Topal Osman AÄŸa
Osman AÄŸa, Giresun´un Hacı hüseyin mahallesindeki köklü bir aile olan Feridunzadeler´ dendir. Annesi Zeynep hanımdır. Osman AÄŸa ticaretle uÄŸraşırken 1912 yılında Balkan savaşı baÅŸlamış, babası askerlik bedelini ödediÄŸi halde o, gönüllü bir birlik oluÅŸturarak savaÅŸa katılmıştır. BaÅŸarılarından dolayı yarbaylık rütbesine kadar yükselmiÅŸtir. Bu savaÅŸlarda saÄŸ ayağından ağır bir ÅŸekilde yaralanmış, tedavisinden sonra "GAZÄ°" ünvanı alarak Giresun´a geri dönmüÅŸtür.
GAZÄ° TOPAL OSMAN AÄžA
-1884 Yılında Giresun´un Hacıhüseyin Mahallesinde doÄŸdu.
-1912 Yılında Balkan Harbine gönüllü katıldı. SaÄŸ dizinden yaralanarak sakat kaldı ve ´TOPAL´ lakabı ile anılmaya baÅŸlandı.
-30 Kasım 1915´te gönüllü olarak DoÄŸu Cephesinde Ruslara karşı savaÅŸtı.
-Åžubat 1918´de Giresun Belediye BaÅŸkanı oldu
-Şubat 1919 Yılında Muhafazai Hukuk-u Milliye Cemiyeti Giresun Şubesini kurdu.
-1919 Yılında Ä°stanbul Hükümeti hakkında tutuklama kararı çıkardı, Tutuklanmamak için KeÅŸap ve Åžebinkarahisar yöresine kaçtı.
-29 Mayıs 1919´da Atatürk ile Havzada gizli olarak buluÅŸtu.
-5 Haziran 1919´da ArkadaÅŸları ile Pontusçu Rumlar´Ä±n Giresun´daki Rum Mektebine Astıkları Pontus bayrağını indirdi.
-8 Temmuz 1919´da hakkındaki tutuklama kararı PadiÅŸah Vahdettin tarafından kaldırıldı.
-Temmuz 1919 ´da giresuna geri döndü ve tekrar belediye baÅŸkanı ve muhafazai Hukuk-u Milliye Cemiyeti baÅŸkanı oldu.
-Temmuz 1919´da Osman AÄŸaya Kaymakam Baki bey tarafından baÅŸarısız bir suikast düzenlendi.
-Åžubat 1920´de ´GEDÄ°KKAYA´ gazetesini yayınlamaya baÅŸladı.
-Eylül 1920´de Giresunlu gönüllüler ile Ermeni harekatını bastırmak üzere Kars´a gitti.
-12 kasım 1920´de Giresun usakları ile birlikte Ankara´da Atatürk´ün muhafızlığına baÅŸladılar.
-12 Kasım 1920´deOsman AÄŸa ve 47. Gönüllü Alayının Koçgiri Ä°syanını bastırmaları.
-5 AÄŸustos 1921´de Komutasındaki 47. Giresun Gönüllü Alayı Ankara´ya geldi.
-AÄŸustos 1922´de 42. ve 47. Gönüllü Alayları BaÅŸkomutanlık, Sakarya Meydan Muharebesine katıldılar.
-2 Nisan 1923, Osman AÄŸa ´nın ölümü ve Cumhuriyet Åžehidi olması.
-Nisan 1923, Osman AÄŸa ´nın Giresun kalesine gömülmesi.
-Mart 1925, Osman AÄŸa´nın naaşı anıt mezara taşınmıştır.
Osman AÄŸa Kimdir
Osman AÄŸa, Giresun´un Hacıhüseyin mahallesindeki Ferudunzadeler ailesindendir. Babası Hacı Mehmet Efendi, Annesi Zeynep hanım olup ailesi ticaret ile uÄŸraÅŸmakta idi. 1912 yılında balkan savaşı baÅŸladığına Osman AÄŸa ticaret iÅŸi ile uÄŸraÅŸmakta idi, babası askerlik bedelini ödemesine raÄŸmen O gönüllü birlik oluÅŸturarak savaÅŸa katıldı. SavaÅŸta göstermiÅŸ olduÄŸu baÅŸarılarından dolayı Yarbaylık rütbesine kadar yükseldi. Bu savaÅŸlarda saÄŸ dizinden yaralanarak Gazi ünvanını aldı. Giresuna döndükten sonra 1.Dünya savaşına katılmış,Batum ve HarÅŸit çayında Ruslara karşı savaÅŸarak, Rusların HarÅŸit çayını geçmelerini engelleyerek Tirebolunun iÅŸgalini önlemiÅŸ.
Mondros Mütarekesinden sonra Belediye baÅŸkanı olmuÅŸ, Uzun yıllar bereber yaÅŸayan Ermeni ve Rum iÅŸgalci çetelerinin belini gönüllüler kurarak kırmış. Bu Rum ve Ermeni iÅŸgalci çeteler,Osmanlı hükümetine Osman AÄŸa´yı ÅŸikayet ederek hakkında tutuklama kararı çıkarttırmışlar, Bunun üzerine Osman AÄŸa, Åžebinkarahisar bölgesine yerleÅŸmiÅŸ.
8 Mayıs 1919 tarihinde Yunan Kızılhaç heyetini taşıyan bir Yunan gemisi Giresun´a gelir. Heyet 11Mayıs 1919 tarihinde TaÅŸkışla´ya beyaz renkli Yunan Kızılhaç Bayrağını asar, 5 Haziran 1919 Tarihinde ise Pontus bayrağını asarlar. Bu olaylar üzerine Osman AÄŸa , Harekete geçerek arkadaÅŸları ile birlikte iÅŸgalcilerin bayraklarını indirip, yerlerine Türk bayrağını asarlar.
Osmanlı hükümeti tarafından affedilen Osman AÄŸa; Ä°zmir ilinin Yunanlılar tarafından iÅŸgal edilmesi üzerine, 17 Mayıs 1919 tarihinde Giresun´da büyük bir miting düzenleyerek iÅŸgalci devletleri ve göz yumanları protesto etmiÅŸtir.
29 Mayıs 1919 tarihinde Havza´da Mustafa Kemal Atatürk ile gizlice buluÅŸmuÅŸ. Bu buluÅŸmadan sonra Atatürk´den aldığı emirler doÄŸrultusunda hareket etmiÅŸ, ayrıca bu emirler kendisine güç verdiÄŸi için daha rahat hareket etmeye baÅŸlamış.
Erzurum Kongeresine Dr Ali Naci DUYDUK ve Ä°brahi Hamdi Bey´i temsilci temsilci olarak göndermiÅŸ. Giresun Askerlik Åžubesi BaÅŸkanı Hüseyin Avni Alpaslan ve Jandarma Komutanı Hamdi Bey ile anlaÅŸarak,Eylül 1920´de Giresun gençlerinden oluÅŸan ´GÄ°RESUN GÖNÜLLÜLER TABURU´nu kurmuÅŸtur.
Kurulan bu tabur ilk önce Ermeni saldırılarında görev almış. 12 Kasım 1920´de Osman AÄŸa Mustafa Kemal ATATÜRK ile tekrar buluÅŸmuÅŸ, Atatürkün korunması içi önce yanındaki on kiÅŸiyi, Daha sonrada Giresundan topladığı 100 kiÅŸilik muhafız gurubunu Ankara göndermiÅŸ. Bu ÅŸekilde Atatürkün ilk muhafız birliÄŸi Giresunlulardan kurulmuÅŸ.
Giresun´da GEDÄ°KKAYA isimli bir gazete çıkartarak, Milletin milli ÅŸuurun´un oluÅŸmasını saÄŸlamaya çaliÅŸmiÅŸ. Bu çalışmaları art niyetli kiÅŸiler tarafından engellenmeye çalışılmış.
Giresun Müdafa-i Milliye BaÅŸkanı ve Belediye BaÅŸkanı sıfatıyla Kasım 1920´de Ankaraya gitmiÅŸ,Gerakli emirleri aldıktansonra Giresuna dönerek, 12 Ocak 1921 tarihinde 42. ve 47. Gönüllü Alayların kurulması çalışmalarını baÅŸlatmış.
Mart 1921´deki Koçgiri ayaklanması Topal Osman AÄŸa komutasındaki 47. Gönüllü Alayının büyük katkıları ile bastırılmıştır.
Çorum-Merzifon-Tokat ve Samsun havalisinde Rum ve Ermeni çetelerini tamamen kaldıran Osman AÄŸa , komutasındaki Gönüllü Alyı ile birlikte Sakarya savaşına katılmıştır. Bu savaÅŸta 42. Alay, Tirebolu´lu Binbaşı Hüseyin Avni Bey Komutasında büyük kahramanlıklar göstermiÅŸtir, TaÅŸlıtepe sırtlarını kanlarının son damlasına kadar savunmuÅŸlar.Bu alayın tamamını ÅŸehit veren Osman AÄŸa, Mangaltepe sırtlarında büyük kahramanlıklar göstermiÅŸtir.
Trabzon milletvekili Ali Åžükrü beyin ölümünden sorumlu tutulmuÅŸ, 2 Nisan 1923´de çıkan bir çatışmada 40 yaşında iken vefat etmiÅŸ
Mezarı Giresun Kalesindedir.