Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 12058 kez okundu. | Kategori : SAÄžLIK
Haberin Tarihi :   08 Åžubat 2013 - 09:44

Fındık, Anne Sütünü %10 Artırıyor

Büyüt
Küçült
Fındık, Anne Sütünü %10
Giresun Kalite Fındık Tanıtım Derneği Başkanı Kubilay Yaman ve dernek yöneticileri ile Giresun Üniversitesi Piraziz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Çebi, bugün Vali Dursun Ali Şahin'i ziyaret ederek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aktardılar.

Giresun kalite fındığın tanıtımını yaparak iç ve dış pazarda tüketimini artırmayı amaçladıklarını belirten Dernek BaÅŸkanı Yaman, "Bu çalışmalarımız sırasında yeni doÄŸum yapmış iki kadın bize ulaÅŸarak fındık ve fındık ezmesi yemeye baÅŸladıktan sonra süt miktarında artış olduÄŸunu söyledi. Bizde bunun bilimsel olarak araÅŸtırılması için üniversiteye müracaat ettik. 2 yıla yakın süren akademik çalışmalar neticesinde Giresun kalite fındık ve fındık ezmesinin anne sütünü artırıcı etkisi bilimsel olarak ispatlandı. Bu nedenle bilimsel olarak etkisi kanıtlanmış olan fındığı, emziren annenin yemesinde fayda olduÄŸu bütün annelere anlatılmalıdır." açıklamasında bulundu.   Fındığın yararları ile ilgili Biyoloji laboratuvarında yürütülen çalışmaların başında bulunan proje sorumlusu Giresun Ãœniversitesi Piraziz SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. AyÅŸegül Çebi, proje ile ilgili verdiÄŸi bilgilerde "Bebek emziren 90 annenin bulunduÄŸu 3 grup üzerinde 2 yıl süren çalışmamız sırasında her gün 32 anneye 40 gram fındık, yine her gün 29 anneye aynı miktarda fındık ezmesi yedirdik ve bu annelerin fındık öncesi ve sonrasındaki süt miktarına baktık. Bu çalışmalar kapsamında 29 anneyi de kontrol grubu olarak ayırdık. Sonraki aylarda yapılan ölçümler neticesinde fındık ürünlerinden yiyen annelerin süt ve sütteki yaÄŸ oranında anlamlı derecede yükselmeler olduÄŸunu, ayrıca bu anneler tarafından beslenen bebeklerde de diÄŸer bebeklere oranla hissedilir oranda bir boy uzamasın olduÄŸunu belirledik. Bu çalışmalarımız sayesinde bebeÄŸini sadece anne sütü ile besleyen annelerin 0-6 ay içinde günde 40 gram fındık ürünü yemeleri halinde sütünün yaklaşık yüzde 10 oranında arttığını gördük." dedi.   Dernek yöneticileri ziyaretin anısına Vali Åžahin’e Giresun Kalite Fındık figürlü heykelcik hediye ederek, çalışmalarında kendilerine destek verilmesini istedi.   Vali Åžahin, ziyaretten duyduÄŸu memnuniyeti dile getirerek, bu tür bilimsel çalışmaların çok faydalı neticeler verdiÄŸini, gerek saÄŸlıklı beslenme gerekse ekonomik getirileri göz önünde bulundurulduÄŸunda bu çalışmanın ne derece önemli olduÄŸunun anlaşılacağını belirterek “Yapılan çalışmalarda kavrulmuÅŸ Giresun kalite fındığın anne sütünü %10 artırdığı tespit edilmiÅŸse bu oran kavrulmamış natürel fındıkta belki de %15-20 oranlarında çıkacaktır. Bu yönüyle de bir araÅŸtırma yapılarak daha faydalı sonuçların elde edilmesi mümkün olabilir.” diyerek çalışmalarından dolayı dernek yöneticileri ve akademisyenleri kutlayarak bu tür bilimsel çalışmaların herkes tarafından desteklenmesi gerektiÄŸini belirtti.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DÄ°ÄžER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VÄ°TRÄ°NÄ°
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LÄ°G PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir