Giresun Medya Platformunun düzenlediği 103.yılında, Çanakkale‘yi; anlamak adlı konferansa konuşmacı olarak katılan Eğitimci-Şair-Yazar Durmuş Koç hoca önemli konulara değinerek milli ve maneviyatı yüksek duygu yüklü bir konuşma yaptı.
Durmuş Koç hoca konuşmasında;’’ Şehitlik ve şehit olma ruhu milletimizin özünde yer almaktadır. Bir milleti birbirine bağlayan en önemli unsur vatan, millet, bayrak ve özgürlüktür. Esirin yaşama hakkı yoktur. Birinci Dünya Harbinin çıkış sebebinin biride ekonomik rekabet sömürgecilik sanayi inkılabının meydana getirdiği olumsuzluklardır.
Bu çıkar savaşları dalga dalga ülkeler arasında yayılmıştır. 18 Mart 1915' te başlayıp 9 Ocak 1916' da son bulan Çanakkale Savaşı yeniden uyanışın, yeniden silkinişin, yeniden şaha kalkışın ve yeniden dirilişin sembolü olmuştur. "Yenilmez Armada" yenilmiş, Çanakkale Boğazında İtilaf Devletleri büyük hezimete uğramıştır. Hasta Adam dedikleri millet kükremiş bir sel gibi coşmuş, çağlamıştır. Geçmişten günümüze kadar şehit kanlarıyla yoğrulan bu toprakta yaşananlar tarihin altın sayfasına silinmemek üzere kaydedilmiştir. Çanakkale Savaşı bir milletin varlık ve yokluk mücadelesidir. Bu savaşın sonunda Türk Ulusunun tarihten getirdiği yüksek ruhu, azim ve gayreti, saygın duruşu, soylu duygusu ve direnişi, kuvvetli inancı milletine bu zaferi kazandırmıştır.
Bütün aziz şehitlerimizin ruhları şad, makamları cennet olsun. Durmuş Koç hoca kendi yazdığı konuşmasını şu mısralarla bitirdi.
Vatanımız elden gitmesin diye,
Bayrağımız yere inmesin diye,
Özgürlük meşalemiz sönmesin diye,
Koştular evlatlar Çanakkale'ye.
Yedi düvel ordusuyla dizildi,
Düşmanın oyunu bir bir bozuldu,
Bu muhteşem direniş karşısında,
Türkün gücü fark edildi, sezildi.
Bu topraklarda nice şehit yatıyor,
Şehit olma ruhunu anlatıyor,
Davasına susayan vatan erleri,
Mezarında diri diri yatıyor.
Sen destanlar yazdın ey Çanakkale'm !
Duydu gür sesini cihan ve âlem,
Bedirle Uhudla eş değerdesin,
Seni nasıl tarif eder bu kalem.