Bulancak Belediye Başkanı Recep Yakar’ın talimatıyla, Bulancak Kültürü’nde önemli bir yeri olan, “Dere boyu kavaklar/Oy Bulancak” türküsünü TRT repertuvarına kazandıran, 1975 yılında kimsesiz olarak vefat eden bağlama üstadı Kadir Üstündağ’ın, Belediye eski Mezarlığında bulunan kabri tespit edilerek, anısına yakışır bir şekilde yaptırıldı. Siyah granit mermerden yaptırılan kabrin üstünde Üstündağ’ın hayat hikâyesine de yer verildi.
Belediye Başkanı Recep Yakar, “İlçemizin adını tüm dünyaya duyuran Oy Bulancak türküsünü derleyen ve TRT repertuvarına kazandıran Kadir Üstündağ, sadece bu özelliği ile Bulancak kültürüne büyük katkı yapmış ve saygıyla anılması, hatırlanması gereken bir kişiliktir. Hayatının son dönemlerinde de Bulancak Belediyesi’nde itfaiye şoförlüğü yapmıştır. Yani aynı zamanda Belediyemiz personelidir. Ne acıdır ki; genç sayılabilecek bir yaşta, 50 yaşında kimsesiz olarak vefat etmiş ve ölümünün üzerinden de neredeyse 50 yıl geçmiştir. Nerdeyse unutulmuş, mezarının yeri dahi bilinmez hale gelmiştir. Vatandaşlarımızın hatırlatması ile kabrini tespit ederek, anısına yakışır bir şekilde düzenlenmesini sağladık. Bu vesileyle kendisini Bulancak Kültürüne yaptığı katkılardan dolayı şükranla ve rahmetle anıyoruz” dedi.
KADİR ÜSTÜNDAĞ KİMDİR?
BULANCAK KÜLTÜRÜNÜN ÖNEMLİ KİLOMETRE TAŞLARINDAN
“DERE BOYU KAVAKLAR/OY BULANCAK” TÜRKÜSÜNÜ
TRT REPERTUVARINA KAZANDIRAN BAĞLAMA ÜSTADIDIR.
01.07.1925 Bulancak doğumludur. Babasının ismi Mehmet, annesinin Şakire’dir. Çocukluğu Bulancak'ta geçen Kadir Üstündağ, küçük yaşından itibaren şoförlüğe ve bağlama çalmaya meraklıydı. Ailesinin Samsun' a göç etmesi üzerine, burada büyüdü; şoförlük ve saz çalmayı öğrendi.
1945’li yıllarda Sebahat hanımla evlenerek Ankara'ya yerleşti. Hayatını taksi şoförlüğü yaparak kazanıyordu. Giresun yöresi türkülerini araştırdı, topladı, çalıp söyledi.
Ankara radyosundan Ahmet Yamacı ve Muzaffer Sarısözen’in teşvikiyle Giresun yöresinin birçok türküsünü TRT repertuarına kazandırdı. Halen TRT arşivlerinde Kadir Üstündağ’dan alınan toplam altı türkü bulunuyor;
Oy Bulancak/Dere Boyu Kavaklar
TRT Repertuar No: OH013
Kaynak Kişi: Kadir Üstündağ
Derleyen ve Notaya Alan: Ahmet Yamacı
Kömürlük Dağına Yağıyor Yağmur
TRT Repertuar No: 00360
Kaynak Kişi: Kadir Üstündağ
Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen
Çınarlar Deresine Taş Köprü Kurulacak
TRT Repertuar No: 533
Kaynak Kişi: Kadir Üstündağ
Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen
Karşıdan Gel Karşıdan
TRT Repertuar No: 00766
Kaynak Kişi: Kadir Üstündağ
Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen
Ekin Ektim Çöllere
TRT Repertuar No: 00179
Kaynak Kişi: Kadir Üstündağ
Derleyen ve Notaya Alan: Ahmet Yamacı
Ben Giderim Oduna
TRT Repertuar No: 934
Kaynak Kişi: Kadir Üstündağ
Derleyen ve Notaya Alan: Muzaffer Sarısözen
Dere boyu kavaklar türküsü Barış Manço tarafından aranje edilerek sevilen bir türkü haline geldi. Barış Manço’nun Japonya konserinde (1991) “Oy Bulancak Bulancak” nakaratıyla okuduğu türkü meşhur oldu. Kolbastı oyununun asıl melodisi ve ritmide Dere Boyu Kavaklar türküsünden gelmektedir.
60’lı yıllarda Bulancak’a dönen Kadir Üstündağ, her gece ailesi ve arkadaşları için çalıp söylediği sazıyla düğünlerin aranılan ismi olmuş ve bu işten para kazanarak geçimini sağlamıştır. İki evlilik geçiren Üstündağ’ın çocuğu olmadı. Son yıllarında Bulancak Belediyesi’nde İtfaiye Şoförlüğü de yapan Kadir Üstündağ, 05 Ağustos 1975 yılında 50 yaşında vefat etmiştir.
Allah rahmet eylesin.
Kaynak: https://www.facebook.com/bulancakkulturu