Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 79515 kez okundu. | Kategori : G. BİLGİ
Haberin Tarihi :   03 Eylül 2016 - 18:25

İlimize Hizmet Eden Önemli Şahsiyetler

Büyüt
Küçült
İlimize Hizmet Eden Önemli

HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK

1928 Yılında Şebinkarahisar İlçesinde doğan Hüseyin Hüsnü Tekışık, 1942 yılında Şebinkarahisar İstiklal İlkokulu’nu, 1945 yılında Şebinkarahisar Ortaokulunu bitirdikten sonra 1948 yılında Sivas Öğretmen Okulundan mezun oldu.

Bingöl İli Karlıova İlçesi Bahçe köyünde ilk öğretmenliğine başlayan Tekışık, burada iki yıl kaldıktan sonra Karlıova İlköğretim Müdürlüğüne atandı ve bu görevinde de 4 yıl çalıştı. İlk kitaplarını Karlıova’da yazmaya başladı. 3000 Sayfalık “İlköğretim Teşkilat- İdare ve Eğitim Öğretim Düsturu” isimli kitabını hazırladı. Bu eserinden dolayı başarı belgesi ile ödüllendirildi ve Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü Mevzuat şubesine atandı. 1957 Yılında Pedagoji bölümü imtihanlarına girerek kazandı ve Bakanlıktaki görevinden ayrılıp, Gazi Eğitim Enstitüsünde öğrenci oldu.

1959 Yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümünü bitirdikten sonra Sivas İlköğretim Müfettişliğine atandı. Bu görevinde iki yıl çalıştıktan sonra 1961 yılında Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü Eğitim Şubesi Müdür Yardımcılığına atandı.

Tekışık, 1963 yılında Ankara İlköğretim Müfettişliği görevine atandı. 1968 yılına kadar Ankara Proğram Geliştirme Okulları müfettişliği yaptı.

1975 yılında 27 hizmet yılını doldurarak 47 yaşında emekli olmuştur. Yazdığı kitapların sayısı 1995 yılında 72 yi bulmuştur. Kitaplarını her baskıda geliştirmeyi prensip edinmiştir.

1963 yılında Ankara’da Eşi Ayten Tekışık adına Rehber Yayınevini, 1974 yılında da Tekışık Matbaasını kurarak öğretmenler için Çağdaş Eğitim Dergisini yayınlamaya başlamıştır. 1981 yılında, Ankara’da 9 dershaneli bir okul yaptırdı ve bu okulu, Türkiye’de ilk defa kutlanan Öğretmenler Gününde Türk çocuklarına, emekli bir öğretmenin Atatürk Yılı Armağanı olarak öğretime açtı.

1984 yılında Şebinkarahisar’da Halk Kütüphanesi, Çocuk Kütüphanesi, Öğretmenler Kütüphanesi ve Konferans Salonundan meydana gelen kültür merkezini yaptırıp Kültür bakanlığına bağışladı. 1995 yılına kadar Hakkari, Van, Siirt, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Samsun, Amasya, Ankara, Aksaray, İçel ve Edirne illerinde 13 okul, 1 Kültür Merkezi, 1 Rehberlik Araştırma Merkezi, 1 Halk Eğitim Merkezi yaptırıp Milli Eğitim Bakanlığına bağışladı.

1994 yılında Doğu ve Güneydoğuya 50 bin, 1995 yılında da 100 bin kitap göndermiş, bu hizmetlerinden dolayı Hüseyin Hüsnü Tekışık’a 50 başarı ve şükran plaketi verilmiştir.

ENVER YÜCEL

1957 yılında Piraziz İlçesi Şeyhli köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Piraziz’de Liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesinde yatılı olarak okudu. Şimdi Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi adını taşıyan İstanbul Atatürk eğitim Enstitüsünün Matematik Bölümünü bitirdi. Özel Uğur Dershanesi, Özel Bahçeşehir Koleji ve Bahçeşehir Üniversitesinin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanıdır. Yücel; Piraziz Gökçeli Köyüne uydu bağlantılı interaktif eğitim yapabilen tam donanımlı bir İlköğretim Okulu, Piraziz’de tam donanımlı 2 katlı atölye binası da bulunan Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi yaptırıp devlete bağışlamıştır. 40 Okula 454 adet bilgisayar, Piraziz İlçesi Bozat Beldesine 1 adet ambulans, Giresunspor’a 1 adet otobüs bağışlamış olan Yücel Hükümet Konağı bahçesine de Atatürk Anıtı yaptırmıştır. 2004 – 2005 – 2006 yıllarında Piraziz Kültür ve Sanat Festivali sponsorluğunu da üstlenen Yücel 5 yıldır fakir ve dar gelirli aile çocuklarından 200 öğrencinin dershane ücretlerini karşılamaktadır. Birçok okulun onarımına, kitaplığına ve laboratuvarına katkıda bulunan Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi ve Onun işbirliği yaptığı Avrupa ve Amerika üniversitelerinin katıldığı kalkınma projeleri hazırlamaktadır. Bunun ilk örneğini ilimizde gerçekleştirmiştir. Evli ve iki çocuk babası olan Enver Yücel bu tip yatırımlarına devam etmektedir.

DR. ÖNER HEKİM

1958 yılında Piraziz'in Şeyhli Mahallesi'nde (Giresun) dünyaya gelen Sayın Dr. Öner Hekim, 1974 yılında ailesi ile birlikte İstanbul'a geldi. 1981 ve 1985 yılları arasında çelik konstrüksiyekimon alanında geliştirdiği tecrübelerinin sonucunda; 1985 tarihinde ilk şahıs firmasını kurarak iş hayatına atıldı. Kardeşi Ünal Nafiz Hekim ile birlikte 1989 yılında, bugün hazır yapı sektörünün en önde gelen ve sektörün de ismini alan Prefabrik Yapı A.Ş.'yi kurarak, Hekim Holding'in temellerini atmış oldu. İlerleyen yıllarda farklı sektörlerdeki girişim ve yatırımları ile bugün her biri alanında uzman şirket, işletme ve entegre üretim tesislerini ülkemize kazandırdı.

2006'da kurulan ve merkezi İstanbul, Pendik Güzelyalı'da bulunan Hekim Holding, kendi bünyesinde her biri alanında profesyonel ve sektörde marka değerine sahip 8 şirket 8 işletmesi (Prefabrik Yapı A.Ş., Özge Yapı A.Ş., Hebo Yapı A.Ş., Hekim Süt A.Ş., Hekim Yapı A.Ş., Hekim Boya ve Plastik Ltd., Piraziz Foreign Trade Co. şirketleri, Hekim Madencilik, HekimBoard, HekimPanel, HekimPor, HekimPlast, Yapıpan, HekimProfil ve Steelin) ile 1000’in üzerinde çalışanı, 170.000 metrekare üretim alanı, 17.000 metrekare hazır yapı tanıtım alanı, yurtiçinde ve yurtdışında 100’den fazla bayisi, 42.000’in üzerinde referansı ve 6 kıtada 80’in üzerinde ülkeye ihracatı ile global alandaki saygınlığını geliştirmiş bir kuruluştur.

Hekim Holding, yapı endüstrisinde ilklere de imza atarak; otoklavlı fibercement doğal çimento levha teknolojisinin ve kaynaksız yapı teknolojisinin ülkemize ilk defa gelmesine öncülük etmiştir.

Yatırımlarını sürdüren Hekim Holding, yaptığı yatırımlarıyla ülkemize yeni teknolojiler kazandırmaya devam etmektedir.

Hekim Holding, hazır yapıların üretiminde kullanılan ana hammaddelerin tamamına yakınını kendi entegre tesislerinde üreten dünyanın tek kuruluşudur.

Sayın Dr. Öner Hekim evli ve 4 çocuk babasıdır.

SAYIN DR. ÖNER HEKİM’e LAYIK GÖRÜLEN ÖDÜL, PLAKET VE BELGELER

1.      Cumhurbaşkanlığı Takdir Ödülü

2.      TBMM Üstün Hizmet Ödülü

3.      Başbakanlık Yılın Ailesi Ödülü

4.      Giresun Üniversitesi Fahri Doktora Payesi

5.      Giresun Valiliği tarafından verilen Ahilik Beratı

6.      TEMADER Yılın İstihdam Sağlayan İşadamı Ödülü

7.      GESOB ve 51 STK’nın Yılın Başarılı İşadamı Ödülü

8.      İstanbul ve Giresun başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından verilen 200'den fazla plaket ve takdir belgesi

SAYIN DR. ÖNER HEKİM’in HAYIR, BAĞIŞ, YARDIM ve SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNE KATKILARI

1.      Piraziz Ömer Hekim İlköğretim Okulu

2.      Piraziz Ömer Hekim Sağlık Ocağı

3.      Piraziz Eren Ömer İlköğretim Okulu

4.      Piraziz Şeyhli Mahallesi Okulu’na ilave dört derslik ve toplantı salonu yapımı

5.      Piraziz Şeyhli Mahallesi Gülizar-Nasuh Hekim Sağlık Ocağı

6.      Piraziz Bozat Beldesi, Süriye - Cemal Hekim Sağlık Ocağı

7.      Giresun Kale Devlet Hastanesi Dinlenme Salonu

8.      Giresun Göğüs Hastanesi Uyku Laboratuvarı Ünitesi

9.      Piraziz Futbol Halı Sahası

10.    Pendik - Güzelyalı’da 2500 m2 arazi üzerine, 1000 kişilik Ömer Hekim Camii, Süriye-Cemal Hekim Kur’an Kursu, İstanbul

11.    Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesi’ne tesis katkısı

12.    Her yıl yüzlerce öğrenciye burs

13.    1993 yılından bu yanadevam etmekte olan sünnet şölenleriyle, binlerce çocuğun sünnet ettirilmesi-Giresun      

14.    Engelli derneklerinin projelerine destek (Bina ve Teçhizat)

15.    Valilik, kaymakamlıklar ve belediyeler tarafından yürütülen sosyal projelere katkı (Konut ve maddi destek)

16.    Birçok okulumuzun ve kurumumuzun, bilgisayar ve iş makinası gibi ihtiyaçlarının karşılanması

17.    Şehit ve gazi aileleri derneklerine maddi destek verilmesi

18.    Piraziz ilçesi Şeyhli Mahallesi okulunda yapılan tadilat ile koğuş sisteminin, oda sitemine dönüştürülmesi

19.    Giresun Spor, Pendik Spor, Pendik Peksav ve Giresun Vakfı Yönetim Kurulu üyelikleri görevinde bulunması ve maddi katkı sağlaması

20.   Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne Ömer Hekim isminin verilmesi koşulu ile Bulancak - Pazarsuyu mevkiinde bulunan yaklaşık 50 bin metrekare arsanın bağışlanması.

MUSTAFA KARADERE

1965 Espiye doğumlu olup, KTÜ Eğitim Fakültesi mezunudur. Karadere Sanayi ve Ticaret adında şirketleri mevcut olup, halen bu işle uğraşmaktadır. Espiye İlçesinde Eğitime yaptığı katkılar 500 Milyar lirayı bulmaktadır.

Bunlardan başlıcaları: Atatürk İlköğretim Okuluna 40 ton demir, Yaklaşık 500 Milyar Lira değerli 1407 m2 lik Anaokulu Arsasının Milli Eğitime bağışlanması,

HÜSEYİN GÜNAYDIN

1947 yılında Giresun İli Keşap İlçesi Erköy köyünde dünyaya gelen Hüseyin GÜNAYDIN, İlkokulunu Erköy İlkokulunda tamamladıktan sonra ailesi ile birlikte Amerika’ya yerleşmiştir.

2002 Yılında Keşap İlçesi Küçükgeriş köyüne bir İlköğretim Okulu yaptırmayı düşünmüş ve bu iş için 140.000. $ bir yatırım yaparak aynı yere 12 derslikli bir İlköğretim Okulu yaptırmıştır.

Ayrıca Keşap Merkezde şu an yapımı devam eden bir Sağlık Ocağı da yaptırmaktadır.

KUKUŞ MELİHA GÜREL – MELAHAT GÜREL KARDEŞLER

Kukuş Meliha GÜREL

1927 yılında Görele’de doğdu. 1959 yılında evlenerek İstanbul’a yerleşmiştir.

Melahat GÜREL

1930 tarihinde Görele’de doğdu. 4 Dönem Belediye Meclis Üyeliği görevinde bulunmuştur.

Hayırseverliği ile tanınan GÜREL kardeşler 1996 yılında Görele Bozcaali Mahallesine Cami yaptırmıştır. Rahmetli babaları Halil GÜREL’in çok istediği ve yaptıramadığı okulu 2 kız kardeş 2000 yılında 3433 m2 arsa ve 100 Milyar lira bağışlayarak Anadolu Lisesi yaptırmaya karar vermişlerdir.

2000 Yılında temeli atılan ve 2 katı yapılan okul, 3 yıl bekledikten sonra ihale edilerek yapımına yeniden başlanılmış bitirilerek 2004-2005 Eğitim – Öğretim yılında hizmete girmiştir.

GÜREL kardeşler 2004 yılında Görele – Yeşiltepe mahallesinde amcaları Mehmet GÜREL adına İlköğretim Okulu yapımı için 4600 m2 arsa bağışlamışlardır.

GALİP GÜNGÖR

1930 Yılında Bulancak İlçesi Erdoğan Köyünde doğmuştur. Emniyet teşkilatında 30 yıl çalıştıktan sonra Başkomiserlikten emekli olarak Ankara’ya yerleşmiştir. Kendi köyüne 3 katlı 8 derslikli bir ilköğretim okulunun kaba inşaatını yaptırmaya karar vermiş olup, okulun kaba inşaatı halen devam etmektedir. Okulun geri kalan kısmı Milli eğitim ve yaptırılacaktır.

AHMET YILMAZ

1937 Yılında Görele’de doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Görele’de tamamladıktan sonra 1957 yılında çalışmak için İstanbul’a gitti. Yılmaz İnşaat adında şirket kurarak iş hayatına atıldı.Bu güne kadar Giresun’a maddi ve manevi her türlü desteği vererek Giresunlu olmanın gururunu yaşamıştır.

Giresun’a yapmış olduğu bazı yardımlar şunlardır: Çanakçıda orta mahalleye bir ilkokul yaptırılması,  Görele Belediyesine tam teşekkülü bir adet cankurtaran ve bir adet itfaiye aracı alınması, Karabörk Belediyesine bir adet kompresör alınması, Çanakçıda 3 arkadaş bir cami yaptırması, Milli Eğitim Müdürlüğüne çeşitli bilgisayarlar alınması, Giresun Üniversitesi için 18 dairelik lojman yaptırması,

HAMDİ BOZBAĞ

9 Mayıs 1918 de Giresun’da doğdu. İlk ve orta tahsilini Giresun’da, lise tahsilini Trabzon’da tamamladı. 1937 yılında İstanbul Üniversitesi’nde mühendislik tahsiline başladıktan 4-5 ay sonra Maden Tetkik ve Arama Enstitüsünün burs imtihanını kazanarak Maden Mühendisliği tahsili için Fransa’ya gitti. Fransa’da mühendislik tahsiline devam ederken Avrupa’da harbin başlama ihtimali üzerine Fransa’dan geri çağrılmıştır.

1939 yılında Aralık ayında tahsilini tamamlamak için Amerika’ya gönderildi. 1940 yılında Amerika’nın Colorado eyaletinin merkez şehri Denver’e bağlı Golden Kasabasında Colorado Maden Fakültesinde yüksek tahsiline tekrar başladı. 1942 yılında Maden Mühendisliği ile birlikte Jeoloji Mühendisliği diploması, 1943 yılında da mastır ihtisas diploması aldı. Mezun olduktan sonra Dallas şehrinde bir petrol şirketinde petrol araştırma mühendisi olarak çalıştı.

1944 yılında Türkiye’ye döndükten sonra M.T.A. Enstitüsünde 2 sene çalıştıktan sonra Vatani görevi için buradan ayrıldı. 1949 Yılında İstanbul Beşiktaş’ta mühendislik bürosu açtı ve 1950 yılında milletvekili seçildi ve 1960 yılına kadar milletvekilliği devam etti. 1960 yılındaki ihtilalden sonra 24 ay kadar hapis yattıktan sonra 1963 yılında Ankara’da tekrar meslek hayatına başladı. 1970 yılında İstanbul’a dönerek iş hayatını da İstanbul’a taşımıştır. Barit ve Stronsiyun madenlerini Türkiye’den ilk defa dünyaya ihracatını gerçekleştirmiştir. İlimize Anadolu Lisesi ve Öğrenci Yurdu yaptırmış olup, şu anda yaşamını sürdürmektedir.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Bulancak Ajans
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir