Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 8765 kez okundu. | Kategori : K.SANAT
Haberin Tarihi :   18 Ekim 2012 - 18:53

İlk Ders Tuğrul Şan'dan

Büyüt
Küçült
İlk Ders Tuğrul
İl Özel İdare Konservatuvarının 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı açılışı dün akşam Vali Dursun Ali Şahin'inde katılımıyla gerçekleştirildi.

İlk Ders Tuğrul Şan'dan

İl Özel İdare Konservatuvarının 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı açılışı dün akşam Vali Dursun Ali Şahin'inde katılımıyla gerçekleştirildi.   85 öğrencinin devam ettiği Konservatuvarda ilk ders TRT Sanatçısı Türk Halk Müziğinin üstadı Tuğrul Şan tarafından verildi. Tuğrul Şan ayrıca “Bağlamam Perde Perde” türküsünü de söyledi.   Açılışta “Eşlik sazı olmadan türkünün tadı olmaz.” diyen Tuğrul Şan, türkülerimizin bizim öz benliğimizi ortaya koyan en önemli unsurlardan biri olduğunu kaydetti. “Türkülerimiz toplumsal verilerdir. Bizim öz müziklerimizin birincisi halk müziğidir, ikincisi ise sanat müziğidir.” diyen Şan, “Türk insanının yaptığı, ortaya koyduğu sanat dalında halk müziği ve sanat müziği vardır. Halk müziği toplumsal verilerdir fakat sanat müziği kişisel verilerdir. Çünkü sanat müziği bir insanın içindeki duyguları yansıtır. İçinden geçenleri yazar ve içinden gelen nağmeleri yazarak bir eser meydana getirir. İşte bu Türk Sanat Müziğindeki bir eserdir fakat halk müziğinde mutlaka bir hikaye vardır. Bir türkünün mutlaka bir hikayesi vardır. Sanat müziğinde sadece bir kişinin hikayeyi kendi bünyesinde hazırlayıp sunar fakat Halk Müziğinde insanlar bir olay üzerine bir şeyler yazar. İnsanlar başlarından geçen olayları anlatırlar. Bazı kişilerde onları yorumlayarak türkü oluşmasını sağlarlar. Birkaç kişi düzelterek son haline gelmesiyle anonimleşen türküler TRT kıstasından geçerek türkü olup olmayacağı şekillenir.”dedi.   Konservatuvarda ilk dersi vererek bilgilerini musiki severlerle paylaşan Şan’a teşekkür eden Vali Şahin, “ Türkiye’de şahsiyet olmuş, madalya sahibi bir zat-ı muhteremin burada ilk dersi vermesi onlar için güzel bir olay. Onlar için bir hareket noktası. Bu vesileyle ben arkadaşlara başarılar dilerken sizlere de bize kırmadan geldiniz, son derece memnun ettiniz. Musiki ile uğraşan insan farklıdır. Musiki ile uğraşan insan sert olmaz. Her zaman yumuşaktır. Musiki insanı olgunlaştırır, pekleştirir. İnsanların nefesini olgunlaştırıp bir raddeye sürmek ve onu disiplinde eğitmek kişilerin disiplinliğini sağlar. Arkadaşlara bu ilk dersteki nasihatler onları daha da güzelleştirecektir” şeklinde konuştu.    

 

''Güzel Sesler Burada Yetişecek''

İl Özel İdare Konservatuvarının 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı açılışı dolayısıyla verilen müzik ziyafeti öncesi konuşan Vali Dursun Ali Şahin, “Güzel sesler güzel simalar burada yetişecek ve Türkiye’ye belki de uluslararası boyutta ismini duyuracaktır” dedi.   Konser Öncesi konuşan Vali Şahin, Giresun’da Özel İdare bünyesinde bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, konservatuvar fikrinin ortaya çıkışını aktardı. Vali Şahin,“Benim musikiye ve sanata olan bağlılığım beni bu işe adeta itti. Kartal Kaymakamlığım sırasında Kartal Musiki Cemiyetini o zaman kurduk. Ben başkanlığını yaptım. Bütün saz aletlerini, musiki ile ilgili bütün aletleri aldık. Oradan Bakırköy’e gittik. Bakırköy biraz daha gelişkin, musiki ile ilgili 2 tane konservatuar olduğunu görünce çok hoşuma gitti. Onlarla beraber çalışmalar yürüdü ama Giresun’a gelince Giresun’da gerçekten musiki yönünden oldukça bereketli olduğunu görünce dedim ki burada bir konservatuarı kuralım çok disiplinli ve zevkli. Bu çocukları yetiştirelim. Güzellikleri hepimize tattırsın bu çocuklar, dedik ve şu ana kadar Giresun’da 207 kadar şarkı veya türkü bestelenmiş. TRT repertuarında olan eserlerin sayısını görünce adeta şaşırdım. Çünkü ilk valiliğim sırasında Yalova’da Yalova ile ilgili bir şarkı türkü bulamadım. Buraya gelince o bereketi görünce adeta şaşırdım. Mehmet Özbek hocamıza sorduğumda efendim bu öyle değildir, daha fazladır. O sizin tespitlerinizdir. Benim gelim bir araştırım dedi. 1000 rakamını yakalarım dedi.   Bu meşguliyetler insanı disipline eder. O disiplin hayatın disiplinli olmasını sağlar. O disiplin insanı adeta yontar ve düzgün hali getirir. Her insanda bir kabiliyet vardır. O kabiliyeti geliştirmek kendisine has bir durumdur.   Bende ilk yılımızda değerli hocamızı aramızda görmek beni son derece memnun etti. Tuğrul Şan Hocam sözünü tuttu. Geleceğim dedi ve geldi. Aramıza katıldı ilk dersi verdi. Kendisine son derece müteşekkir olduğumu beyan ediyorum. Bizde ilk adımı Giresun’da attık. İlerde güzel sesler güzel simalar burada yetişecek ve Türkiye’ye belki de uluslar arası boyutta ismini duyuracaktır” şeklinde konuştu.   Ardından Giresun Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, İl Özel İdaresi Konservatuvarının sanatçıları ve son olarak Türk Halk Müziği sanatçısı Tuğrul Şan’ın verdikleri musiki ziyafeti izleyiciler tarafından büyük beğeniyle izlendi.   Konseri, Vali Dursun Ali Şahin ve eşi Melahat Şahin’in yanısıra eşleriyle birlikte Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hacı Abdullah Doğan, Cumhuriyet Başsavcısı Gürmen İlhanoğlu, Ağır Ceza Reisi Mustafa Şahin,İl Emniyet Müdürü Hikmet Bulak, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Emür ve çok sayıda daire müdürü izledi.  



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir