TİREBOLU KÜLTÜR SANAT GÜNLERİ
COŞKULU BİR KALABALIĞIN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİ.
Sorunlar konuşuldu, değerler anıldı, türküler söylendi, defileyle anılar tazelendi
*Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri, Kağıthane Belediyesi Meclis Salonunda yapıldı. Etkinliğe Milletvekili Mehmet Domaç, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ile çok sayıda Tirebolu ve Giresunlu katıldı.
Tirebolu 3. Kültür ve Sanat Günleri 29 Nisan 2012 Pazar günü Kağıthane Belediyesi Meclis Salonu’nda yapıldı. Etkinlikte, demiryolu konusu ile Tirebolu Balıkçı barınağı sorunu masaya yatırıldı. Tirebolulu Müftü Hoca Ahmed Necmeddin Efendi’nin anıldığı etkinlikte defile, halk müziği konserleri, Halk Eğitim Merkezi, Yaşar Dikmen (fotoğraf) ve Sevgi Domaç Gümüşdere (Resim) sergileri büyük ilgiyle izlendi.
Etkinliğin sunumunu yönetim kurulu üyesi İsmet Rizeli gerçekleştirirken, TİRDEF Başkan Vekili Necati Yılmaz açılışta federasyonun faaliyetlerini anlattı. Ardından kürsüye gelen TİRDEF Genel Başkanı Haldun Domaç, yaptığı konuşmada, “pek çok kişinin yapılmasına inanmadığı etkinliğin üçüncü yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Domaç, Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır’ın Almanya seyahati nedeniyle, Tirebolu Kaymakamı Günhan Yazar’ın da Trabzon’daki sis nedeniyle aramıza katılamadığını açıkladı, onların selamlarını katılımcılara iletti.
Domaç konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu etkinlikte her yıl bir değerimizi anıyoruz. Bu yıl Kuvayı Milliyeci Hoca Necmeddin Efendi’yi anacağız. Bu etkinliğin hazırlanmasına 6 aydır çalışıyoruz. Etkinlik kapsamında bir Tirebolu tanıtım kitapçığı ve Metin Karslı’nın “Tirebolu Hikâyeleri” kitabını hazırladık. Katkıda bulunan herkese özellikle sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz.”
Başkan Domaç daha sonra organizasyonda aktif çalışan yönetim kurulu üyelerine başarı sertifikası verdi.
Tirebolu Kültür Sanat Günleri’ne iştirak eden Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, yaptığı konuşmada; “STK’ların çalışmalarına büyük önem veriyoruz. İlçemizde 500’ün üzerinde derneğimiz var. Bunlarla dayanışma içindeyiz. Hemşerilerin kentin koşuşturması içinde birbirinden kopmaması noktasında gayretlerimizi sürdürüyoruz. Biz 1960’da Kağıthane’ye geldik. Tirebolulu komşularımız da bu ilçeye bizim gibi geldiler. Onlarla burada birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Kılıç’a konuşmasının ardından TİRDEF’in hazırladığı plaket Milletvekili Mehmet Domaç tarafından verildi.
MEHMET DOMAÇ’TAN YENİ PROJELER
Açılış konuşması için kürsüye gelen Milletvekili Mehmet Domaç; Tirebolu için yapılan ve yapılacak çalışmaları anlattı. Domaç şunları söyledi; “Tirebolu turizm mastır planı için seçilmiş ilçelerden biri. Ancak turizmin sağlıklı gelişimi için kentin atık su sisteminin değişmesi lazım. Bu takdirde hem misafirler hem de Tirebolulular eskiden olduğu gibi evlerinin önünden deniz girme imkânı bulacak. Bu kanalizasyon sistemini yapmak çok zor değil. Sahilde bir kuşatma kolektör yapıp, atıkları arıtarak denizi vermek gerekir. Bu konuda iller bankasıyla görüştüm. Projenin yapılma şansı var. Projeye yüzde 50 hibe veriyorlar, geri kalan 15 yılda ödeniyor. Böylece Tirebolu sahilleri temizlenir.”
Domaç şöyle devam etti. “Erkek öğrenci yurdundan sonra bir de kız öğrenci yurdu yapmayı düşünüyoruz. Bunun için Belediyenin bir plan değişikliği yapması gerekir. Bu takdirde 130 kişilik bir yurt binası yaptırmamız söz konusu olacak. Ayrıca Denizcilik Meslek Lisesi binası için yapılan ihaleye itiraz oldu. Bunun sonuçlanmasının ardından Tirebolu Denizcilik Meslek Lisesi binasına kavuşacak.”
Mehmet Domaç, Tirebolu kalesine bir nostaljik sinema,
kafeterya ve kaleye çıkış için ahşap merdiven yapılmasının
planlandığını söyledi. Domaç, kız meslek lisesi binasının projesinin
geçtiğini, liman içinde bir yat yaklaşım alanı yapılması çalışması
olduğunu vurguladı. Domaç, ailesi adına 140 öğrencinin eğitim
göreceği bir anaokulu yapmayı planladığını açıkladı.
NECMEDDİN EFENDİ’NİN TORUNU ETKİNLİKTEYDİ
Konuşmasının ardından Mehmet Domaç’a plaketini TİRDEF Başkanı Haldun Domaç verdi. Yapılan törenin ardından kürsüye gelen Araştırmacı –Yazar Ayhan Yüksel, Hoca Ahmed Necmeddin Efendi’yi anlattı. Necmeddin Efendi’nin ne denli vatansever bir kişiliğe sahip olduğunu örnekleriyle açıklayan Yüksel, Necmeddin Efendi’nin örnek insanı yanını da ortaya koydu.
Yüksel’in konuşmasının ardından Hoca Ahmed Necmeddin Efendi’nin torunu Özen Küçük Yolasığmazoğlu kürsüye geldi ve dedesinin anılmasından duyduğu mutluluğu anlatırken, onun tanıtılmasına vesile olan Ayhan Yüksel’e ve TİRDEF’e teşekkür etti.
Yöresel yemek kültürün tanıtımının da gerçekleştiği etkinlikte konuklara yöresel yemek ikramı yapıldı ve ardından “Tirebolu Demiryolunun İstiyor, Demiryolunu Hak Ediyor” panele yapıldı.
Paneli TİRDEF eski Başkanı ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Keskin yönetti. Keskin demiryolu konusunun önemine işaret ederek başladığı açılış konuşmasında Tirebolulular olarak dernekçilikte farklılığımızı vurguladı. Keskin, etkinliği bundan sonra uluslar arası olmasının önemine işaret etti.
TİREBOLU DEMİRYOLUNU İSTİYOR
Panelde Bahçeşehir Üniversite Öğretim Üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Doç. Dr. Kenan Aydın ile TİRDEF Eski Başkanı Çınar Çetinkaya görüşlerini açıkladı. Kalabalık bir izleyici kitlesinin takip ettiği panelde konuşmacılar özetli şu görüşlere yer verdi;
Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı: Kalkınmada ulaşım itici bir güçtür. Türkiye’de son yıllarda demiryollarına büyük bir önem veriliyor. Türkiye 2023’te dünyada ilk on ekonomi arasına girmeyi hedeflediğine göre mevcut demiryollarıyla bu hedefe ulaşması söz konusu değil. Bu nedenle ulaşıma gereken önem verilecektir. Özellikle raylı sisteme yapılan yatırımlar gittikçe artmaktadır. Tirebolu’nun demiryoluna kavuşacağını düşünüyorum. Güzergâhlarla ilgili çalışmaları teknik elemanlar yapar, kararları siyasi otorite alır. Bu nedenle yatırım kararlarının farklı açılardan değerlendirilmesi söz konusudur. Tirebolu güzergâhı düşünüldüğünde burada yaklaşık 1.350.000 kişi etkilenecektir. Tirebolu- Trabzon bağlantısı mutlaka sağlanmalıdır.
Doç. Dr. Kenan Aydın: Hükümetlerin politikalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Atatürk’ten sonra demiryolları yatırımlarına yeterince önem verilmedi. Osmanlı döneminde Sultan II. Abdülhamit demiryollarına büyük bir önem vermiştir. Demiryolu yatırımları önceleri ilk yatırım maliyeti olarak yüksekti. Daha sonra maliyetler düşüyordu. Teknoloji geliştiği için bu ilk yatırım maliyetleri de düşmeye başladı. Yapılan bazı açıklamalarda demiryolu Tirebolu ve Gümüşhane’den geçmesin şeklinde ifadeler geçiyor. Bunlara kesinlikle katılmıyorum ve bu içerikteki açıklamaları da doğru bulmuyorum. Tirebolu-Gümüşhane bağlantısının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bölgesel kalkınma açısından son derece önemli bir projedir. Bu konuda oluşturulmuş olan Harşit vadisi demiryolu platformunun üye sayısı 10.000’ i geçmiş durumdadır. Gümüşhaneliler olarak Tirebolu’dan Gümüşhane’ye bağlanacak hattı çok önemsiyoruz. Çünkü bu hat sosyo-ekonomik gelişim açısından önem taşıyor.
Çınar Çetinkaya: TİRDEF dışında Giresun’ un diğer STK’ları konuyla ilgilenmiyorlar. STK’ların desteğinin önemli olduğunu düşünüyorum. Giresun Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu beni demiryolu komisyonu başkanı yaptı. Onlara komisyonun üyelerini sorduğumda sadece benim olduğumu söylediler. Üyesi olmayan bir komisyonun başkanıyım. Önümüze Tirebolu limanının yasal durumu ile ilgili de engel çıkarabilirler. Bu nedenle biz demiryolunun Tirebolu’dan geçerek Giresun limanına bağlanmasını isteyelim. Demiryolu konusunda Tirebolu Belediyesi de DLH ile yazışmalar yapmıştır.
Panel sonunda Prof. Dr. Halit Keskin’in ödülünü TİRDEF Başkanı Haldun Domaç verirken, panelistler plaketlerini Prof. Dr. Halit Keskin’den aldı.
TİREBOLU TÜRKÜLERİ SESLENDİRİLDİ, DEFİLE NEFES KESTİ
Panelin ardından sahne alan Folklor Kurumu Derneği Şef Nevzat Pehlivan yönetiminde etkinliğe Giresun türküleriyle katılırken, bu yıl değişik olarak üç Tirebolu türküsünü de seslendirdi. Konser büyük alkış topladı.
Etkinlikte Tirebolu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Emin Uğur da bir konuşma yaparak, Tirebolu Balıkçı Barınağı üzerinde bir oyun oynandığını vurguladı. Uğur balıkçı barınağının başka amaçlar için kullanıma açılmak istendiğini belirterek bunun balıkçılığa sekte vuracağının belirtti.
Tirebolu Kültür Sanat Günleri’nin en dikkat çekici gösterisi hiç kuşku yok ki “Dünden bugüne giysi kültürüyle Tirebolu” defilesiydi. Defilenin sunumu yapan Feyman Güven, Tirebolu terzilerinin elinden çıkan aile büyüklerinin kıyafetlerini sergilediklerini vurguladı. Güven, 1960’lardan 90’lara giysilerle bir yolculuk yaptırdı. Giysileri, Tirebolulu genç kızlar sergiledi.
Defilenin hazırlanmasında emekleri geçenlere ödüllerini yönetim kurulu üyesi Dilek Çöl verdi. Ayakta alkışlanan defilenin ardından, sanatçı Yücel Öner sahne aldı ve etkinliğe katılanlara coşkulu dakikalar yaşattı. Öner söyledi, konuklarlar önce karşılama sonra horon oynadı.
Tirebolu Halk Eğitim Merkezi, Yaşar Dikmen ve Sevgi Domaç Gümüşdere’nin sergileri beğeniyle izlenirken, Başkan Haldun Domaç bu konuda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Domaç, ayrıca, Yıl-Ka Çay, Oktaylar İnşaat, Ün-Taş Konfeksiyon Makineleri, Kağıthane Belediyesi, Tekay İnşaat, Özlem Çamaşır, Mavi-Yeşil Restaurant, Nuh Plastik, Ekol Güvenlik, Zeytinburnu Belediyesi, Irmak Kristal Toz Şeker, Şeref Gümüş, Nisa çorap , Mobitool ve As Su’ya maddi ve manevi katkılara nedeniyle teşekkürlerini iletti.
TİRDEF (TİREBOLU DERNEKLER FEDERASYONU)