Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 6027 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   11 Ekim 2011 - 11:21

Denizciler

Büyüt
Küçült
Denizciler

Sizlere bu yazımda dilimin döndüğünce denizciler ve ailelerinin sıkıntılarını bir iki satırla anlatmaya çalışacağım. Yöremiz insanının %90 denizci hemen hemen hepinizin ailesinde en az iki denizci muhakkak vardır. Sayın Ayhan Yüksel bu Konuyu “Tirebolulu denizciler” adlı bir kitapta toparladı. Denici eşi, denizci çocuğu, denizci annesi, denizci babası, denizci kardeşi vb nasıl olunur en iyi bilenler yöremiz insanıdır. Denizcinin cenazesi olmaz, düğünü olmaz, bayramı olmaz, eşi olmaz, çoluk çocuğu olmaz, olmaz, olmaz, olmaz, denizciler her şeye hasret yaşarlar.

Devlete vergisini tam öderler fakat devletin sosyal imkânlarından senede sadece 30 günlük senelik izinlerinde yararlanırlar. Sevdiğinin yanında olamazlar, eşinin doğumunda yanında olamazlar, çocuğunun olduğunu günlerce sonra haber alırlar, onun ilk yürüdüğünü göremezler, ilk baba diyişini duyamazlar, doğum gününde yanında olamazlar, elinden tutup okula götüremezler, onunla parka gidemezler, onun babaya ihtiyacı olduğu anında yanında olamazlar, yağmurun toprakla karışan kokusunu, manavdan alınan taze sebzenin lezizliğini, günlük içilen taze tatlı suyun tazeliğini, bir salatalığın kokusuna özlem duyan, şimdi sayamadığım temel insani duygularını ve haklarını yaşayamaz denizciler. Denizciler, bir köpeğin Yavrularını etrafına toplayıp, yavrularıyla olan ilişkilerini saatlerce seyre dalar, ona gıpta eder onun yerinde olmayı canı gönülden ister Denizci.

Deniz emekçilerinin hakları maalesef gasp edilmiştir. Senede üç ay yıpranma alan denizciler artık alamayacak, başka bir değişle denizciler artık FORSA olacaklar. Kanun Koyucu irade tüm bunları hiçe sayarak senede 3 ay yıpranma alarak 5 yıl erken emekli olan denizcilerin bu hakkını ortadan kaldırmıştır. Ayını Kanun koyucu devletin tüm imkânlarını en üst düzeyde, maddi ve manevi olarak kullanan, gittikleri her yerde ayakları altına kırmızı halılar serilen, Ülkenin her yerinde vıp (birinci sınıf ) Karşılanıp ağırlanan, şimdi sayamadığım milletvekillerinin sahip olduğu imtiyazları sizlerin çok iyi ve yakınnen bildiği ve bu imtiyazlarla yetinmeyip kendileri için, basında adı kıyak emeklilik olarak duyulan iki dönem milletvekili olanlar emekliliğe hak kazanır uygulaması biz denizcileri huzursuz etmiştir.

Denizciliğin zorluğundan hiç bahsetmedim, çünkü siz denizci aileleri çok iyi biliyorsunuz çektiğiniz zorlukları yorumlarınızla ben kısaca anlatmaya çalışacağım, nasıl anlatılır ki, anlatsam acaba yaşamadan anlamanız mümkün olur mu? Bazen günlerce yemek yiyemezsiniz, yatamazsınız, kafanız ağrıdan kütük olur, gemi ha battı ha batacak, okyanusun ortasında kendinizden başka bir canlının olmadığını bilmeniz, size, bir kurtarma ekibinin bile gelemeyeceğini bilmeniz sizi psikolojik olarak çökertir.

Bir anımı sizlerle paylaşmak isterim; Hint okyanusunda fırtınalı bir havada iki üç gün borda bordaya (yan yana) seğir yaptığımız, bazen telsizle ne var ne yok, fırtına sizi nasıl etkiliyor diye konuştuğumuz bir geminin üçüncü gün battığını hiç kimsenin kurtulamadığını, onlar için hiçbir şey yapamadığınızı düşünün. İşte o,an elinizi başınıza attığınızda kemoterapi görmüş gibi saçınızın avuçlarınızda kaldığını görürsünüz ben yaşadım, siz tasavvur edin. Denizci meslektaşlarım bu misalleri çoğaltabilirler. Sayın vekillerimden, medyada kıyak emeklilik diye adını duyduğumuz emeklilik sistemini düşünmenizi, birde bu denizci kardeşlerinizin emeklilik durumlarını akşam başınızı yastığa koyunca düşünmenizi istirham ediyorum.






Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir