BORSA
BIST 100 14.200,20 %3,62
Altın 6.624,62 ₺/gr %0,08
Bitcoin $67.136 %6,07
Dolar 45,92 ₺ %0,02
Euro 53,45 ₺ %0,03
Sterlin 61,90 ₺ %0,12
Gümüş 111,00 ₺/gr %0,44
Ethereum $1.907,85 %4,70
İsviçre Frangı 58,35 ₺ %0,02
Kanada Doları 33,19 ₺ %0,06
Avustralya Doları 32,98 ₺ %0,31
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,23 ₺ %0,03
BAE Dirhemi 12,50 ₺ %0,01
Rus Rublesi 0,63 ₺ %1,39
Çin Yuanı 6,79 ₺ %0,04
GİRESUN 15°C 6.624,62 ₺/gr 45,92 ₺ 53,45 ₺
Anasayfa Gundem GİŞHAD Türkiye-Ukrayna İş Forumuna katıldı

GİŞHAD Türkiye-Ukrayna İş Forumuna katıldı

Ukrayna Kırım Özerk Cumhuriyeti Değişik İşbirliği Potansiyelleri Sunuyor

· 6 dk okuma · 4 okunma
GİŞHAD Türkiye-Ukrayna İş Forumuna katıldı

‘Türkiye-Ukrayna İş Forumu Kırım İşbirliği  Platformu’ yapıldı

Ukrayna Kırım Özerk Cumhuriyeti Değişik İşbirliği Potansiyelleri Sunuyor

 

Giresun İş Hayatı ve Dayanışma Derneği (GİŞHAD),Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) koordinasyonunda Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) ve Kırımda bulunan Uluslararası Yatırım ve Ticaret Merkezi işbirliğiyle düzenlenen iş forumuna katıldı. Kırımın Simferopol şehrinde 2 gün süren olan ‘Türkiye-Ukrayna İş Forumu Kırım İşbirliği Platformu’na Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden katılan işadamları Kırımlı işadamlarıyla bir araya gelerek ikili iş görüşmeleri yaptı.

 

Çok sayıda iş adamının katıldığı  iş gezisinin ilk  gününde  Kırım Özerk Cumhuriyeti  başkenti Simferebol’da  büyük  aliş-veriş merkezleri  incelenerek, ithal edilen  malların hangi  ülkelerden geldiği saptandı. Ayrıca Bahçesaray’da  Han Saray  ve Zincirli Medrese ziyaret edildi. Türkiye Cumhuriyeti  Odesa Başkonsolosluğu  Ticaret Ateşesi  Necdet Eser ile TUSKON temsilcileri Kırım Özerk  Cumhuriyeti  hakkında genel bilgiler aktararak   iş  ilişkilerinde  fırsatlar  ve  karşılaşılan  zorluklar  hakkında   bilgilendirme yaptı.

 

 

Kırım’da Türk işadamlarına yoğun ilgi  

 

11 Ekim Perşembe günü yapılan ‘Türkiye-Ukrayna İş Forumu Kırım İşbirliği Platformu’ndaki ikili iş görüşmelerine Ukrayna ve Kırım’dan 200’ün üzerinde firma katıldı. Sadece Kırım’dan değil Ukrayna’nın başka şehirlerinden de foruma katılan işadamları Türk yatırımcılarla bir araya geldi.

Moskova otelinde yapılan Türkiye-Ukrayna İş Forumu Kırım İşbirliği Platformu’na Ukrayna Kırım Özerk Cumhuriyeti iş adamları katıldı. Türkiye  Cumhuriyeti  Odesa Başkansolosluğu  Ticaret  Ateşesi  Necdet  Eser, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde  Tarım ve Gıda   sorumlusu Valeriy Kravts,  Ekonomi ve  Ticaret Bakan Yardımcısı  Nikolay Rudik, TUSKON Başkan Yardımcısı Osman Reis,Kırım İş Adamları ve  İşverenleri Derneği’inden  Aleksandrdr Dudko  Mihayloviç   karşılıklı imkanlar hakkında birer değerlendirme  konuşması yaptı.

 

‘Türkiye-Ukrayna İş Forumu Kırım İşbirliği Platformu’nun açılışın da konuşan TUSKON Başkan Yardımcısı ve KASİF Başkanı Osman Reis, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinden Ukrayna’ya ve Kırım’a yapılan Türk yatırımlarının hızla artmasının mutluluk verici olduğunu belirterek, “Ukrayna ve Kırım Özerk Cumhuriyeti ile ülkemiz arasında birçok alanda önemli işbirliği potansiyeli bulunuyor. Dost ve kardeş iki ülke arasında, karşılıklı güven ve ekonomik çıkarların sağlanmasına dayanan iş birliklerinin artmaması için bir sebep bulunmuyor. Ülkelerimiz arasında tesis edilmiş olan güçlü siyasi işbirliğini biz işadamları olarak daha güçlü ekonomik işbirliği ile desteklemek zorundayız” dedi.

Reis sözlerini şöyle sürdürdü, “  Biz Karadeniz gibi ortak bir büyük yola sahibiz. Kırım Özerk Cumhuriyeti ile ülkemize gelip gitmek çok kolay. Tarihte olduğu gibi, şimdi de bu denizi bir ortak yol ve ortak zenginlik için kullanabiliriz ve kullanmalıyız. Bu geziler bir  ‘ilk temas’ olarak algılanmalıdır. İş insanlarımız   bugün burada nasıl bir aliş-veriş yapabilecekleri hakkında  bilgi ve fikir sahibi olacak. Umuyoruz ki, bu ilk adımın arkası gelecek, birlikte imkânlarımızı harekete geçirecek ve zenginliklerimizi artırarak insanlarımızın refahını yükselteceğiz.” 

Türkiye Cumhuriyeti’nin Odesa Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Necet Eser de yaptığı konuşmada, Türkiye tarafının Ukrayna ile tüm alanlarda işbirliğinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini söyledi. Eser, günümüzde Türkiye’nin Ukrayna’nın ithalatında 10’uncu, ihracatında 2’inci ülke olduğunu belirterek Türkiye’nin Ukrayna için büyük ticari ortağı olduğunu dile getirdi. Eser, Türkiye ile Ukrayna arasında vize rejiminin ortadan kaldırılmasının iki ülke arasında ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi yönünde atılan önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Kırım Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakan Yardımcısı Nikolay Rudık, Türkiye’nin turizm, kültür, yatırım, alanında Ukrayna’nın stratejik partneri olduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacmi artışının bunu ispat ettiğini dile getirdi. Rudık’in verdiği bilgiye göre 2012 yılının Ocak-Temmuz döneminde Ukrayna’nın Türkiye’ye yaptığı ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 37, ihracatı ise yüzde 48 arttı. Rudık, Türk partnerlerine Kırım’a gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti ve daha önce sağlanan anlaşmaların sağlamlaştırılacağı, iş forumunda yeni projelerin ortaya çıkmasını ümit ettiğini dile getirdi.

Kırım Ziraat ve Gıda Bakanı Valeriy Kravets ise , “Bu etkinliğin amacı bir, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yatırım yapıp burada üretimi geliştirecek ciddi yatırımcı bulmaktır” dedi.

 

Toplantıya  katılan  GİŞHAD üyesi  işadamları, “ Gelip  birebir temasta bulunmak  öğretici oluyor. En azından buradaki iş insanlarının ne beklediklerini, tutum ve davranışlarına yön veren etkenleri, Kırım’ın hangi alanlarda iş yapılacak  yer olduğu hakkında gözleme dayanan bilgi edindik. Bu gezileri sıklaştırmalı, bir sonraki aşamada genel toplantıdan çok belli  projeler üzerine odaklanmalıyız. Daha spesifik alanlarda çalışırsak, burada güvenilir bir yerli ortak da bulabilirsek başarılı sonuçlar almamak için hiçbir neden yok”  değerlendirmesini yaptı.