Harşit Vadisi Karşılaştırmalı Ağız Sözlüğü yayınlandı
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; …
Espiyeli hemşerimiz Eğitimci Temel Gündoğdu, ‘’Doğu Karadeniz’de Bir Zirve Kazıkbeli Yaylası’’ kitabından sonra şimdi de “Harşit Vadisi Karşılaştırmalı Ağız Sözlüğü” adlı kitabını yayınlamayı başardı.
‘’53. TÜBİTAK Araştırma Proje Ödülleri’’ Türkiye birincisi olan değerli eğitimci Temel Gündoğdu hocanın kaleminden yayınlanan kitap, kitapseverlerin istifadesine sunuldu. Yazar Gündoğdu “Uzun zaman üzerinde çalışıp çok emek verdiğim bir kitabı daha bitirip yayımlamanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu süreçte bana destek olan herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Yeni kitabım Arı Sanat Yayınevi tarafından yayınlanmış ve siz değerli okuyucularını bekliyor. İster yayınevinden ister diğer kitap satış sitelerinden ‘’Harşit Vadisi Karşılaştırmalı Ağız Sözlüğü’’ kitabına ulaşabilirsiniz” diyor.
Kitabın tanıtım yazısında Harşit Vadisi ve çevresi, üzerinde çok fazla çalışma yapılmayan sosyal ve kültürel anlamda önemli değerlere sahip yörelerimizden biridir. Özellikle tarihi çok eskilere dayanan bir yerleşim yeri olan Tirebolu ve Türklerin Doğu Karadeniz’e ilk geldikleri yer olan Kürtün’ün yer aldığı vadi, kültürel geçişler anlamında da önemli bir yere sahiptir.
Harşit Vadisi’nin Kürtün ve Tirebolu arasında kalan bölümü ve etrafında yer alan köy ve yaylalar ile Kazıkbeli Yaylası’ndan başlayıp Espiye ilçesinde sona eren Gelevera Vadisi de Harşit Vadisi içerisinde kabul edilerek çalışmamıza dâhil edilmiştir.
Geleneksel kültürü yaşatan belirli bir yaşın üstünde yer alan insanların yavaş yavaş aramızdan ayrılmasıyla birlikte birçok kültürel değerin de yok olmaya başladığını belirtmek gerekir. Geniş ailenin yerini çekirdek aileye bırakması ve çocukların büyük anne ve dede yanında değil de daha çok kreş ve anaokullarında zaman geçirmesi ve çok küçük yaşlardan itibaren televizyon ve tablet gibi teknolojik aletlerle büyümesi hem sosyalleşme hem de kültürel aktarım alanında sıkıntılara neden olmaktadır.
Geleneksel kültürü yaşattığını düşündüğümüz 35 kişi ile görüşülmüş ve bu görüşmeler kayıt altına alınarak transkripsiyon yapılmış ve yazıya geçirilmiştir.
Türkçenin halk arasında yaşanan ve her gün yok olmaya doğru giden söz varlığının tespitine katkıda bulunmak ve var olan kelime hazinesinin saklanıp korunmasını sağlamak anlamında önem taşımaktadır.
Yaptığımız çalışma neticesinde elde ettiğimiz kelimeler hem Türkiye’deki diğer yörelerle ilgili yayımlanmış ağız sözlükleriyle hem de Türkiye dışındaki Türklerle ilgili hazırlanan sözlüklerle karşılaştırılarak ortak olarak kullanılan kelimeler tespit edilmeye çalışılmıştır” ifadeleri kullanıldı.
Haber: İbrahim Balcıoğlu

Benzer Haberler
Yalova Giresunlular Kültür ve Dayanışma Derneği...
Yalova Giresunlular Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı İbrahim Arslan 27/05/2012 tarihinde...
Set Hâlindeki Ağız Bakım Ürünleri Nitelikli Bakım Sağlıyor
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE Set Hâlindeki Ağız Bakım Ürünleri Nitelikli Bakım...
Gündemi Belirleyen Ülkeler
Medya Takip Merkezi (MTM), Türk basının en çok konuştuğu ülkeleri belirledi.
Kultur Sanat Haberleri
TümüUbeydullah Göktekin’den Söyleşi ve İmza Günü: “Düşün’sene...
Ubeydullah Göktekin’den Söyleşi ve İmza Günü: “Düşün’sene D’üşüyorsun”
15. ULUSLARARASI TARIM ORMAN VE İNSAN FOTOĞRAF YARIŞMASI...
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI EĞİTİM VE YAYIN DAİRESİ BAŞKANLIĞI 15. ULUSLARARASI TARIM ORMAN VE İNSAN...
Şiirleriyle Gönüllere Dokunan Müzeyyen Keskin'e Onur Belgesi
Edebiyat dünyasında kalemiyle kendine sağlam bir yer edinen, Amasya başta olmak üzere Türkiye’nin...
Türk Dünyası Yazarları Birliği İlk Kitap Fuarı Sona Erdi
TÜRK DÜNYASI YAZARLARI BİRLİĞİ İLK KİTAP FUARI SONA ERDİ../Müzeyyen KESKİN
27. HİKMET OKUYAR ÖDÜLLÜ ŞİİR YARIŞMASI ŞARTNAMESİ...
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE 27. HİKMET OKUYAR ÖDÜLLÜ ŞİİR YARIŞMASI ŞARTNAMESİ...
ŞEBİNKARAHİSARLI KUTSAL ŞAİR İMZA GÜNÜ YAPIYOR
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable...
SEMANUR DEYİŞİNDE KİM NECE ŞAİRDİR
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable...
Bulancak Belediyesi Tiyatro Kulübü ilk oyunlarını sahneledi
Bulancak Belediyesi Gençlik Hizmetleri Birimi Tiyatro Kulübü tarafından, Armağan Meyveci’nin...
Yazar Gökhan Akçiçek Kahramanmaraş’ta Ödül Aldı
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin 10/12/2023...
ÇILGIN ZAMAN YOLCULUĞU ÇOCUK OYUNU ÇOK BEĞENİLDİ
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable...
Fırat Akyol’dan, ‘Ölüme Gol’
Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable...
ÜÇÜNCÜ MEKÂN FİLM GÜNLERİ YOĞUN İLGİYLE TAMAMLANDI
Giresun Belediyesi tarafından düzenlenen ve üç gün devam eden Üçüncü Mekân Film Günleri sona...





