Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 106432 kez okundu. | Kategori : G. BİLGİ
Haberin Tarihi :   31 Ağustos 2016 - 11:29

Aydındere Beldesi Hakkında Bilgi

Büyüt
Küçült
Aydındere Beldesi Hakkında

SINIRLARI:

Aydındere Beldesi  sahilden yaklaşık 53 km. iç kısımda yer alır. Kuzeyinde Tandır ve Ahırlı köyleri,  kuzey batıdan Döngeri köyü, doğusunda Bektaş, Demirci yaylaları, güneyinde Karagöl dağlarıyla Sivas ile sınırlanır.  Ordu ve Giresun il sınırları beldemizin batı sınırlarını çizer.   Doğusunda Pazarsuyu vadisi kenarındaki dağ yamaçlarına serpilmiş vaziyette tipik bir Karadeniz beldesidir.Sırtını Karagöl ve diğer dağlara yaslamıştır. Belde doğudan, batıdan ve güneyden  yaylalarla sınırlanır. Belde bu durumuyla geniş alanlara yayılmış; Giresun’un hizmet ihtiyacı en fazla olan bir köşesidir.

YER ŞEKİLLERİ:

Arazi yapısı genel olarak eğimli ve dağlıktır. Beldeyi oluşturan Aydınlar ve Derecik-alanı köylerinde düzlüklere rastlamak zordur.  Giresun İli’nin yüksekte yer alan yerleşim alanlarından birisidir. Beldenin Pazarsuyu kenarında yükseklik yaklaşık 700 m. iken; üst kısımlarında 1200 – 1300 m. seviyelerindedir. Belde sınırları içine giren yaylalarda yükseklik 2000 m.’nin  üstündedir. Karagöl Dağları 3107m. ile en yüksek noktayı oluşturur. Halı gibi yem yeşil çayırlarla örtülü yaylalar geniş yer tutar.

İKLİM :

Karadeniz ikliminin dağ tipi bir iklim görülür. Yazları serin, genelde bulutlu ve sisli günler fazladır. Kışları soğuk ve kar yağışlıdır.  Kış aylarında yüksekteki Karagöl ile diğer yaylalar ve dağlardan beldeye doğru soğuk hava kütleleri akını neticesi zaman zaman aşırı sert rüzgarlar oluşur. Beldenin 1000 m.nin üzerinde oluşu, Karadeniz kıyıları ile arasında en az 5-6 derece sıcaklık farkına yol açar. Özellikle yazları öğleden sonraları yamaç ve yüksek dağ sisleri 1200m. Seviyelerinin üzerini kuşatır. Yöreye sis çökmesi, düşük olan sıcaklığı daha da düşürür.  Bu nedenle tarım ürünlerinin yetişip, olgunlaşması zorlaşır.

DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ:

Geniş yapraklı orman ağaçlarından; gürgen, meşe, kavak, kızılağaç, ayıt ağacı, kara ağaç , pelit (Palamut meşesi ) çaman ( Akçaağaç ) yabani fındık ile yabani meyve ağaçları ve orman altı bitkileri, orman gülü geniş yer tutar. Daha yüksek kısımlarda ise iğne yapraklı çam, ladin (Doruk ) ve köknar ağaçları bulunur Yaylalara yakın yerlerde ormanın üst kesimlerini kuşatan sarı çiçek açan  (sarı avu ) 1-2 m. boylarındaki çalı kuşağı yer alır.  2000m. nin  üzerinde ise yüksek dağ çayırları (Alpin çayır ) yer alır.

Bu yörede geçmiş tarihi devirlerde ormanlar daha geniş yer tutuyordu. Yörede yaşayanlar  kesmesi ve doğal afetlerle azalma.  Özellikle yaylalarda mevzi şeklinde oyulmuş çukurluklara çok sık rastlanır. İşte buralarda var olan ağaçları rüzgarlar veya hortumlar kökleriyle birlikte söküp, devirerek orman alanlarına azalma olmuş.

TARİHİ GEÇMİŞİ:

Beldemiz geçmişte  Cenevizliler ve Bizanslıların yaşadığı bir yer olmuş. Onların yaşadığı yerlerin kalıntıları birçok yerde halen bulunmaktadır. Aydınlar Köyünün, üst kısımlarında genellikle şu andaki orman alanlarında mahalleler ile tek tek ev yerleri bulunmaktadır. Büyük bir ihtimalle  geçmişte iklim,   günümüzdekinden  daha ılık ve sıcaktı. Tarihi ev kalıntılarının yanında birer harman yeri mevcut. Bu durum buralarda genellikle buğday tarımını akla getiriyor.

O dönemlerde yaşayan insanların medeniyet seviyeleri yüksekti. Yaşayan insanlar demir ve bakır madenlerini işlemişler. Yaylalarda yaptığım araştırmalarda evlerin yapımında taş ile birlikte, elle yapılmış tuğla ve kiremitlerin kullanıldığına rastladım. Yakın zamana kadar yörede tuğla kullanımı yoktu. Araziyi incelediğimizde halen izleri ( Kağnı yolu ) silinmeyen geniş yollar yapılmış. Bu yollar, Pazar Suyu’nun adını aldığı PAZAR YERİ’ ne geliyor. Oradan da etraftaki yerleşim alanları ile yaylalara doğru uzanıyor.

Bu ayrıntılı tanıtım yazısı için Sn. Mürsel KARAHASAN ‘a Teşekkür Ederiz.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir