Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 7882 kez okundu. | Kategori : SAĞLIK
Haberin Tarihi :   09 Ocak 2023 - 09:41

Diyaliz Teknikerlerinden, Yönetmeliğin Sahada Uygulanması Talebi

Büyüt
Küçült
Diyaliz Teknikerlerinden, Yönetmeliğin Sahada

Diyaliz Teknikerliği bölümü adına yönetmelik çıkarılması ve verilmiş sözler olmasına rağmen uygulanmamasını eleştiren Diyaliz Teknikerleri; yönetmeliğin sahada uygulanmasını ve sorunun bir an evvel çözülmesini istiyorlar.

Diyaliz Teknikerleri yaptıkları ortak açıklamada şunları kaydetti:

“Diyaliz Teknikerleri için 1 Mart 2019 yılında çıkarılmış olan bir Diyaliz Yönetmeliği vardı. Yönetmeliğe göre, artık diyaliz ünitelerinde sadece Diyaliz Teknikeri ile hizmet verilmesi planlanmıştı. Hatta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bunu basın aracılığıyla da duyurmuştu. Bu tarihten sonra diyaliz sertifika programları kapatılmış ve 1 Mart 2020’ye kadar diyaliz ünitelerinde sertifikasız personel çalışmasına 1 Mart 2020’den sonra da tüm sertifikasızların diyaliz ünitelerinden çekilmesine dair bir açıklama yapılmış ancak ünitelerden sertifikasız personeller çekilmediği için hâlâ ne yazık ki PDC (Personel Dağılım Cetveli) düzenlenmemiştir.

Bunun üzerine Kamu Denetleme Kurumu’na başvuruda bulunmuştuk. Aslında kurum tavsiye niteliğinde yazı çıkarıyordu. Sağlık Bakanlığı bu tavsiye yazısına uyarak bir yazı yayınladı ve 81 İl Sağlık Müdürlüğü’ne bu yazı gönderildi. İçeriğinde de diyaliz ünitelerindeki sertifikasız sağlık personellerinin çekilerek yerlerine diyaliz teknikeri istihdam edilmesini, PDC’de hastanelerin talepte bulunmasını söylenmişti ama ne yazık ki PDC güncellemelerinde Bakanlığın çıkardığı yazıya rağmen PCD’miz düzenlenmemiştir.

Hastanelere CİMER üzerinden de yaptığımız başvurularda konunun Bakanlığa bildirildiğini ama Bakanlığın, Diyaliz Teknikeri ataması yapmadığını, bu yüzden personel eksikliği nedeniyle sertifikasız sağlık personellerinin diyaliz ünitesinde çalıştırılması zorunda kalındığı dile getirilmektedir. Bakanlığa gönderilen dosyalar neticesinde de hastaneler personel talebinde bulunmuyor denmektedir. Bakanlık hem çıkardığı yönetmeliği, hem de yönetmeliği uygulamak için çıkardığı yazıyı ne yazık ki uygulamamaktadır.

Ne üniversite hastanelerinde, ne kamu hastanelerinde, ne de özel sektörde istihdamımız mevcut değil. 26 yıllık bölüm olan Diyaliz Teknikerliği bölümünde aktif çalışan Diyaliz Teknikeri sayısı 1.415 iken, sertifikasız sağlık personeli sayısı 1.500 üstüne bir rakama sahiptir. Ayrıca atanmamıza en büyük engellerden biri de mevzuattır. Mevzuata göre 5 diyaliz makinesine 1 Diyaliz Teknikeri düşmektedir ancak bu mevzuat yıllar öncesinde hazırlanmış ve o zamanlar personeller ihtiyacı karşılarken hasta sayısı bu kadar yoğun değildi. Şu anda Türkiye’de 60.558 hemodiyaliz hastası, 3.387 periton diyalizi hastası bulunmaktadır. Hasta sayısı arttığı halde mevzuat düzenlenmediği için ve sertifikasızlar diyaliz ünitesinden çekilmediği için 24 bin mezun olarak atama sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz. Üstüne üstlük bölüm hâlâ binlerce mezun veriyor ve mezun sayısının da önüne geçilmiyor. Diyaliz ünitesinde bulunan sertifikasız personeller eğitim almadığı için sağlıklı bir şekilde hastalara diyaliz tedavisi uygulayamamaktadır. Yanlış uygulamalar ise hastaların kanının hemolize uğramasına neden olmaktadır.”

Haber: Fatma Bulduk Uğurlu - www.kerasushaber.net



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir