Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 9363 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   23 Haziran 2011 - 15:58

İl Müftüsü Necati Akkuş' un Abhazya Ziyareti

Büyüt
Küçült
İl Müftüsü Necati Akkuş un Abhazya
Diyanet işleri Başkanlığı ''Kardeş Şehir Projesi'' çerçevesinde bölge koşullarını ve yapılacak yardıma dair yerinde fizibilite çalışmaları yapmak,

İL MÜFTÜSÜ NECATİ AKKUŞ’UN ABHAZYA ZİYARETİ
Diyanet işleri Başkanlığı ''Kardeş Şehir Projesi'' çerçevesinde bölge koşullarını ve yapılacak yardıma dair yerinde fizibilite çalışmaları yapmak, inşa edilmesi düşünülen cami yeri ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere İl Müftüsü Necati Akkuş başkanlığında Seyit Vakkas Camii İmam-Hatibi Tevfik KORKMAZ, İşadamı Fikret ATAR ve Müteahhit Ayhan AKTEN’den oluşan heyetle “Abazya Özerk Cumhuriyeti” Başkenti “Sohum” şehrine üç günlük ziyaret gerçekleştirildi.
      
İl Müftüsü Necati Akkuş yaptığı açıklamada 16 Mayıs 2011 Perşembe günü Trabzon limanından feribot ile Rusya’nın Soçi, limanına oradan Abazya Koordinatör Din Görevlisi Oktay BİR ve Abazya Müftü Yardımcısı Timur DZYBA’nın refekatinde minibüsle Abazya’nın başkenti Sohum’a ve bu ziyaretin çok bereketli geçtiğini ifade etti.
 
İl Müftüsü Akkuş konuyla ilgili şunları söyledi: “Başkanlığımdaki dört kişilik heyetle 17/06/2011 Cuma günü Sohum merkezindeki küçük mescit ziyaret edilerek, Koordinatör Oktay BİR’in tercümanlığıyla Abazya Müftü Yardımcısı Timur DZYBA, mescit İmam-Hatibi Salih KRUSHALİYA ve cemaatten; Cami ve cemaatin durumu genel ihtiyaç sorunlar ile çözüm önerileri üzerinde fikir teatisinde bulunulmuştur.
Cuma namazı öncesi aralarında Abazya Birinci Dönem Milletvekili Oktay ÇKOTUA ve ekserisi Abaza, Türk, Tacik, Türkmen ve Azerilerdne oluşan cami cemaatine tarafımdan kardeşlik ve temel itikad konularında bir vaaz verilmiştir. Vaaz bir tercüman tarafından önce Rusçaya sonra da Abazca’ya tercüme edilmiştir
Ezan hoparlörden dışarıda duyulacak şekilde okunmuş Cuma Hutbesi Koordinatör Oktay BİR tarafında Abazaca verilmiştir. Hutbe Abdurrahman isimli bir tercüman tarafından Rusçaya tercüme edilmiş sonunda Oktay Hoca Türkçe kısa bir özetini de vermiştir. Ezan ve Cuma namazı Giresun Merkez Seyis Vakkas Camii İmam-hatibi Tavfik KORKMAZ tarafından okunmuş ve kıldırılmıştır. Namaz sonrası heyet; çoğunluğu gençlerden oluşan Kalabalık bir cemaatin katılımıyla Abazya Birinci Dönem Milletvekili, Bakan yardımcısı, Müftü Yardımcısı, İmam-hatip ile beraber mescit içi ve avlusunda sohbet edip dilek, temenni, talep ve sorunları dinlenmiştir. Abazyadaki sosyal hayat ve Müslümanların genel durumu hakkında fikir edinilmiştir. Heyet içerisindeki Müteahhit Ayhan AKTEN ve işadamı Fikret ATAR’la beraber inşası devam eden Abdesthane ve şadırvan ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Abazya Müftü yardımcısı Timur DZYBA, Koordinatör Oktay BİR Mescit İmamı Salih Hoca, Tercüman Abdurrahman’ın da katılımıyla sekiz kişilik heyet iki arabayla Hudauta şehrine doğru hareket edilmiştir. Abazya’nın ikinci büyük yerleşim yeri ve Müslüman nüfus yoğunluğunun bulunduğu Hudauta’da yıkık bir binanın Mescit haline düzenlenerek kullanılan küçük bir odasında Şam’da tahsil görmüş 24 yaşındaki Abazyalı Mansur hocanın imametinde 11 kişilik bir cemaatle İkindi namazı kılınmıştır. Namaz sonrası yapılması düşünülen yerle ilgili İmam-Hatip Mansur ve Elhas isimli cemaatle alternatif arsalar gezilmiştir. Mescit olarak şehir içerisindeki yaklaşık bir buçuk dönüm bahçe içerisindeki iki katlı metruk ve yıkık binanın mescit haline dönüştürülmeye başlanan birinci katı ve civarı gözden geçirildi.
 Aynı zamanda bu mescidinde karşı komşusu olan Elhas’ın evinde Abazya ve Hudauta’daki Müslüman toplumun genel durumu, sorunları çözüm yolları üzerinde yaklaşık iki saat sohbet edilmiştir.
 
Muhammet Ali SARI
TRT Giresun

Hudauta’dan Sohum’a dönüşte yol üzerindeki muhteşem dört kubbeli altın kaplamalı manastıra uğranıldı. 18/06/2011 Cumartesi sabah kahvaltısında Timur DZYBA, Koordinatör Oktay BİR ile özel bir görüşme gerçekleştirildi. Milletvekili Sener GOGUA yurtdışında bulunduğundan bu görüşmede hazır bulunamadı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Sergey BAGAPŞ’ın yakın zamanda vefatı münasebetiyle ülkenin genel siyasi atmosferi de dikkate alınarak Başbakan Sergey ŞAMBAYA ve Sohum valisi  İle yapılması düşünülen temaslardan vazgeçilmiştir.
18/06/2011 Cumartesi günü Abazya’nın üçüncü büyük yerleşim kenti Gagra’da ülkede ki tek Türk okulu olan ve onyedi yıldır eğitim-öğretime devam eden türk okulu ziyaret edildi. Okul müdürü  ve öğretmenleri ile kısa bir çay sohbeti yapıldı.
Heyet Soçi’den dört buçuk saatlik feribot yolculuğundan sonra Trabzon’a ve gece 22:00 sularında salimen Giresun’a ulaşmıştır.


Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir