Gören, fındık fiyatlarındaki istikrarsızlık sebebiyle çikolata ve şekerleme sektörünün bademe yöneldiğini söyledi. Gören, "Yıllarca devam eden alım garantili devlet politikası, fındık fiyatlarını yükseltince, daha ucuz olan badem, çikolata ve şekerleme sanayiinin gözde ürünü oldu." dedi.
Arz fazlası ve fiyat yüksekliğinin Türkiye'ye hem iç hem de dış piyasada sıkıntı oluşturduğunu, çikolata ve şekerleme sektörünün fındık yerine fiyatı daha ucuz olan bademi tercih ettiklerini vurrgulayan Gören, Türk fındığının çikolata ve şekerleme sektöründe en büyük rakibi olan bademin hem üretim, hem fiyat hem de tüketimde istikrarlı bir seyir izlediğini vurgulayarak, badem tüketiminin hızla artmasının en önemli nedenleri arasında istikrarlı fiyat politikasının öne çıktığının altını çizdi. Gören, "Bugün dünyada artan badem arzını karşılayacak bir talep mevcut. Çünkü kilo başına ortalama ihraç fiyatı, cevizde 4 dolara, fındıkta da 3,5 dolara yaklaşırken, bademde 3 doların altında seyrediyor. Bu durum bademi Türk fındığının en büyük rakibi olarak öne çıkarıyor." diye konuştu.
Ali Haydar Gören, çok üretmenin, çok satıp çok kazanmak anlamına gelmediğini, fiyatlarındaki dalgalanmaya da örnekler vererek, "Fındıkta çok üretmek çok kazanmak anlamına gelmiyor. Türkiye'de 2001-02 döneminde üretim 725 bin ton, ortalama kilo fiyatı 2,4 dolar, 2007-08 döneminde üretim 550 bin ton, ortalama fiyat 7,49 dolar, 2008-09 döneminde ise üretim 900 bin ton ortalama fiyat ise 4,9 dolar oldu. Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkün." diye konuştu.