BURSA’DA GİRESUN TARİHİ KONUŞULDU
Bursa Giresun Güce Bonçukçukur köyü ve İlit köyü derneklerinin birlikte organize etmiş olduğu “12 Ayda 12 Konferans” projesinin ikincisi Bursa Ördekli Kültür Merkezinde geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi.
Araştırmacı-Gazeteci-Yazar İsmail Kahraman ve Araştırmacı-Yazar emekli eğitimci Fahri Şirin’in konuşmacı olarak katıldığı konferansta Giresun tarihine ait önemli bilgiler aktarıldı.
Son Karakol Giresun Tarihi ve Bursa’dan Osmanlı Çoğrafyasına Kültür Yolculuğu adı verilen program Güce Bonçukçukur Köyü Derneği yönetim kurulu başkanı Yakup Çukur’un ve İlit Derneği başkanı M.Necati Vural’ın selamla konuşması ile başladı.
BÖYLE PROJELERİN HER ZAMAN DESTEKÇİSİYİZ
Yıldırım Belediye başkanı Özgen Keskin’de yapmış olduğu konuşmada bu tür projelerin her zaman destekçisi olduklarını belirtirken projede emeği geçenleri tebrik etti. Bursa Büyükşehir başkan vekili Muzaffer Karadeniz’de aynı zamanda kendi köyü de olan Boncukçukur köyü derneğinin çok güzel projeler ortaya koyarak çoğu derneğin yapamadığını yaptıkları için dernek yöneticilerine şükranlarını sundu.
ADINA ŞİİRLER YAZDIRAN ŞEHİR BURSA
Araştırmacı-Yazar İsmail Kahraman’ın dönemin Bursa Valisi Şahabettin Harput’un yazmış olduğu Bursa şiirinden esinlenerek hazırlamış olduğu Bursa belgeseli izleyicilerin beğenisine sunulurken, Osmanlı tarihinde Bursa’nın önemi bir kez daha gözler önüne serildi.
Kahraman; Kırgızistan, Moğolistan ve Türkistan coğrafyasından, kısacası Orta Asya’dan başlayan göç ile ilgili yapmış olduğu gezilerden hazırlamış olduğu sunumu almış olduğu notlar ile derleyip davetlilere anlatırken tarihe uzanan yolculukta güzel bir program ortaya çıktı.
Araştırmacı-Yazar Fahri Şirin de Giresun Tarihine dair vermiş olduğu konferansta, yaşamış olduğumuz toprakların üzerindeki maneviyat dolu yerlerin incelenerek gün yüzüne çıkması için herkese büyük görev düştüğünü belirtti.
TARİHİMİZİ UNUTTURMAMALIYIZ
Bölgemizin özellikle yüksek kesimlerinde ağaç, taş ve çimen olarak bilinen toprakların üzerinde siperlerin yer aldığı ve buraların toplumumuza anlatılmamasından dolayı bilinçsizce yok edildiğini belirten Fahri Şirin, “Eğlenceli kültürlerimizin tanıtımını çok güzel bir şekilde yaparken ne yazık ki tarihi geçmişimizi toplumumuza tam olarak anlatamıyoruz. Ben bu konferansın hazırlanmasına vesile olan değerli arkadaşlarımı cani gönülden tebrik ediyor, onları alınlarından öpüyorum” dedi.
BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Yaklaşık 2,5 saat süren programa hemşerilerimizin ilgisi yoğun olurken, program sonunda dışarı çıkanların tarihimiz üzerine konuşmaları dikkatlerden kaçmadı. “Marmara’nın geçilmezi Çanakkale, Karadeniz’in geçilmezi Giresun” sözcüğünü not alarak bunun üzerine araştırmalar yapacağını belirten Bursalı bir okuyucu da Giresunluları kendi memleketleri dışında böyle bir etkinliğe ev sahipliği yaptıkları için tebrik etti.
GİRESUN’DAN BURSA’YA GÖÇ BELGESELİ
Konferansın içeriğinden yola çıkarak “Giresun’dan Bursa’ya Göç” adı altında bir belgesel çalışması yapılması için Devr-i Alem program yapımcısı İsmail Kahraman ve ekibine destek olmak için söz veren Bursa’da Giresunluların önde gelen isimleri, böyle bir projenin hayata geçmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirttiler. Sahneden davetlileri selamlayan hemşerilerimizin bu sözleri büyük alkış aldı.
PROTOKOL YALNIZ BIRAKMADI
Bursa Yıldırım Belediye başkanı Özgen Keskin’in de davetli olarak katıldığı programa; Bursa İl genel meclis üyesi Hüseyin Güvendi, Bursa Büyükşehir Başkan vekili Muzaffer Karadeniz, Gemlik Belediye başkan yardımcısı Muharrem Sarı, Osmangazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler müdürü Kenan Kır, Ak Parti Bursa İl yöneticileri, Bursa Giresunlular Derneği başkanı Üzeyir Aktaş, Tirebolu ve Güceliler Derneği başkanı Metin Güneş, Espiyeliler Derneği başkanı Mustafa Çubukçu, Yağlıdereliler Derneği başkanı Naci Özbay, yeni kuruluşunu tamamlayan Tirebolular Derneği kurucu başkanı Bülent Akça, Bursa’da bulunan Giresunlu köy dernek başkanlarının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. www.giresunhavadis.net