Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 12048 kez okundu. | Kategori : K.SANAT
Haberin Tarihi :   12 Ağustos 2011 - 20:42

Seydi Vakkas Türbesi Ziyarete Açıldı

Büyüt
Küçült
Seydi Vakkas Türbesi Ziyarete
Giresun'un Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli katkısı olan Seydi Vakkas' ın Türbesi halkın ziyaretine açıldı.

Vali Dursun Ali Şahin’in talimatıyla türbeye İl Müftülüğü ve Müzeden 2 kişi görevlendirildi.               Türbenin açılmasıyla birlikte vatandaşların türbe ziyaretleri de başladı. Türbe yıl boyunca açık tutularak halkın ziyaretine açık kalacak.     SEYDİ VAKKAS KİMDİR ?               Seydi Vakkas, Amasya yöresinde Sonisa (Taşova) kazasının beyi iken, Sultan Fatih’in isteği ile Trabzon Rum Devleti üzerine yapılan sefere katılmış, Karadeniz sahil kesimine sızan öncü keşif kuvvetlerini komuta etmiştir. Fatih’in kendisine verdiği keşif görevi nedeniyle, kılık değiştirerek Giresun Kalesi’ne girmiş, bir süre Suriçi’inde yaşayan Hıristiyanlar arasında bulunmuştur. Osmanlı ordusu için gerekli stratejik bilgileri temin etmek ve halkın tepkisini ölçmek amacıyla sahildeki Metamorphisis Kilisesi’nde bir ayine katıldığı sırada, kim olduğunun anlaşılması üzerine şehit edilmiştir.               Halk arasında yaygın olan inanışa göre Seydi Vakkas, kesik başıyla bir süre savaşmış, türbesinin olduğu yere gelince, gördüklerine şaşıran bir kadının çığlığı üzerine de düşüp ölmüştür. Halk hafızasında yer eden bu olay sebebiyle Seydi Vakkas’ın kabri ziyaretgâh ve giderek de türbe haline dönüşmüştür.                1790’da ahşap bir yapı olarak varlığından bahsedilen Türbe’nin, bu tarihlerde çıra veya mum ile aydınlatıldığı için yangınlar geçirdiği tahmin edilmektedir. Türbe bu günkü şeklini, Giresun Kaymakamı Rizeli Mehmet Ali Bey tarafından 1888’de yaptırılması ile almıştır. Zamanla yıpranan türbe, son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılında restore edilmiştir.




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir