Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 15404 kez okundu. | Kategori : K.SANAT
Haberin Tarihi :   17 Nisan 2010 - 11:41

Tarihçi Yazar Mehmet Fatsa "Giresunda Hafıza yenilenmesi için çalışıyoruz"

Büyüt
Küçült
Tarihçi Yazar Mehmet Fatsa Giresunda Hafıza yenilenmesi için
Giresun Memur İşçi ve Köylü Eğitim Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğinin(GİMDER) düzenlemiş olduğu Giresun Şehrinin Türkleşmesi ve Tarihi Eserleri; konulu seminere konuşmacı olarak tarihçi yazar Mehmet Fatsa katıldı.

Tarihçi Yazar Mehmet Fatsa ”Giresun’da Hafıza yenilenmesi için çalışıyoruz”

Giresun Memur İşçi ve Köylü  Eğitim Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin(GİMDER) düzenlemiş olduğu ”Giresun Şehrinin Türkleşmesi ve Tarihi Eserleri” konulu seminere konuşmacı olarak tarihçi yazar Mehmet Fatsa katıldı.

Tarihçi Yazar Mehmet Fatsa, Giresun’da bilinmeyen ve yanlış bilinen son yaptığı araştırmalarla ortaya çıkardığı tarihi dokular hakkında bilgiler aktardı.

Giresun’un Osmanlığa giriş  tarihi 1420 ilk belge 1427’ye ait tahlil defteri, vergi ve mahkeme kayıtlarından ibaret olduğunu 1950’ye kadar defterler yakıldığını  ifade eden Tarihçi Yazar Mehmet Fatsa ”Bilgi kirliliği var. 1427 yılı Hızır Paşa ait İlk tahrir defteri Bulgaristan Sofya’da bulunuyor. Giresun yöresinin bakir konularından biri de, buranın Türkmen dervişlerinin kolonizasyonu sayesinde Türkleşme sürecinin başlamış olmasıdır. Hasan Dede denilen Türk dervişi de bunlardan biridir. Teyyaredüzü mahallesinin güneyinde yer alan ve henüz köy görünümünde olan Alınca Sokak bitişiğinde Hasan Dede’nin mezarı ve onun adıyla anılan kesme taştan bir de çeşmesi mevcuttur. Yörede buranın Hasan Dede mezarı olduğunu bilenlerin sayısı ise oldukça azdır. “şeklinde konuştu.

Giresun Rektörlük ve Diş Hastanesi arası önceden Giresun Kalesi ve oraya da şu an Kapu mh. Olduğunu belirten Tarihçi Yazar Fatsa”Yavuz Sultan Selim Trabzon valisi iken Giresun’a Hüdavandigar Külliyesi kurulmuş. Şu an bulunan Sultan Selim Mahallesi Giresun’a kurulan ilk mahalle ve adını buradan almıştır.”dedi.

İkinci Beyazıt’ın eşi Gülbahar Hatun ilk defa Giresun’da Vakıf kuran bayan olduğunun altını  çizen Tarihçi Fatsa ”Gülbahar Hatun Vakıf kuran ilk bayanlar gelecek kuşaklara aktarılması için park ve bahçelere ad vermek gerektiğini” vurguladı.

Giresun’da iki büyük medrese ile çok sayıda kadı ve âlimler yetiştirdiğini söyleyen Tarihçi yazar Fatsa ”Üniversitesinin kalbi buradaydı. Kadı, Hâkimler, Âlimler yetiştirerek Bağdat’a çeşitli yerlere gönderildiğini ”açıkladı.

GİŞHAD seminer salonunda çok zevkli geçen programa Tedaş İl Müdürü Köksal Çamaltı, Espiye Belediye Başkan Yardımcısı Coşkun Şentürk, İl özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Karaca, İl özel İdaresi Şube Müdürleri M. Kemal Bilgin, Cemil Beyaz, Özer Çoban, Hasan Memiş, Osman Yıldız, Fiskobirlik Şube Müdürleri, Sendika başkanları ve oda temsilcileri ile çok sayıda dernek üyeleri katıldı. Program sonunda Tarihçi yazar Mehmet Fatsa ile ikramlı soru cevap faslı yapıldı. 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir