Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4394 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   22 Ekim 2011 - 12:18

Ayakkabı tamircileri teknolojiye direniyor

Büyüt
Küçült
Ayakkabı tamircileri teknolojiye

 Ayakkabı tamircileri teknolojiye direniyor
 
Sürekli değişen ve gelişen teknoloji, eskilerin gözde mesleklerinide bir bir  tarihin sayfalarına gömüyor.
1970 yılından günümüze gelen ayakkabı tamircisi Dursun Gündoğdu ,  ayakkabı tamirciliğinin de gözden düştüğünü söyledi.

Dursun Gündoğdu , 5-20 TL arasında değişen fiyatla satılan Çin işi ayakkabılara dar gelirli vatandaşların ilgi gösterdiğini belirtti.  "5 -20 liraya satılan ayakkabıyı alan vatandaş, ayakkabı eskidiğinde onu tamir ettirmiyor, yeni bir tane daha ucuz ayakkabı alıyor. 5-20 lira arasında satılan Çin malı  ayakkabılar  hasta ediyor, ancak vatandaş bunun farkında değil.
 
Vatandaşlar 2 -3 ay sonra doktora gitmek zorunda kalıyor. Ayakkabıların sağlığa zararlı olmadığı konusunda denetim yapılmalı. Çin işi ayakkabıların emme özelliği yok. Suni malzemeden ayakkabı yapıyorlar." dedi.

Yurt dışından hazır taban ayakkabıların geldiğini, eskiden vatandaşın kösele ayakkabı giydiğini vurgulayan Karakulak, gelinen süreci "Eskiden fabrikasyon yoktu, tabanlar ağaç topuk oluyordu. Bunlar eskiyince değişiyordu. Ama şimdi lastik taban ayakkabılar hakim oldu.
 
Sadece kösele ayakkabılarda kösele ağaç oluyor. Onlar da dediğim gibi azınlıkta. Şimdi sadece parası olan kösele ayakkabı giyiyor. Eskiden herkes kösele ayakkabı giyerdi. Şimdi artık pek kalmadı. Bunun neticesinde vatandaş da 5-20 TL hazır taban ve kalitesiz ayakkabılara yöneliyor. Bu da bizim işimizi etkiliyor. Gün geçtikçe işimiz tarih oluyor." sözleriyle özetledi.


Son yıllarda çırak yetiştirtmede de sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Gündoğdu, `Bizim zamanımızda biz işe başlarken babamız çalışacağımız patronumuza `eti senin kemiği benim` diyerek teslim ederdi.
 
Ancak şimdiki zamana baktığımızda ise işe giren çıraklar sıkıya geldiklerinde hemen kaçıyorlar. Bazı mesleklerin yaşayabilmesi için genç neslin yetişmesi gerekiyor. Ama bugünlerde meslek öğrenmek isteyen gençleri bulmak pekte kolay olmuyor.` diye yakındı.
 
 Ayakkabı tamirciliğinin okul çağlarında öğrenildiğini belirten Gündoğdu, şunları söyledi: "5 sene öncesine kadar 40 esnaf ayakkabı tamiratıyla uğraşıyordu. Şu anda bu sayı 5-6 civarında. Ayakkabı tamiratı sanatını bizler de bıraktıktan sonra tamamen bitmiş olacaktır dedi...
 
   RECEP GÜNDOĞDU 
   Tel: 0544 227 78 21                                                                             

 giresun@giresunhaber.net.tc      

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir