''Yitik Kent Çanakçı Kitabı'' Yayınlandı
Giresun Çanakçı İlçesinin Sosyo-kültürel ve Tarihi sürecinin araştırıldığı kitap; 'Kuşdilinin Anavatanı Yitik Kent Çanakçı' adı altında yayınlanarak satışa sunuldu.
Şaban Kutlu tarafından üç buçuk yıl gibi bir sürede hazırlanan eserin tarih danışmanlığını ise Sayın Ayhan Yüksel yaptı. Kuşdilinin Anavatanı Yitik Kent Çanakçı adlı eserde, günümüze kadar Karadeniz Bölgesi ile alakalı yayınlanmış olan eserlerden farklı olarak, Çanakçı İlçesinin, salname kayıtlarına dayalı geniş bir tarihi süreci ile ilk defa Giresun’un sözlü kültürleri arasında yer alan ve unutulmuş yöresel ağıtları da derlenmiş bulunmakta.
Çanakçı yöresinin özelliklerini yansıtan giyim-kuşam ve sözlü kültürel araştırmaların yapılmış olduğu eserde bir başka önemli çalışma ise Osmanlı döneminde Trabzon valisi olan Kuğu zade Süleyman Paşa’nın kendisine ve ailesine ait sadaret makamından yazılmış fermanlar, henüz hiçbir yerde yayınlanmamış birçok arşiv belgesi de geniş bir şekilde yer almaktadır. Kuğu oğullarına ait geniş bir tanıtımın yapıldığı eserin bu yönüyle de büyük ilgi uyandıracağı beklenmekte.
Eserde Çanakçı yöresinin tanıtımında en fazla katkıyı yapan ‘Kuşdili’nin de geniş bir araştırması yapılarak okuyucuya sunulmuş bulunuyor. Çanakçı yöresinde yer alan Evliyaların ve kerametlerinin de derlendiği eserde bunlardan başka, kaybolan yöresel sanatlar, Çanakçı- Şalpazarı-Ağasar üçgeninde ki yöresel dilin kullanılmasına dair örnekler, Karabörk Beldesi ve köylerin demografik olarak incelenmesi, İstiklal Savaşı Gazi ve Şehitleri, Kore Gazileri, Kıbrıs Gazileri, Güneydoğu Gazi ve Şehitleri de derlenerek eserde yer verildi.
Rum Diki diye de bilinen ‘Timiye’ havasının yanı sıra, yöresel yemekler, yörede ki vakıf çeşmeleri, değirmenler, Osmanlı tarzı mezar taşları, Gelinkaya Efsanesi, maniler, Çanakçı ve köylerinde ki kapanan tüm Köy Okulları ve yöreye ait tapu kayıtlarının Türkçe örnekleri kitapta yer almakta.
Kitabın Sunuş bölümünü yazan KTÜ Kalp ve Damar Cerrahisi ABD Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Özcan; Eserin, ilçenin bu zaman zarfına kadar yapılamayan tanıtımına geç kalınmış olsa da önemli bir katkı sağlayacağını ifade ederek, eser aynı zamanda doğdukları topraklardan doydukları kentlere göç etmek zorunda kalmış, her geçen gün geçmiş tarihlerinden uzaklaşan yöre insanına bu geçmiş tarihlerine duymuş oldukları özlemi giderecek bir kültür köprüsü vazifesi yapacağının altını çizdi.
Şaban Kutlu kitabın önsözünde; Türkiye coğrafyası içinde geçmiş tarihiyle, kültürüyle, kendine has otantik folklorik zenginliğiyle yer alan, asırlar öncesinden günümüze kadar süregelen gelenek ve göreneklerini hala ilk günkü gibi muhafaza eden Çanakçı İlçesinin tanıtımına katkıda bulunacak bu eserin, yeni yetişen nesillerin geçmiş tarihlerinden alacakları manevi hazla onların hayata bakış açılarını da değiştireceğini ifade etti.
Kuşdilinin Anavatanı Yitik Kent Çanakçı isimli eser birinci hamur kâğıda basılı renkli olarak 496 sayfadan oluşmakta.
Kitap aşağıdaki adresten sipariş edilerek temin edilebilir.
Saban_kutlu_1963@hotmail.com 0542 776 92 90
Haber: www.goreleses.com / Oğuzhan KILIÇARSLAN