Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4143 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   17 Mart 2012 - 18:42

Giresun Üniversitesi'nde 2 Oy Alan Gitti 1 Oy Alan Geldi

Büyüt
Küçült
Giresun Üniversitesinde 2 Oy Alan Gitti 1 Oy Alan

Ankara 4. İdare Mahkemesi 21.11.2011 tarihinde 21-22 Ekim tarihlerinde yapılacak Giresun Üniversitesi Rektör adaylarını belirleme seçiminin yenilenmesiyle ilgili olarak seçimin yenilenmemesi yönünde kesin kararını vermesinden sonra YÖK Genel Kurulu 16 Mart 2011 tarihli toplantısında 2 oy alarak istifa eden Prof. Dr. Yılmaz Can’ın yerine 1 oy alarak seçimde son sırada yer alan Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat TEKER’in konulmasına karar verdi. YÖK Genel Kurulu’nun bu skandal kararı almasındaki süreç şöyle gelişmişti. Giresun Üniversitesi Rektörü Osman Metin ÖZTÜRK' ün 01 Haziran 2010 tarihinde emekliye ayrılması sebebiyle Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Prof. H. İbrahim BAHAR’ı Rektör Vekili olarak görevlendirilmişti. Akabinde hızlı bir şekilde YÖK 18 Haziran 2010 tarihinde Rektörlük seçimi kararı almış ve yapılan seçim sonucunda;

Kullanılan oy sayısı…………..…...... 89

Prof. Dr. Halil İbrahim BAHAR......... 31

Prof. Dr. Mustafa TÜRKMEN ……..29

Prof. Dr. Aygün ATTAR………........ 21

Prof. Dr. Ayhan BÖLÜK ……............4

Prof. Dr. Yılmaz CAN…………..…... 2

Prof. Dr. Murat TEKER…………...… 1

 Boş Oy sayısı………………..….....… 1

Buna göre H. İbrahim BAHAR ilk sırayı almış ve sonuçlar YÖK’e gönderilmişti.

24 Haziran 2010 tarihinde yapılması gereken YÖK Genel Kurulu 2 üyenin eksikliği bahane edilerek 01 Temmuz 2010 tarihine ertelenmişti. Bu tarihte yapılan YÖK Genel Kurulunda hiçbir gerekçe gösterilmeden seçimde ilk 2 sırayı alan adaylar (Prof. Dr. Halil İbrahim BAHAR 31 oy, Prof. Dr. Mustafa TÜRKMEN 29 oy) demokratik tercihler hiçe sayılarak liste dışı bırakılmış olup 21 oy alan aday birinci sıraya, 4 oy alan aday ikinci sıraya, 2 oy alan aday ise üçüncü sıraya konularak listenin Cumhurbaşkanlığına sunulması kararlaştırılmıştı. Fakat Adaylardan 2 oy alan Yılmaz CAN’ın istifasıyla liste Cumhurbaşkanlığına sunulamamıştı. Bir süre sonra Rektör Vekili Sayın Bahar bu görevinden alınarak yerine Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Ersan BOCUTOĞLU atanmıştı.

Aynı işlemler 2000 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız A. Necdet SEZER döneminde 9 Eylül Üniversitesi Rektörlük seçim sürecinde yaşanmış üniversitede yapılan seçimde 1. olan Prof. Emin ALICI YÖK tarafından liste dışı bırakılmıştı. Sayın Cumhurbaşkanımız A. Necdet SEZER, YÖK’e listeyi geri göndermiş ve Prof. Emin ALICI’nın listeye dahil edilmesini istemişti ve süreç kamuoyuna da yansımıştı. Sürecin sonunda Sayın Prof. Emin ALICI Cumhurbaşkanlığınca rektör olarak atanmış ve demokratik irade yerini bulmuştu. İstanbul Üniversitesi Rektörü Sayın Yunus SÖYLET’in seçilme sürecindede adaylardan birisi çekilmiş fakat seçimin yenilenmesi kararı alınmamıştı.

Mevcut durumda ise YÖK, vekaleten görevlendirip gönderdiği Prof. Dr. Halil İbrahim BAHAR’ı 15 gün gibi kısa bir sürede seçimlerde birinci olmasına rağmen demokratik teamüllere aykırı olarak liste dışı bırakıp daha önce O.Metin ÖZTÜRK’ün vekaleti bıraktığı Azeri kökenli Prof. Dr. Aygün ATTAR’ı birinci sırada Cumhurbaşkanlığına göndermiştir.

Öğretim üyelerinin yaklaşık %70’inin oyunu alan ve ilk iki sırada yer alan Prof. Dr. Halil İbrahim BAHAR ve Prof. Dr. Mustafa TÜRKMEN’in YÖK tarafından liste dışı bırakılmış olması kamuoyunda büyük bir şaşkınlığa sebep olmuştur. 18 Haziran 2010 tarihinde yapılan Rektör adayı belirleme seçiminde 31 oyla birinci olan Prof. Dr. H. İbrahim BAHAR bilim insanlarının ortaya koymuş oldukları iradeye sahip çıkmak ve bu iradenin siyasi vesayet altına alınamayacağı gerekçesiyle rektör adayı belirleme seçiminin yenilenmesi kararını 08.10.2010 tarihinde Ankara Bölge İdare Mahkemesine taşımıştır. 15.10.2010 tarihinde Ankara 4. İdare Mahkemesi YÖK tarihinde bir ilk olarak 21-22 Ekim tarihlerinde yapılacak Giresun Üniversitesi Rektör adaylarını belirleme seçimiyle ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın 01 Kasım 2010 tarihli yazısıyla 18 Haziran 2010 tarihinde yapılan Rektör adayı belirleme seçiminde 2 oy alan ve daha sonra istifa eden Prof. Dr. Yılmaz CAN'ın 12 Kasım 2010 tarihinden itibaren Rektör Vekili olarak görevlendirilmesine karar vermiştir. 21.11.2011 tarihinde Ankara 4. İdare Mahkemesi 21-22 Ekim tarihlerinde Giresun Üniversitesi Rektör adaylarını belirleme seçiminin yenilenmesiyle ilgili olarak yeni seçimin yapılmaması yönünde kesin kararını vermiştir. 16 Mart 2011 tarihinde yapılan YÖK Genel Kurulu istifa eden Prof. Dr. Yılmaz CAN’ın yerine seçimde birinci olan Prof. Dr. Halilibrahim BAHAR ve seçimde ikinci olan Prof. Dr. Mustafa Türkmen’i koymayarak 1 oy alarak son sırada yer alan Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat TEKER ‘in Cumhurbaşkanlığına sunulacak listede 3. sırada yer almasna karar verdi. Sayın Murat TEKER adayların mülakata çağrıldığı 01 Temmuz 2010 tarihinde ki YÖK Genel Kuruluna katılmamıştır. 01 Temmuz 2010 tarihinde yapılan YÖK Genel Kurulu'nda yer alan üyeler 16 Mart 2012 tarihinde yapılan YÖK Genel Kurulunda yer alan üyelerden YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Gökhan ÇETİNSAYA’nın dahil olduğu 6 üye değişmiştir. YÖK Genel Kurulu mülakatına katılmayan, 1 oy alarak son sırada yer alan, YÖK Genel Kurul üyeleri tanımadıkları ve görmedikleri bir adayı hangi kriterleri gözeterek Cumhurbaşkanlığına sunulacak listede 3. sırada yer almasına karar vermişlerdir. YÖK Genel Kurulu’nun değişen 6 üyesi adayların mülakatında yer almamalarına rağmen hangi kriterleri gözeterek oylarını kullanmışlardır.

(Bilgi İçin YÖK Kurul Üyesi Durmuş GÜNAY Tel :0533 769 88 32 YÖK Genel Kurul Üyesi Mehmet ŞİŞMAN 0535 633 41 49)

Ali Zafer TOPŞİR

0545 501 99 90



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir