Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5076 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   02 Ocak 2014 - 23:39

Bir başkadır Karadeniz

Büyüt
Küçült
Bir başkadır
Bugün, size doğası, temiz havası ve eşsiz manzarasıyla insanı adeta farklı bir renke büründüren Karadeniz Bölgesini tanıtmaya çalışacağım.

Karadeniz Bölgesi, kendine has doğası, farklı kültür yapısı ve renkli insanlarıyla beraber Türkiye'de en çok ön planda olan ve sürekli gündemi belirleyen bir konumdadır. Bölgenin doğusunda yeşil alan daha ağırlıklı olmakla beraber, yağış da daha fazladır. Eğer, Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük illerinden olan Erzurum'dan Karadeniz Bölgesine geçecekseniz; sisli ve puslu Zigana Geçidini kullanabilirsiniz. Eğer, Erzurum'un doğusu Tortum'dan Artvin bölgesine geçerseniz zeytiniyle meşhur Yusufeli ilçesinden geçmenizi tavsiye ederim.

Artvin, dağın eteğine kurulmuş, küçük ve şirin bir ilimizdir. Konumuyla ve havasıyla çok türlü farklılıkları barındıran Artvin, yaşamak için ideal illerimizden birisidir.

Artvin ilinden daha batıya Rize iline geçtiğimizde; sırtında ağırlıklarla yüklü emektar kadınlarımızı çay bahçelerinde görmek sizi hiç şaşırtmasın. Bu arada şunu hatırlatmak gerekirse; Karadeniz Bölgesinde bahçelerde ve tarımsal alanlarda genelde kadınlar çalışmaktadır. İlerleyen yaşlarına rağmen, bu emektar kadınlarımızın genç ve dinamik olması oranın havasına, bol oksijenine ve doğal ürünlerine bağlı olduğunu söylersek hiç yanılmayız. Rize'ye gittiğinizde uğrayabileceğiniz en eşsiz yerlerden biri ''Ayder Yaylası''dır. Ayder Yaylası kaplıcalarıyla meşhur ve dinlenmek için kendinizi çok rahat hissedebileceğiniz nadide yerlerden biridir. Yine, Ayder Yaylasına gittiğinizde; oranın doğal tereyağlı, sütlü ürünlerini tüketmenizi önerir, yöreye has enfes mıhlamayı tatmanızı kesinlikle vurgulamak isterim. Eğer, sağlık problemleriniz varsa; şifalı olan kaplıcalardan fazlasıyla yararlanmanızı belirtirim. Bu arada; Ayder Yaylası, konumu ve barındırdığı potansiyelle birlikte adını iç turizmde giderek artırmaktadır. Türkiye'deki tur firmalarının bu yöreye sürekli olarak turistik seyahat ve geziler düzenlemesi, bölgenin turizm için ne kadar önemli olduğu gerçeğini de gün geçtikçe artırmaktadır. Rize merkezde ise; sahilde bulunan öğretmenevi hem yemekleriyle hem de konaklamada sunduğu imkanlarla sizin için bulunmaz bir hint kumaşı gibidir.

Rize'den daha batıya Trabzon iline doğru yol aldığımızda; karşımıza çıkan en önemli yer meşhur ''Uzungöl''dür. Küçük bir yer olması sebebiyle burada kalacak yer sıkıntısı çekseniz de bungolow tarzı apartlarda veya okuldan dönme öğretmenevinde kalabilirsiniz. Yörenin kendine has yemeklerine alışık olmamamınız nedeniyle bölgede yiyebileceğiniz en iyi şeyin tavada tereyağıyla yapılan müthiş alabalık olduğunu söyleyebilirim. Alabalığınızı yerken, müthiş göl manzarasını izlemeyi de sakın unutmayın. Yine gölde deniz bisikletiyle tur atarak, gölün tadını eğlenceli bir şekilde çıkarabilirsiniz. Uzungöl'de çok sayıda yabancı turist de görmek mümkün. Kültür ve turizm politikalarının son yıllarda daha önemli hale gelmesi ve tanıtım faaliyetlerinin etkinliği sonucu Uzungöl, tüm dünyada bilinen özel yerler arasına girmeyi başarabilmiştir. Trabzon'un merkezine doğru deniz kenarından gitmek de ayrı bir keyif. Trabzon ile adeta bitişik olan Akçaabat ilçesi, güzel çehresi ve uluslararası standrtalarda meşhur Akçaabat köftesiyle Trabzon'un parlayan yıldızlarından olmaya devam edecektir. Akçaabatta manzarası ile kuşbakışı ilçeyi izleyebileceğiniz yer olan öğretmenevinde kalabilirsiniz. Yine, Trabzon merkezde pide yiyebilir, buranın öğretmenevinden yararlanabilirsiniz. Trabzon'dan Maçka ilçesine geçtiğimizde karşımıza tarihi Sümela Manastırı çıkmaktadır. Hristiyanlar için kutsal olarak biline bu yere ulaşmak için 45 dakika süren yoldan yaya yürümek zorundasınız. Yalnız; bu yürüyüş, hem nefeslerinizi açıyor, hem de sizi doğayla buluşturuyor. Her yıl sayısızca yerli, yabancı turistin bu manastırı ziyaret ettiğini söylersek yanılmayız.

Trabzon'dan Giresun'a ve oradan da Ordu'ya sahilden geçtiğimizde; Rize'deki çay bahçelerinin yerini fındık bahçeleri almaktadır. Bölgenin fedakar halkının fındık hasatı için yoğun bir çaba gösterdiğini görmek de bizi daha çok sevindirdi. Ordu'da Ünye ilçesinde sahildeki öğretmenevinde maznzara eşliğinde simit, çay keyfi yapabilir, öğle yemeği için de yüksek yerlerdeki restaurantlarda meşhur pidenin tadına bakabilirsiniz.

Ordu'dan bölgenin ekonomisi ve nüfusuyla en gelişmiş ili olan Samsun'a geçebilir; eğer yaz ayındaysanız Samsun Fuarında güzel vakitler geçirebilirsiniz. Yine Samsun'da hareketli çarşıda tur atabilir, sevdiklerinize yöreye özgü, güzel ürünlerden hediye edebilirsiniz.

Bu yazıda; Karadeniz Bölgesinin güzide yerlerini sizlere az çok tanıtmaya çalıştım. Bu bölgeye gidemeseniz de; yazdıklarımla bölgeyi tanımanızı umar, esenlikler dileri


Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir