Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 11846 kez okundu. | Kategori : K.SANAT
Haberin Tarihi :   12 Mayıs 2021 - 13:17

Bulancak Belediyesi Kültür değerlerine sahip çıkıyor

Büyüt
Küçült
Bulancak Belediyesi Kültür değerlerine sahip

 Bulancak Belediye Başkanı Recep Yakar’ın talimatıyla, Bulancak Kültürü’nde önemli bir yeri olan, “Dere boyu kavaklar/Oy Bulancak” türküsünü TRT repertuvarına kazandıran, 1975 yılında kimsesiz olarak vefat eden bağlama üstadı Kadir Üstündağ’ın, Belediye eski Mezarlığında bulunan kabri tespit edilerek, anısına yakışır bir şekilde yaptırıldı. Siyah granit mermerden yaptırılan kabrin üstünde Üstündağ’ın hayat hikâyesine de yer verildi.

Belediye Başkanı Recep Yakar, “İlçemizin adını tüm dünyaya duyuran Oy Bulancak türküsünü derleyen ve TRT repertuvarına kazandıran Kadir Üstündağ, sadece bu özelliği ile Bulancak kültürüne büyük katkı yapmış ve saygıyla anılması, hatırlanması gereken bir kişiliktir. Hayatının son dönemlerinde de Bulancak Belediyesi’nde itfaiye şoförlüğü yapmıştır. Yani aynı zamanda Belediyemiz personelidir. Ne acıdır ki; genç sayılabilecek bir yaşta, 50 yaşında kimsesiz olarak vefat etmiş ve ölümünün üzerinden de neredeyse 50 yıl geçmiştir. Nerdeyse unutulmuş, mezarının yeri dahi bilinmez hale gelmiştir. Vatandaşlarımızın hatırlatması ile kabrini tespit ederek, anısına yakışır bir şekilde düzenlenmesini sağladık. Bu vesileyle kendisini Bulancak Kültürüne yaptığı katkılardan dolayı şükranla ve rahmetle anıyoruz” dedi.

 


 

KADİR ÜSTÜNDAĞ  KİMDİR?

 

BULANCAK KÜLTÜRÜNÜN ÖNEMLİ KİLOMETRE TAŞLARINDAN

“DERE BOYU KAVAKLAR/OY BULANCAK” TÜRKÜSÜNÜ

TRT REPERTUVARINA KAZANDIRAN BAĞLAMA ÜSTADIDIR.

 

01.07.1925 Bulancak doğumludur. Babasının ismi Mehmet, annesinin Şakire’dir. Çocukluğu Bulancak'ta geçen Kadir Üstündağ, küçük yaşından itibaren şoförlüğe ve bağlama çalmaya meraklıydı. Ailesinin Samsun' a göç etmesi üzerine, burada büyüdü; şoförlük ve saz çalmayı öğrendi.

1945’li yıllarda Sebahat hanımla evlenerek Ankara'ya yerleşti. Hayatını taksi şoförlüğü yaparak kazanıyordu. Giresun yöresi türkülerini araştırdı, topladı, çalıp söyledi.

Ankara radyosundan Ahmet Yamacı ve Muzaffer Sarısözen’in teşvikiyle Giresun yöresinin birçok türküsünü TRT repertuarına kazandırdı. Halen TRT arşivlerinde Kadir Üstündağ’dan alınan toplam altı türkü bulunuyor;

 

Oy Bulancak/Dere Boyu Kavaklar

TRT Repertuar No: OH013

Kaynak Kişi: Kadir Üstündağ

Derleyen ve Notaya Alan: Ahmet Yamacı

 

Kömürlük Dağına Yağıyor Yağmur

TRT Repertuar No: 00360

Kaynak Kişi: Kadir Üstündağ

Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen

 

Çınarlar Deresine Taş Köprü Kurulacak

TRT Repertuar No: 533

Kaynak Kişi: Kadir Üstündağ

Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen

Karşıdan Gel Karşıdan

TRT Repertuar No: 00766

Kaynak Kişi: Kadir Üstündağ

Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen

 

Ekin Ektim Çöllere

TRT Repertuar No: 00179

Kaynak Kişi: Kadir Üstündağ

Derleyen ve Notaya Alan: Ahmet Yamacı

 

Ben Giderim Oduna

TRT Repertuar No: 934

Kaynak Kişi: Kadir Üstündağ

Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen

 

Dere boyu kavaklar türküsü Barış Manço tarafından aranje edilerek sevilen bir türkü haline geldi. Barış Manço’nun Japonya konserinde (1991) “Oy Bulancak Bulancak” nakaratıyla okuduğu türkü meşhur oldu. Kolbastı oyununun asıl melodisi ve ritmide Dere Boyu Kavaklar türküsünden gelmektedir.

60’lı yıllarda Bulancak’a dönen Kadir Üstündağ, her gece ailesi ve arkadaşları için çalıp söylediği sazıyla düğünlerin aranılan ismi olmuş ve bu işten para kazanarak geçimini sağlamıştır. İki evlilik geçiren Üstündağ’ın çocuğu olmadı. Son yıllarında Bulancak Belediyesi’nde İtfaiye Şoförlüğü de yapan Kadir Üstündağ, 05 Ağustos 1975 yılında 50 yaşında vefat etmiştir.

Allah rahmet eylesin.

 

Kaynak: https://www.facebook.com/bulancakkulturu



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir