarda kullanılan diğer yöntemlerden çok fazla. Her şeyden önemlisi tamamen metal oluşu. Elektrik sarfiyatı çok düşük. Örneğin bu makinin saatte 0,75 KW harcadığı yerde fabrikalarda kullanılan klasik makineler 5,5 KW harcıyor. Yani 7 kat. Küçük bir hesapla; klasik makinelerle 30 gün 24 saat çalışması durumunda günde 132 KW harcayarak 3960 KW elektrik tüketiliyor. Bu makinede ise, aynı gün ve saatte 18 KW harcayarak 540 KW elektrik tüketiyor.” şeklinde konuştu.
İcadını yapmaya başlamadan önce bazı makinelerden esinlendiğini söyleyen Tozlu, sırada çiftçilerin, özellikle de fındık çiftçilerinin işlerini kolaylaştıracak başka makineleri üretmeyi planladığını söyledi.