Öğretim Görevlisi İhsan Düşmez "Öfkenizi Yenin"
Öğretim Görevlisi Düşmez"Öfkenizi yenmek sizin elinizde"
Giresun Memur İşçi ve Köylü Eğitim Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği(GİMDER) "Öfke Kontrolü" konusunda seminer düzenledi.
GİMDER eğitim salonunda konuşmacı olarak Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi İhsan Düşmez Katıldı.
Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi İhsan Düşmez" Kişinin haz almasını engelleyen ve temel inanç sistemiyle çatışan herhangi bir durum, olay ve kişiyle karşılaşması sonucunda yaşadığı duygunun adı öfkedir. Son derece insani ve doğal olmakla birlikte uygun ifade edilmeyip, kontrol altına alınmadığı takdirde yıkıcı ve sağlıksız sonuçlar verebilir."dedi.
Son derece insani bir duygu olan öfke, kontrol altına alınmadığı takdirde birçok olumsuz sonuca yol açabildiğini vurgulayan Öğretim Üyesi İhsan Düşmez" Bireylerin kendine en uygun yöntemi seçmesi sonucunda başa çıkabileceğini" söyledi.
Öfkeyi yenmek için doğru nefes alma, fiziksel egzersiz, dengeli beslenme, uyuma saati belirleme gibi önerilerde bulunan İhsan Düşmez "Öfkenin yol açtığı rahatsızlıklar ise beden, ruh ve sosyal sağlık açısından üçe ayrılır. Beden sağlığını etkileyen rahatsızlıklar arasında koroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon sindirim sistemi hastalıkları, Ruh sağlığı ile ilgili uyku bozuklukları, ciddi depresyon gibi rahatsızlıklara neden olduğu saptanan öfkenin, sosyal hayatta ise aile içi huzursuzluk, boşanma, arkadaş ve toplumsal ilişkilerden kopma gibi sonuçlara yol açtığını" anlattı.
Öfkeliyken ani kararlar vermeyin, her olayın olumlu bir tarafı olduğunu unutmayın önerisinde bulunan İhsan Düşmez" Yeterli ve dengeli beslenin. Yiyeceklerinizi küçük lokmalar halinde yavaş ve iyice çiğneyerek yiyin. Bol su için. Aynı saatlerde uyuyup uyanmayı alışkanlı edinin. Kendinizle olumlu diyalog kurun. Problemi saptayıp küçük parçalara ayırın. Çözüm seçeneklerini belirleyin. Bir tanesini seçip uygulayın. Sonuç olumluysa kendinizi ödüllendirin. Olumsuz ise başka seçenekleri deneyin, vazgeçmeyin. Öfke oluşturan durumları arkadaşınızla, yakınlarınızla paylaşın." şeklinde açıklamalarda bulundu.
Devamında, öfke duygusunu tanıma, hangi durumlarda öfkenin normal sayılabileceği, öfkelendiğimizde, duygunun olumsuz davranışa dönüşmesine izin vermeden neler yapmamız gerektiği, öfkeyle olumlu baş etme yolları ve öfke kontrolü üzerinde konuşularak, iyi dileklerle seminer sonlandırıldı.