TİREBOLU PLATFORMUNDAN ANKARA ÇIKARMASI
Harşit Vadisi üzerine Koçkayası’nda kurulacak Tirebolu HES projesinin baraj gölü ile olması konusunda kamuoyunu bilgilendiren ve bilinçlendiren “Harşit Vadisi Tirebolu Baraj Gölü Platformu”nun Yürütme Kurulu üyeleri Ankara’da bir dizi ziyarette bulunarak, yetkililere bilgi aktarıp, görüş alışverişinde bulundu.
Platform Yürütme Kurulu üyeleri Başkan İrfan Güvendi, Genel Sekreter Alaeddin Bayram, Özel İdare Ruhsat Müdürü Orhan Aydın ve Ethem Yılmaz, 19 Şubat 2014 Çarşamba günü, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Yakup Başoğlu ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satışmış’ı makamında ziyaret etti.
Yürütme Kurulu ilk ziyaretini DSİ Genel Müdür Yardımcısı Yakup Başoğlu’na yaptı ve Tirebolu HES projesinin neden baraj göllü olması gerektiği konusunda yaklaşık bir yıldan bu yana hazırlanan raporları takdim etti.
Samimi ve sıcak bir ortamda gerçekleşen toplantıdan olumlu bir hava çıktı. Karadeniz Bölgesi’nde HES projelerinin göllenme ile değil, genellikle tünelle yapılması doğrultusunda istekler gelirken, kurulumuzun gölet isteği olumlu bulundu.
Platform Yürütme Kurulu, bu projenin gerçekleştirilmesi sonucunda, vadide oluşacak bozulmanın önüne geçileceğini, 100 milyon TL'den fazla tutan ve DSİ’ye yük olacak olan dönüşüm maliyetinin de ortadan kalkacağını açıkladı. Ayrıca tünelli proje ile devletin 100 milyon TL geri dönüşümden, 145.769 milyon TL üretimden, 103.851 milyon TL su kullanım bedeli olmak üzere toplam 349.620 milyon TL kayba uğrayacağı Başoğlu’na anlatıldı.
Söz konusu bölgede (Tirebolu Karakaya Bölgesi) dünya kalitesinde fındığın yetiştiği hatırlatılırken, göletli proje ile kaliteli fındık üretiminin de devam edeceği, aksi takdirde yok olma riski ile karşı karşıya kalacağı vurgulandı. Bunların yanında çevre, sosyo-kültürel yapı, ekonomi ve turizmin HES çalışması nedeniyle zarara uğramasının önüne geçileceği açıklandı.
Proje değişikliğinin tek nedeni olan kamulaştırma bedelindeki yekûn tutar ile kum ocakları konusunda DSİ Genel Müdür Yardımcısına bilgi aktarıldı. Ayrıca burada belirtilen 3840 dönüm fındık arazisinin abartıldığı, bu kadar arazinin olmadığı, kadastral haritalarda vadi üzerindeki arazilerin fındık arazisi olarak yazıldığından böyle bir algının oluştuğu anlatıldı.
Bu arada yüklenici firmanın ikinci kez proje revizesinin olduğunu ortaya çıkarken, sürecin seyrinin olumlu geliştiği görüldü.
Platform ekibimiz ardından planladığı üzere Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış'ı ziyaret etti. Satılmış, süreci değerlendirirken, Tirebolu’nun aleyhine bir durumun olmadığını, teklifin Giresun Valiliği kanalıyla resmi yoldan kendilerine ulaştığını ifade etti.
Genel Müdür Yardımcısı Satılmış; halkın tepkisine ve
aleyhine olabilecek bir formülasyonun burada kabul görmeyeceğini de belitti.
Her iki görüşmeden de olumlu sonuçla ayrılan Harşit Vadisi Tirebolu Baraj Gölü
Platformu Yürütme Kurulu, önümüzdeki günlerde Giresun’a gelmesi beklenen Orman
ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’na bir sunum yaparak, konuyu Bakana açıklama
ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli ile diğer vekillerin de desteğini
almak için girişimde bulunma kararını aldı.