Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4524 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   18 Mayıs 2012 - 19:22

Fazilet ve Bereket Yağdıran Üç Aylarımız

Büyüt
Küçült
Fazilet ve Bereket Yağdıran Üç

Fazilet ve Bereket Yağdıran Üç Aylarımız

ve

Regaib gecemiz.


Müslümanlar olarak bizler için yılın önemli bir parçası , mübarek aylarımız Recep, Şaban ve Ramazanı kapsayan üç aylar  diye adlandırdığımız dönemdir. Üç aylar fazilet ve bereket yağdıran aylardır. Bu mübarek aylar içerisinde öyle feyizli geceler vardır ki, Yüce Allah'ın rahmet ve mağfireti bu gecelerde müminler üzerine yağmur gibi yağar.  Mübarek  üç ayların  ve gecelerin hem faziletinden hem bereketinden faydalanmak ve üstün değerleri elde etmek için bu bereket dolu  gün ve geceleri gerektiği gibi , dualarımızla,ibadetlerimizle, tövbelerimizle  zenginleştirmeliyiz. Bu dönemi kapsayan günleri ve geceleri yüce Rabbimiz Allah (CC)’ı anarak zikirle geçirmenin yanında, Peygamberimiz Muhammed(SAV)n sünnetine  uygun olarak değerlendirmek de biz Müslümanlara daha üst düzeyde  takvalık  kazandıracaktır.

Kameri takvimin yedinci, sekizinci ve dokuzuncu ayları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayları gelenekte “üç aylar” diye adlandırılır. Bilindiği gibi üç aylar içinde mübarek geceler mevcuttur. İşte bunlardan biri Recep ayının ilk Cuma gecesi olan Regaib kandili; Allah Teâlâ'nın kullarına bol bol bağışta bulunduğu, az ibadetlerine karşılık çok ecir verdiği bir rağbet gecesidir. Regaib gecesi, duâların kabul olunduğu ve Allah'ın, isteyen kullarına ihsan ve ikramının bol olduğu bir gecedir. Regaib Kandili, Recep ayının 27. gecesindeki Mirac Kandili ve Şaban ayının 15. gecesindeki Berat Kandili ile Ramazan ayındaki Kadir Gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramlarını müjdeleyen mübarek gecelerdir.

            Sevgili Peygamberimiz, mübarek üç aylar için, “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise ümmetimin ayıdır” (Buhârî) buyurmuşlardır. Görüldüğü gibi Resulüllah Efendimiz mübarek üç ayların her birine çok güzel sıfat vermiştir.

Recep ayı gelince Peygamberimizin (SAV) “Allah’ım bize Recep ve Şabanı mübarek eyle ve Ramazana ulaştır.” (Keşfu’l Hafa) diye dua ederdi.

             Yalovalı,  Türkiyeli ve dünyalı Müslümanlar olarak bu yılda kapımıza faziletiyle ve bereketiyle gelen Recep Şaban ve Ramazan aylarına hoş geldin deyip, bu günleri inancımıza uygun olarak, en güzel şekilde geçirmek kulluğumuzun bir vazifesidir.

                        Müslümanlar  olarak bizler bu aylara önem vermekte,  bu üç aylık dönemi özellikle mübarek geceleri ve Ramazan ayını ibadet açısından zengin bir şekilde geçirmeye gayret etmekteyiz. Mübarek gecelerde ve her zaman, ilim öğrenmek çok faziletlidir. İlmihal bilgileri en kıymetli ilimdir. Bu açıdan  bu aylarda özellikle ilmihal bilgilerini de öğrenmeye çalışmalıyız. Perşembe günü oruç tutup gecesini de ihya etmek çok sevabdır. Receb ayında oruç tutmak faziletlidir. Oruç ayımız Ramazanı güzel bir şekilde karşılamak açısından Recep ve Şaban aylarının belli günlerinde oruç tutmakta salih bir amel olarak ifadeedilmiştir.

             Rasulullah, Ramazan ayı dışında en fazla Recep ve Şaban aylarında oruç tutmuşlardır. Bu aylarda ve  mübarek gecelerde yapılması gereken amel-i salihlere değindiğimizde Resullulah efendimizin hadislerinde şunları görmekteyiz. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Receb ayında Allah’a çok istiğfar edin; çünkü Allahü teâlâ Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkleri vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.) [Deylemi]

(Allahü teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder.) [Gunye]

(Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Recebin hepsini tutmuş gibi sevap verilir.) [Miftah-ül-cenne]

                        Recep ayında gerçekleştireceğimiz mübarek gecelerden biri olan Regaib Gecesine de kısaca değinirsek; Regaib  kelime anlamı olarak ‘bir şeyi istemek , arzulamak ve meyletmek’ anlamına gelir.Regaib gecesi denilince ‘ çok lütuf ve ihsanla dolu kıymeti ve değeri büyük , çok iyi değerlendirilmesi gereken gece’ anlamına gelmektedir.

Resulullah Efendimizin Regaib Gecesi ile ilgili bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır. “ Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Şabanın 15.gecesi, Cuma, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gecesi”  İbn-i Asakir.

                        Resülullah (SAV) Recebin ilk Perşembe gününü oruçlu geçirdiği ve Cuma gecesinde yanı Regaib gecesinde kandil gecesine mahsup olarak 12 rekat namaz kıldığı kabul edilir. Regaib gecesinde dua etmek , tövbe etmek , istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul etmek suretiyle çeşitli ibadetlerle geçirmek genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

                        Rahmet sahibi tarafından bereket ve fazilet yağdırılan üç aylar içinde  Müslümanlar olarak oruç tutmalı, gecelerde özellikle ilmihal  bilgilerini öğrenmeli, gecelerimizi namaz vs. ibadetlerimizde görülen eksikliklerimizi tamamlamakla, Kutsal kitabımız Kuranı Kerim okumakla ve güzel zikirlerle geçirmeliyiz. Bu mübarek gecelerde  ibadetlerimizi artırdığımız gibi tövbelerimizi de artırmalıyız.Böylece Yüce Rabbimizin mübarek üç aylara ve gecelere yağdırdığı ve gönderdiği  faziletinden ve bereketinden faydalanır ve  bu gecelerin manevinurunu ruhumuzda hissedebiliriz. Allaha Emanet Olunuz.

20.05.2012

M. Kemal Müniroğlu




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir