Çatalağaç Köyü Doğankent'in Gururu
Giresun Federasyonu tarafından organize edilen ve İstanbul'da düzenlenen 3. Osmanağa ve Şehit Tuğgeneral Bahri Aydın Futbol Turnuvası'nın açılış şöleninde Doğankent yöresine ait oyunları sergileyen Çatalağaç Köyü Halk Oyunları ekibi geceye damgasını vurarak Doğankent'in gururu oldu.
Profesyonel bir ekip olmayan tamamen köylülerden oluşan ekibin gösterisi sırasında salondaki izleyicilerin nefeslerini tutarak, hiç görmedikleri bu oyunu büyük bir dikkatle izledikleri görüldü. Birçok izleyici sahne önüne gelerek gerek cep telefonu gerekse kameralarıyla Çatalağaç Köyü Halk oyunları ekibini çekmeye çalıştı.
Oyunun oynamaya başlamasıyla birlikte reklamarası veren Mavikaradeniz televizyonunun yapımcılarına birçok telefon geldiği ve bu ekibi izlemek istediklerini söyledikleri belirtildi. Bunun üzerine televizyon yapımcılarından Süleyman Odabaş, ekibin soyunma odasına gelerek Pazartesi akşamı yayınlanan Kemençe Star yarışmasına katılmaları için davet etti. Kemençe Sanatçısı Şerif Pir’in programı nedeniyle Bursa’ya dönmek zorunda olması üzerine Mustafa Yazar Süleyman Odabaş’a daha sonra programa katılıp katılamayacakları konusunda kendilerine bilgi vereceklerini belirtti.
Şadı haber’e açıklama yapan Mustafa Yazar: “Doğankent’in halk oyunları kültürünün tanıtımı için bugüne kadar herhangi bir etkinlik yapılmamasının, Giresun adına düzenlenen etkinliklerde Doğankent’in temsil edilememesinin üzüntüsünü yaşıyordum. Bu durumu uzun yıllardır Giresun Federasyonunun etkinliklerini organize eden Temel Bilecen’e giderek bu organizasyonda Çatalağaç Köyü olarak halk oyunları ekibi çıkarmak istediğimi belirtim. Kendisi de Doğankentli olan ve bu eksiklikten dolayı kendisi de çok üzüldüğünü belirten Temel Bilecen Çatalağaç Köyü Halk Oyunları ekibini programa almak için büyük çaba harcamıştır.” dedi.
Ayrıca Mustafa Yazar “Bizim gayretimiz Catalağaç Köyü’nde oynan oyunların yanında yöremizde oynanan tüm oyunların tanıtılmasıdır. Hem Çatalağaç Köyü hem de Doğankent’in kültür zenginliğinin ortaya çıkarılması için biz elimizi taşın altına koyduk. İstiyoruz ki unutulmaya yüz tutmuş oyunlarımızı gün yüzüne çıkarıp, çocuklarımızı başka kültürlerin etkisinden kurtarıp onları kendi kültürümüzle büyütelim. Bu etkinlikte bize yardımcı olan tüm köylülerimize, oyuncularımıza, Kemençe üstadımız Şerif Pir’e ve bizi bu konuda hiç yalnız bırakmayan Şadı Haber’e teşekkür ediyorum” dedi.
Bu konuda görüşlerini aldığımız Temel Bilecen de “Bir Doğankentli olarak kültürel anlamda Doğankentlilerin yapacağı her etkinlikte seve seve görev almaya, bilgi birikimimizi insanlarımızla paylaşmaya her zaman hazırız. Çatalağaç Köyü Halk oyunları ekibi bir başlangıçtır. Tüm köylerimiz ekipleriyle kültürümüzü yaşatmaya, öğretmeye, gelecek kuşaklara aktarmaya çalışmalı.” dedi.
Cemo, Çaytaklı, Hoşbilezik, Koltuk horonu gibi oyunlar halen sadece Doğankentliler tarafından oynanmaktadır. Özellikle Cemo ve Çaytaklı oyunlarının çıkış yeri Çatalağaç Köyü’dür. Cemo Oyununu ilk oynayanlardan olan Ali Babayiğit 90 yaşında ve halen hayattadır.
Şadıhaber
Abdullah öner MERAL