Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4372 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   01 Temmuz 2011 - 21:27

Festivalde Çoşkun Sabah Kemençe Çalarsa

Büyüt
Küçült
Festivalde Çoşkun Sabah Kemençe
FESTİVALDE COŞKUN SABAH KEMENÇE ÇALARSA..
Aylarca önce başladı hazırlık çalışmaları.. Derken Temmuz ayı geldi kapıya dayandı.. Ne var Temmuz ayında demeyin.. Temmuz ayı, Görele için çok önemlidir.. Her yıl Temmuz ayının 15-16-17’sinde “festival” düzenlenir. Görele’nin en ücra, en yüksek köyünden bile, festival için inilir kent merkezine.. Neden?
İşte o, “Neden?” sorusudur kafamızı kurcalayan..
İlk “Neden”i festival için soralım? Ve sorunun cevabını da muhataplarına bırakalım. Ancak, bu yazının detayına inmeden, 15-16-17 Temmuz tarihlerinde Görele’de, “Kemençe Festivali” yapılacağını belirtelim. Biz burada kısaca kestik ama siz isterseniz, Kemençe Festivalinin arkasını önünü, üstünü altını istediğiniz şekilde doldurabilirsiniz.
Horon zaten var, Türkü zaten var. Yöresel sanatçılar ve yöresel ezgiler.. İşte burada biraz duralım..
Konak Düzünden dışarıya çıkamayan Görele Kemençe Festivalinde, festivali sadece 3 gün gündüz gece “horon oynamak” olarak millete anlatanlar ve milleti böyle yönlendirenler amaçlarına ulaşmış durumda olmanın keyfiyle, festivale gelenlere afyon niyetine kemençe ile horon havası verince, horon oynarken kendinden geçen halk festivali sorgulamıyor nasıl olsa..
Ancak, aldığımız duyumlara göre bu sene festival biraz farklı olacak gibi görülüyor..
Basında yazıldı çizildi. Görele Belediye Başkanı Ankara’da TRT Genel Müdürü ile görüştü. 15-16-17 Temmuz’da gerçekleşecek olan “kemençe” festivaline katkı manasında TRT sanatçılarının katılımının sağlanmasını rica etti.
Görüşmeler olumlu.. Sanatçılar üzerinde çalışılıyor.. Ancak öte yanda, Görele Belediyesi’nin üzerinde çalıştığı 2 isim daha var ki, evlere şenlik.. Duyunca “Vay beee,!” diyeceğinize eminim..
Sıkı durun, açıklıyorum..
Biri KARMETE..
Var mı Karmete’yi bilmeyen, tanımayan?
Diğeri kim? O diğeri çok meşhur, çok ünlü bir  sanatçımız.. Ancak, kemençe ve horon ile uzaktan yakından hiç alakası yok. Bırakın Görele’yi, Karadeniz’e yolu düşen, Karadeniz’den geçen, Karadeniz’e gelen biri de değil..
O sanatçımızın adı, Coşkun Sabah..
Coşkun Sabah’ı, Görele’ye getirmeyi başaranlar, tarihe geçecekler, isimlerini ilkler arasına yazdıracaklar.. Çünkü Coşkun Sabah Görele’ye, Karadeniz’e gelecek..
Çıkacak sahneye.. Horon oynamak için evini, köyünü,işini, gücünü terk edenler bekleyecek hazır olda ki, kemençe çalsa da horon başlasa diye..
Peki Coşkun Sabah ne yapacak? Milleti gaza getirmek için tempo istiyecek.. Hazır mısınız? Diye soracak.. Millet şaşkın.. Acaba ne olacak? Diye beklerken Coşkun Sabah asılacak şarkısına, “ Aşığım Sana…” Horon bekleyen Göreleliler, “Eh!” diyecek, istemese de dinleyecek.. Coşkun Sabah fark edecek tabi halkın tavrını.. Homurtuları duyacak.. Profesyonel olmanın ustalığı ile sahneye hakim olacak, “ bir iki gönül alma sözcüklerinin arkasından yine asılacak şarkısına “ Anılar!”
Göreleli sesini yükseltecek.. Coşkun Sabah’a Görele’de ne anısı olduğunu soracak? Ancak bu soruyu ne Coşkun Sabah nede festivali düzenleyenler duyacak.. Fahat protesto manasında çalınan ıslıklar, orkestranın yüksek mahiyetteki o kulakları rahatsız eden sesini bastıracak.. Mesajı iyi anlayan Coşkun Sabah, tansiyonu yükselen Görelelilerin gönlünü almak için “ Kimseye Benzemez, Sen Bambaşkasın!” diyecek..
Valla Göreleli yutar mı bilmem ama, bu konu, bir Göreleli olarak beni rahatsız ediyor. Görele “Kemençe”nin ve “horonun” başkenti olduğu iddiasını sürdürüyorsa ki, öyle zaten.. O halde, “ Çok şükür, bu seneyi de atlattık” düşüncesinden kurtulmalıdır. Kemençe ve horon adı altında yapılan festival, amacı dışına çıkarılarak yozlaştırılmamalı, geçmişten geleceğe taşınan bir kültür yok edilmemelidir. Edilirse, bunun vebali ağır olur. Her şeyini elinden kaptıran bir Görele, Coşkun Sabah ile, Karmete ile festivali, “yaptım, oldu, bitti,” seviyesine düşüremez..
Zaten festivalin formatı zamanında yanlış programlanmış.. 3 gün horondan öteye gidemeyen bir festival, ilave format ve program ile yeniden düzenlenmediği takdirde bir gün tamamı ile yok olup gidecektir.
Zaten gidiş o yöne doğrudur. İddia ediyorum, ben bunu görüyorum. Yapılan festival zoraki festivaldir. “Bu sene yapılmadı” denmesin diye yapılan bir festivaldir.. Karmete ile Coşkun Sabah’lı bir festival başlangıçtır.
Yörenin sanatçılarına değer verilmediği sürece, bir cevher gibi işlenmeyi bekleyen yetenekli Göreleli sanatçı adaylarına fırsat tanınmadığı sürece bu festivalin ömrü gülün ömründen öteye gitmez..
Gidemez… Çok yakın bir gelecekte Görele’de nasıl kemençe yapan usta bulamayacaksanız, kemençeyi dışarıdan getirip Görele’de satacaksanız, işte böyle Kemençe ve horon adı altında yapacağınız festivale Coşkun Sabah gibi kemençe ve horon ile uzaktan yakından alakası olmayan isimleri getirir, Festivali başka boyutlara taşırsınız..
Bizden de size, bravo demek düşer.. Bravo..


Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir