Giresun Gelinkaya Öyküsü Yayınlandı
Giresun genelinde son yıllarda yapılan değişik
kültürel çalışmalara Şaban Kutlu’nun kaleminden bir yenisi daha
eklendi.
Uzun zamandır yayına hazırlanan ’’Giresun Gelinkaya’’ öyküsü nihayet Dönence Yayınlarından çıkarak raflarda ki yerini aldı. Başta Giresun olmak üzere, Karadeniz Bölgesinin birçok yerinde sözlü halk kültürü içinde yer alan, kuşaktan kuşağa anlatılan Gelinkaya Öyküsü artık Giresun adına tescil edilmiş bulunuyor.
Gelinkayası Öyküsünde Mübadele yılları içinde bölgede yaşayan bir Beyin oğluyla bir Rum kızının yaşamış oldukları tutkulu bir aşkın hikayesi anlatılmakta.
Öyküde Milli Mücadele ve Mübadele yılları arasında ki zaman bölümünün geniş bir persfektifi çizilerek, yaşanan olaylara değişik bir yorum getirilmiş. Mübadele yıllarında yaşanılan göç olgusunun ve yaşanılan dramatik olayların yanı sıra paramparça olmuş aşklarında gözler önüne serildiği öykünün yirmiden fazla sözlü versiyonu olsa da çok geniş bir şekilde öyküleştirilerek Giresun’a kazandırılması oldukça önem taşıyor.
Araştırmacı yazar Şaban Kutlu, Kuşdili (Islık Dili) adlı bölgesel çalışmasından sonra yayınlamış olduğu kitabın, Giresun Kültürüne ayrı bir değer katacağına inanıyor. Kitabın yayınlanabilmesi için, uzun bir zaman beklediğini de ifade eden Şaban Kutlu, siyasetin Giresun insanının gözünü tamamen kör ettiğini savunarak, halen sahip oldukları kültürel değerlerinin önemini kavrayarak sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Giresun’un sahip olduğu kültür zenginliğinin son on yılda hızla eridiğini, bu alanda araştırma yapanların ise ikinci plana itildiğini de ifade eden Şaban Kutlu, gelecek nesillere ancak bu kültür varlığının ışık tutabileceğini söyledi.
On bir değişik öyküden oluşan ‘Ateşi Suya Tutmak’’ isimli öykü kitabından sonra, Giresun Ağıtlarını derleyerek bu alanda ki çalışmalarını basılı olarak gelecek nesillere aktarmak isteyen Şaban Kutlu, Giresun insanı Gelinkayası Öyküsünde mutlaka kendine ait bir şey bulacak ve hissedecektir dedi.
Kitabın önsözünde ise, ‘’çocukluklarında dinleyemedikleri öyküleri, masalları, ninnileri büyüklere yıllar sonra anlatmanın belki bir mantığı yok. Ama hiç olmazsa günlük yaşantımızın bu daracık saatlerine sığdıracağınız bu öyküler biraz olsun sizleri geçmişe, özlemini duyduğunuz çocukluk yıllarınıza döndürecek ve orada kısa bir an olsa da bu hasreti gidermenizi sağlayacak. Herkesin içinde yanan bu güzel duygu ve özlemlerin ateşini söndürebilmeyi umduk. Ve bir kez olsun dünyayı tersine çevirerek zamanı durdurmaya çalıştık. Onun için de suyu ateşe değil, ateşi suya tuttuk’’ denilmekte
Kitabın Sunuş Yazısını ise Kaptan Bülent Dandin yazmış bulunuyor.
Haber ve Resim Oğuzhan Kılıçarslan