MİLLİ KÜTÜPHANE TAŞ PLAK ARŞİVİ
ARAŞTIRMACILARIN HİZMETİNE AÇILDI
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Milli Kütüphane’nin arşivindeki 4 bin 500 taş plak, intranet ağı üzerinden vatandaşların ve araştırmacıların erişimine açıldı.
Arşivde, Atatürk’ün sesinden 10. Yıl Nutku, Kenan Evren’in sesinden 12 Eylül 1980 ihtilal bildirisi gibi çok sayıda ilginç örnek yer alıyor.
Milli Kütüphane bünyesinde bulunan 5 bin 500 parçalık taş plak arşivi dijital hale dönüştürüldü. “Ses Bankası” adı verilen arşiv ses bantları, plaklar, kasetler ve sesli kitaplardan oluşuyor. Arşivde ayrıca çok sayıda tanınmış kişinin, devlet başkanının, başbakanların, milletvekillerinin ve yazarların ses kayıtları da bulunuyor.
Cumhuriyet döneminin eğitim, bilim, kültür, sanat, siyaset, edebiyat ve diğer alanlardaki gelişmelerini içeren “sözlü tarih” başlığı altında toplanan çalışma kapsamında yer alan yaklaşık yüz ismin röportajı da Milli Kütüphane intranet ağı aracılığıyla paylaşılıyor. Röportajları paylaşılan kişiler arasında Cahit Külebi, Kemalettin Tuğcu, Necil Kazım Akses, Füreyya Koral, Rauf İnan, Kasım Gülek, Reha İsvan, Muammer Sun, Adnan Cemgil, Fuat Bayramoğlu, Semiha Berksoy ve Alaattin Yavaşça gibi şair, sosyolog, siyasetçi ve müzisyenler yer alıyor.
Ayrıca aynı çalışma kapsamında, Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi sesinden 10. Yıl Nutku, Kenan Evren’in 12 Eylül 1980 ihtilalinde radyodan yaptığı konuşmayı içeren kayıtlara da ulaşılabiliyor. Taş plaklarda, Türkçe eserlerin yanı sıra İngilizce, Fransızca, Rusça gibi diğer dillerde de seslendirilmiş şarkılar da yer alıyor. Şukufe Hanım, Hafız Burhan, Safiye Ayla, Hamiyet Yüceses, Tanburi Cemil Bey, Münir Nurettin Selçuk, Sadettin Kaynak, Zeki Müren, Udi Hrant ve Hacer Buluş gibi birçok ünlü sanatçının plakları bulunuyor. Bu kayıtların internet üzerinden tüm kamuoyuyla paylaşılması için çalışmalar ise sürüyor.