Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 10785 kez okundu. | Kategori : K.SANAT
Haberin Tarihi :   03 Haziran 2012 - 16:49

Kabak Avizeler

Büyüt
Küçült
Kabak
Giresun´da Nurettin Karadeniz isimli vatandaş, su kabaklarından ışıl ışıl avizeler üretiyo

Giresun´da Nurettin Karadeniz isimli vatandaş, su kabaklarından ışıl ışıl avizeler üretiyor.

Kabakların içini oyup boşaltıyor. Kabuğuna desen veriyor. Renkli cam parçalarıyla dışını süslüyor.

Yaptığı kabak avizeler tavanları süslüyor.

Nurettin Karadeniz 3 yıl önce başladığı bu uğraşı, zamanla talep olmasının ardından kazanca dönüştürmüş. Hatta artık gelen taleplere göre desenler ve şekillerle kabak avize hazırlıyor.

Nurettin usta bir gazete bayii sahibi.

Bu işe hobi olarak başlamış, ardından bu birkaç metrekarelik küçük atölyede taleplere göre kabak avize üretmeye başlamış. İşinde fırsat buldukça kabak avize ile meşgul oluyor.     

                 




--------------------------------------------------------------------------------

­------------------------------------

Yaptığı kabak avizelerdeki işlemeler hem yaydığı ışıkla hem de tavanda oluşturduğu desenlerle bulunduğu mekana zerafet katıyor. (00:15)

Bunlar henüz ışık yaymaya başlamamış ham kabaklar (00:35)

Nurettin ustanın marifetli ellerinden çıktıktan sonra alacağı şekille anlam kazanacak (00:40)

02:44 Su kabağı suyu ve güneşi bol aldığı taktirde, gelişimini büyük bir şekilde tam anlamıyla sağlar. Kuruttuğunuzda şu şekilde...........sunta halini alır. Kolay kolay kırılmaz. İşlemesi daha kolay hale gelir.

03:10 Kabağımızın dış kısmındaki zarı özenle temizlemeniz gerekiyor ki, bu kabukları.... kabak sağlamlığından ödün vermesin.

03:23 İçini temizleyip boşaltıyoruz. Boşalttıktan sonra, desenlerle; gelen taleplere göre, siparişlere göre, dışının desenini, işçiliğini yapıp, cam boncuklarla süsleyip, son haline getiriyoruz.

03:43 su kabağı, genelde Ege yöresinde, Akdeniz yöresinde yetişen ve kullanılan... bu sanat, kabak oymacılığı adı altında kullanılan bir malzeme.

03:54 Bizim yöremizde genelde çeşme başlarında su kabı, su tası olarak kullanıyor. Daha iç kesimlere gittiğimizde toprak altında peynir yapılıyor. Bunların içerisine peynirler mayalanıyor. Toprağa gömülüyor. Kabağın dış cephesinin sağlamlığı, peynirin kolay kolay bozulmamasını ve lezzet kazanmasını sağlıyor.

04:18 Süs eşyası, aydınlatma avize, abajur... Aydınlatmayı kim nasıl istiyorsa biz de o şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz.

04:39 Bir su kabağının kurutulması, dalından sökülüp bu hale gelmesi 3 ay gibi bir sürede kuruyor. Kuruduktan sonra içinin boşaltılıp işlenmesi... şöyle bir kabak 4 günde çıkıyor.

05:22 Meraklıları tabi ki ev hanımları. Genelde yatak odalarında yatağın iki başına gece lambası tarzında isteyenler... Gazete okumayı, kitap okumayı seven insanlar, evlerinin bir köşesinde otantik bir ortam yaratıp loş ışığın altında kitap okumayı seven insanlar...

05:45 Giresun yazısı işlemeli bir kabak avize.

06:22 Su kabaklarının bir de özelliği şu: Dışına işlediğin desenin tamamı duvarda dalga dalga, delik delik gözüküyor. Zaten kabağın en çok haz veren yanı bu. Duvardaki ışık dalgası. Işığın dansı.

06:49 Yapılan malzemenin ne olduğunu çoğu kişi bilmiyor. Biz, insanlara söylüyoruz. Tahmin etmediğiniz su kabağı, keşkül...

07:03 Bu kabak yenilen bir kabak değil.

07:12 Bölgemizde....





Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir