İnternette gezinirken bir habere yapılan yorum ilgimi çekti. Mehmet Ali Işıksoluğu tarafından yazılan metin bir yorum değil bir haberdi, aslında. Mehmet Ali Bey eşi müteveffa Müberra Hanımın bir kitabını haber veriyordu. İlgimi çeken bu metinde bir de telefon vardı, doğrusu ben Müberra Hanımın telefonudur diye aradım. Karşıma eşi Mehmet Ali Bey çıktı. Üzülerek Müberra Hanımın vefat ettiğini, vasiyeti gereği kitabı bastıklarını söylerken doğrusu duygulandım. Ben bir hemşerimizin kitabını tanıtmak isterken kendisi de yazdığı kitabını görememişti. Hep bir yazarın kitabının yayınlanmasını, bir gazetecinin gazetesini çıkmasını heyecanla, bir evladı doğmuş gibi beklediğini hayal ederim. Belki Müberra Hanım da böyle düşünmüştür. Allah rahmet eylesin.
Kısa telefon görüşmemizde Mehmet Ali Bey kitabın gelirinin Tirebolu’da yapılacak fakülte veya sağlık hizmetlerinde kullanmak istediklerini söylemesi beni daha da heyecanlandırdı. Öyle ya siz bir kitap basıp satışından elde edilecek geliri hayırlı bir hizmette kullanacaksınız. Daha da heyecanlanmıştım. Mehmet Ali Beye bir kitap göndermesini söyleyerek “sitemizde ve Giresun basınında tanıtalım, bizim de hizmetimiz bu olsun dedim” Birkaç gün sonra elime ulaşan bu kitap “Geçmişten Günümüze Tirebolu ve Bada (Özlü) Köyü (Geçmişi, Kültürü, Yaşamı ve Dil Özellikleri) adını taşıyordu. Prof. Dr. Müberra Kuruca Işıksoluğu tarafından yazılıp yine kendileri tarafından bastırılmıştı.
Dr. Mehmet Ali Işıksoluğu bana gönderdiği notta “ kitabın yazarı, yayımından önce vefat etmiştir. Vasiyeti gereği geliri hayır işleri için harcanacaktır. Bu amaçla Tirebolu’da yapılmakta olan İletişim Fakültesi ve hastane binalarına katkı için görüşmeler yapılmaktadır. Fiyatı 20 TL’dir. Saygılarımla” diyerek yapılacakları da anlatmış oluyordu.
Prof. Dr. Müberra Kuruca Işıksoluğu,1938 yılında Tirebolu Cintaşı Mahallesinde doğdu. Abbasoğlu Yunus ve İnceoğlu ailesinden Sıdıka Kuruca’nın kızıdır. Sırasıyla Tirebolu Dumlupınar İlkokulu, Üsküdar Fıstıkağacı Ortaokulu ve Mithatpaşa Kız Lisesinde okudu. Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulunu bitirdi. New Orleans Tuluna Tıp Fakültesi Tropik Hastalıklar ve Kamu Sağlığı bölümünde “Hijyen Bilimi” masterı yaptı.
Yurda döndüğünde mezun olduğu okulda görev aldı. Doktorasını Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde “Beslenme ve Gıda Bilimleri” alanında yaptıktan sonra yardımcı doçentliğini Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi’nde kazandı. Fırat Üniversitesi’nde “Beslenme ve Besin Teknolojisi” alanındaki çalışması ile profesör oldu.
Daha sonra Gazi ve Abant İzzet Baysal Üniversitelerinde görev yaptıktan sonra Sağlık Yüksek Okulu Müdürlüğü yaptı. 12 Ekim 2008 tarihinde vefat etti. İstanbul Çamlıca Mezarlığında metfundur.
Yazar kitabı neden ve niçin yazdığını “günümüzde ve gelecek kuşaklar arasında köklerini, dedelerini, ninelerini, nereden geldiklerini, nasıl yaşadıklarını, yöre ağzını, türküleri, özetle yöre kültürünü merak edip okuyanlar olacağına inanıyorum” şeklinde açıklıyor.
Biz yazara rahmet dilerken; elimize aldığımız bu kitabı bir an önce okumak istiyoruz. Kitaba “Kubilay Sokak No:19/7 06580 Anıttepe/ Ankara adresinden veya 0312 230 87 89 – 0536 373 83 95” no’lu telefonlardan ulaşabilirsiniz.
İbrahim Balcıoğlu