Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 3203 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   07 Eylül 2012 - 21:33

Gemi adamları yönetmeliği yine gemi adamlarının sorunlarından uzak

Büyüt
Küçült
Gemi adamları yönetmeliği yine gemi adamlarının sorunlarından

1-Güverte zabiti olmak için aranan şartlara (ROC) Telsiz ehliyeti zorunluluğu getirilmiş. Ne demek bu, Sermeyenin gemilerdeki işlerini bir kişiye yaptırmak isteği bakanlık tarafından onaylanmış. Kaptan adamın kaptan olması için telsiz ehliyeti almasını hangi mantıkla zorunlu kılıyorsunuz?

Sınırlı vardiya zabiti olmak için otuz a
ltı ay deniz hizmeti yani günü gününe saati saatine üç yıl denizde, gemide çalıştığını belgelemek ve dört ay kesintisiz kursa gitmek. Buraya kadar işin içinde olmayanlar güzel diyebilir Fakat bu madde tamamen pratikten yükselmenin önünü kapatmaya yönelik bir çalışmadır. Şöyle ki; Ülkemizde en düşük ev kirası 600 TL. Elektrik, su, mutfak çoluk çocuk masrafları birde en az üç bin lira kurs ücret varın siz tasavvur ediniz. Sınava girecek gemi adamı sınav süresince Maaş alamayacak olması sebebiyle böyle bir kursa gitmesi mümkün olmayacak. Oysa bu ülkede insanlar Açık Öğretim Fakültesini Hiç okula gitmeden sınavlara girerek bitirip fakülte mezunu olabiliyor ve T.C Cumhurbaşkanlığına aday olma şartlarından birini yerine getirebiliyor. Ama benim gariban gemicim sadece sınava girerek mesleğinde ilerleme imkânı bulamıyor takdir sizlerin.
2-Yine şu an güverte zabiti ehliyetine sahip olanların ehliyetlerinin süresi bitince ehliyet süresi uzatımı için ROC (Telsiz ehliyeti) isteniyor. Bu ehliyeti alamazsanız ehliyetiniz iptal ediliyor. 25 yıllık bir kaptan Düşünün 25 Yılı dünyanın her sularında gemi gezdirmiş, dünyanın her yerine gitmiş bu kaptanımız 2014 yılından sonra ROC ehliyeti almazsa ehliyetinin süre uzatımını yapamayacak dolayısıyla mesleğini yapamayacak. Bu ne demektir, bu nasıl bir anlayıştır ben kelimelerle ifade edemiyorum takdir sizin.

3-B u yönetmelik Yağcı yeterliliğini almaya hak kazanan gemi adamına vardiya tutma belgesini üç ay gemide çalışma şartına bağlayarak veriyor. Şu anki yönetmeliğe göre vardiya tutma sertifikası olmayan yağcı gemide çalışamaz. Takdir sizin.

4-Buraya kadar çekirdekten gelenlerin önündeki engeli yazdık, birde fakülte bitirmiş olanların önündeki engele değinelim.

Dört yıllık denizcilik fakültesinin güverte veya makine bölümünü bitirmiş kaptan veya deniz makineleri mühendisi olmuş bir kişi için tekrar zabitlik sınavına girmeyi şart koşan bir sistem. Nedem bu yahu adan dört yıl kaptan olmak için okumuş okulunu bitirmiş, diploma almayı hak etmiş ve elinde tapu gibi dört yıllık fakültenin güverte veya makine bölümünü bitirdiği yazıyor siz daha bu kişiyi hangi akılla sınava tabi tutarsınız benim kafam yatmıyor kimse kusura bakmasın.

Gelelim Karada çalışanlara kişi dört yıllık makine bölümü okuyor makine mühendisi olarak diploma alıyor ve ömür boyu makine mühendisi oluyor, kişi dört yıllık elektrik okuyor elektrik mühendisi olarak mezun oluyor ömür boyu elektrik mühendis kalıyor.
Takdir siz değerli okuyucuların bir sonraki yazımda çözüm önerileri ve çalışma saatleri hakkında görüşlerimi yazacağım.




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir