Giresun Dernekleri Birliği tarafından kurulan, Giresun Gençlik Derneği üyelerinden Yağlıdere’li Muhammet Öztürk, bilimsel çalışmalara başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektrik Elektronik Uzay Mühendisliği öğrencisi olan Muhammet Öztürk 4 ayaklı robotların kinematiği üzerine çalışmalar yapan ekibin içinde yer aldı.
Yaglidere.com olarak Yağlıdere’li Muhammet Öztürk kardeşimizin başarılarının devamını diliyoruz.
Çalışmanın detaylarını haberimizin devamında bulabilirsiniz.
Düzgün Olmayan Bir Yol Üzerinde Yol Hakkında Daha Önceden Bilgi Sahibi Olmadan Gidebilecek 4 Ayaklı Robotların Kinematiği çalışması;
Hava Kuvvetleri Akademisi,
Nihat İlgen
Deniz Ballı
İstanbul Teknik Üniversitesi
Yrd. Doç. Dr. S. Murat Yeşiloğlu Elektrik Elektronik Fakültesi Kontrol Mühendisliği Bölümü Muhammet Öztürk Uçak-Uzay Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü Ekin Ceylan, Muharrem Ulu Elektrik Elektronik Fakültesi Kontrol Mühendisliği Bölümü Yasin Yalçın Elektrik Elektronik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği BölümüAçıklama
Biyolojik kaynaklı robotlar alanında çalışan araştırmacılar ve özellikle robot alanının önde gelen isimleri gerek bilimsel gerek mühendislik tabanlı çalışmalarında doğal yaşamı her zaman kaynak ve örnek olarak ele almış ve onu taklit etmeye çalışmışlardır. Bu taklide örnek olarak kuşları ve onların hareketlerinin incelenmesi ile yapılan uçakları verebiliriz. Aynı şekilde robot araştırmacılar karada yaşayan canlılarda bulunan ayaklı sistemleri incelemiş ve bu sistemleri araştırmışlardır.
Ayaklı hareket sistemlerinin tekerlekli hareket sistemleri üzerine birçok avantajları bulunmaktadır. Bu avantajlardan birisi de düzgün olmayan bir yol da (dağda, tarlada) ayaklı hareket sistemlerinin düzensizliklere tolerans gösterebilmesidir. Bizim konumuzla alakalı olarak mesela keçiler dört ayaklı olup engebeli arazilerde hareket edebilme ve yüksek manevra kabiliyetine sahiptirler. Daha önceden belirlenmiş bir rotada ve engellerde robotun o yolu gidebilmesi için gerekli programlar robota yüklenebilir ama önümüze çıkacak engeller daha önceden bilinmiyorsa robot bu engelleri görmek algılamak ve bazı seçimler yapmak zorundadır. Eğer bu robotun algılayıcıları da yeterli düzeyde değilse düşmeden, dengesini kaybetmeden nasıl ilerleyebilir. Robotun atacağı her adımda dengesini hesaplaması ve eğer düşme tehlikesi varsa buna göre adımını atmayıp başka bir yol düşünmesi gerekmektedir. Problemimiz şudur ki keçinin gözleri yerine eğer bizim algılayıcılarımız olsa ve yeterince iyi olması diğer bir deyişle keçinin gözlerini bağlasak keçi yine de yürüyebilir mi?
Böyle bir durumda bize lazım olan bir araştırma algoritması üretmektir. Bu algoritma ile robot basacağı noktaları belirleyecek ve ona göre yola devam edecektir. Robot kendi yapısını bilmek ve ona göre hesaplama yapmak zorundadır. Robot üzerine koyulan faydalı yükün ağırlığını ve ne oranda hangi tarafına etkidiğini belirlemek ve denge hesabını ona göre yapmak zorundadır. Ayrıca yük taşıyabilmek ve dengeyi kurabilmek için de robot uygun yapıda olmalıdır.
Daha önce belirlenmiş rotalarda ilerleyen robotlar hakkında yazılmış olan birçok yayın bulunmaktadır ama bu tür engebeli ve bilinmeyen yollarda yürüyen robotlar hakkında yazılmış makale pek bulunmamaktadır. 4 ayaklı makinelerin detaylı tarihi geçmişi hakkında bilgi almak için Gonzalez de Santos’un kitaplarına başvurulabilir.